Și-a pictat (acasă) lumea în care ar vrea sa trăiască. Cu mult soare, un cer senin, copaci și câmpuri verzi. Întregesc peisajul mirific – rândunele. Nu este un desen pe pânză sau pe o coală de hartie, ci așa arată interiorul casei unui pictor. Rămas văduv și fiind la pensie, bărbatul a decis în acest fel să dea culoare vieții sale, care în ultima perioadă este mult prea tristă, spune el.

Pe Andrei-Gheorghe Arnăut l-am întâlnit pe o uliță din Bălceana. Deși, poate obosit, fiind cu sacul în spate, binevoitor, bărbatul nu a ezitat să se oprească și să discute cu noi.

Plăcinte gustoase ar fi fost în câteva ore pe masă, dacă ar fi avut cine să le facă, ne spune bărbatul. A rămas singur, după ce acum cinci ani, soția sa a murit. Recunoaște, e grea povara singurătății.

„Singurătatea este foarte grea”

Nu doar singurătea este chinuitoare, dar și traiul dus cu o pensie mizeră.

„1200. Nu am primit încă 2000 de lei.”

„Ce ați lucrat? Pictor.”

A lucrat pictor aproape trei deceni în sovhoz, apoi după căderea URSS, a predat desenul copiilor la Internatul din Cărpineni, mai bine de 10 ani. Acum, fiind la pensie, continuă să deseneze, susține bărbatul. Dar nu pe pânză sau pe foaie de hârtie, ci pe … pereții casei sale. Așa, spune el, adaugă un strop de culoare vieții. De altfel, pentru a ne convinge, ne-a invitat să-i admirăm operele. Nu am stat mult pe gânduri și am mers în ospeție. Imediat ce am pășit în hol – am avut senzația că ne-am pomenit într-o altă lume, într-o lume de poveste.

„Am hotărât măcar la batrânețe să dau culoare. Cei care vor intra să vadă că a fost un pictor aici.”

Griul de afară contrasta mult cu pereții plini de culoare din interior. După ce va aduna bani din pensie pentru vopsea și celelate camere vor prinde culoare.

Rămas de unul singur, doar un câine ghiduș, îi mai ține companie.

Astăzi, la cei 72 de ani, are o singură dorință…

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!