/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Cum alegem un aspirator robot

26 octombrie 2021, ora 17:40

Imaginați-vă, veniți acasă, iar acolo e curat. Și nu pentru că soția a venit mai devreme acasă – în locul ei aspiratorul robot a avut grijă să curețe praful și firele de păr. Acesta poate fi pornit chiar și de pe smartphone, de exemplu, fiind în drum de la serviciu spre casă.

Poate cineva va spune că aceasta este o invenție pentru leneși, dar ar fi mai corect de spus că este pentru persoanele ocupate care își prețuiesc timpul și petrec cea mai mare parte a timpului la lucru.

Haideți să ne lămurim cu ce este mai bun aspiratorul robot, decât modelele ”manuale” bine cunoscute de noi.

 

La ce sunt bune aspiratoarele robot

Economisesc timpul

În timpul curățeniei stăpânii nu trebuie numaidecât să fie acasă. Chiar dacă robotul dumneavoastră nu se conectează la smartphone, acesta, mai mult decât probabil, trebuie să aibă un modul de programare a graficului de lucru. Setați zilele săptămânii, ora care vă convine pentru curățenie și vă ocupați de chestiile dumneavoastră, iar acest ”micuț” rotund își va face cu responsabilitate lucrul. Logica de mișcări este prelucrată până la cele mai mici detalii – toate zonele murdare vor fi curățate de câteva ori conform unei traiectorii optime.

Curăță firele de păr

Aspiratorul robot este de neînlocuit atunci când aveți pisici, câini și alte animale domestice acasă, de exemplu, iepuri sau cobai. Însă acest moment trebuie să fie discutat cu vânzătorul din start, deoarece nu toate modelele sunt dotate cu funcția de curățare a firelor de păr. Este de preferat ca, în aspiratorul ”de blană”, recipientele pentru colectarea gunoiului și motorul să fie bine izolate unul de celălalt.

Curăță suprafețe mari

Menținerea curățeniei unei camere sau case cu suprafață mare necesită foarte mult timp și efort, iar serviciile unei femei casnice costă scump. Este mai avantajos să investiți o dată în tehnica robotizată și să uitați despre problema curățeniei uscate. Apropo, aspiratorul robot cu funcția curățeniei umede se va potrivi, de asemenea, de minune pentru încăperile mari. Punctul decisiv aici este să nu economisiți, ci să alegeți un model dotat cu filtrul HEPA. Uneori se primește de lăsat pe seama robotului doar o parte din treburile casnice, dar aceasta va fi deja cu mult mai mult, decât nimic.

Achiziționarea tehnicii de acest gen pentru un apartament cu o cameră nu prea are sens. Mai ales în cazul în care cea mai mare parte a suprafeței utile a camerei este ocupată de mobilă, tehnică de uz casnic și alte obiecte de interior.

Multă mobilă pe piciorușe

Amintiți-vă cât de dificil este să ajungeți cu aspiratorul obișnuit sub canapea sau comodă. Robotul va pătrunde fără probleme în cele mai greu accesibile locuri și va curăța murdăria măruntă și praful care se adună luni întregi sub mobilă din cauza că stăpânii sunt mereu ocupați. Pentru curățarea sub mobila cu piciorușe, de asemenea, se vor potrivi de minune aspiratoarele robot care spală podeaua. Principalul este să se ia în considerare din start înălțimea de la podea și înălțimea dispozitivului, pentru ca tehnica să nu întâlnească obstacole în plus.

Este fizic complicat de măturat sau de dat cu aspiratorul

În așa caz, aspiratorul robot Xiaomi, Rowenta, Samsung și modelele altor mărci comerciale populare se vor potrivi de minune chiar și pentru un apartament nu prea mare.Anume din acest motiv tehnica pentru curățarea automată este considerată un cadou perfect pentru oamenii cu dizabilități. Deosebit de comod este dacă controlul se efectuează prin telecomandă de la smartphone prin Wi-Fi.

Alergia împiedică procesul de curățare

Praful – unul din principalii și cei mai periculoși alergeni. Izbăvirea de acesta prin contact direct este practic imposibil. Aspiratorul robot, în asemenea condiții, ajută la minimizarea contactului cu praful și firele de păr. În unele modele este instalată, adițional, o lampă cu raze ultraviolete. Aceasta ajută la scăparea de bacterii.

Cum funcționează aspiratorul robot

Îndată ce activați dispozitivul, acesta începe mișcarea, găsește zonele murdare, praf, fire de păr, murdărie măruntă și selectează traiectoria optimă. Unele modele creează o hartă 3D a încăperilor și deja conform acesteia selectează direcțiile de mișcare. Dar chiar și modelele anterioare, care nu au această funcție, curăță podelele calitativ și nu ratează niciun loc în care pot să pătrundă. Pentru a curăța bine întreaga încăpere, tehnica trece de câteva ori prin unul și același loc.

La sfârșitul procesului de curățare aspiratorul robot revine de sine stătător la stația de reîncărcare. Dacă nu i-a fost suficient nivelul de energie, data viitoare tehnica va relua lucrul din locul în care s-a oprit. Aceasta se va întâmpla îndată după reîncărcarea energiei.

În set intră, de obicei, câteva accesorii (duze). Acestea sunt schimbate la necesitate. De exemplu, pentru curățarea firelor de păr, cea mai potrivită este considerată duza de aspirație directă. La utilizarea acesteia, părul nu se încâlcește și nu rămâne pe perie.

La fel ca și la aspiratoarele obișnuite, murdăria și praful nimeresc în container. Acesta trebuie să fie curățit uneori.

Regimurile de bază de lucru ale aspiratoarelor robot contemporane:

  1. Automat – este necesar pentru curățarea întregului apartament.
  1. Local – potrivit pentru curățarea unei încăperi, de exemplu, a dormitorului sau a sufrageriei.
  1. Perimetru – aspiratorul se mișcă pe alături de colțuri și pereți unde, de obicei, se adună cea mai mare parte a prafului.
  1. Maxim – cu forță dublă de aspirare în caz de murdărie puternică.

Majoritatea modelelor sunt foarte simple în ceea ce privește setarea, luând în considerare preferințele personale. De exemplu, crearea așa-numiților pereți virtuali și robotul va evita anumite zone ale apartamentului. În afară de smartphone și telecomenzi, unele modele mențin controlul vocal și se conectează cu diverse boxe, de exemplu Google Home sau Alexa.

Ce fel de aspirator robot de ales

Pentru a înțelege aceasta este nevoie să vă determinați cu câțiva parametri.

Simplu sau care spală

Aspiratorul care spală ar fi, mai corect, numit robot lustruitor de podea. Acesta efectuează curățarea umedă datorită unui modul cu cârpă. Lucrează eficient, însă nu poate să aspire praful și firele de păr. Reiese că, pentru diverse tipuri de curățare, este nevoie de cumpărat două dispozitive diferite. Unii producători încearcă să creeze modele combinate, însă acestea nu spală podeaua, ci mai degrabă o umezesc și o împrospătează.

Cu cartograf sau fără

Modelele mai performante costă scump, însă are sens să fie utilizate în apartamente cu suprafața de la 60 de metri pătrați. În ceea ce privește curățarea suprafețelor mici, cu aceasta se descurcă oricare robot și fără crearea hartei 3D, va intra în toate colțurile, va trece pe sub mobilă și va merge pe lângă pereți. Pentru apartamentele și casele mari și, mai ales, pentru vile cu câteva etaje, modelele cu cartograf sunt indispensabile.

Peria turbo sau…

Sunt modele dotate cu o perie turbo pe partea centrală. Varianta fără aceasta este recomandată posesorilor de animale domestice. Dar în cele mai moderne modele este prevăzută protecția contra încâlcirii, din acest motiv, dacă este aleasă tehnică mai scumpă, lucrul acesteia va fi, totuși, mai eficient. La capacitatea de aspirație se vor adăuga mișcările periei, care vor ridica gunoiul de pe podea.

Controlul de pe smartphone

Această funcție este necesară într-un singur caz – dacă doriți să porniți robotul când sunteți în afara casei. De exemplu, când sunteți în drum spre casă de la lucru sau când reveniți din concediu. Dacă vă aranjează conectarea robotului doar în perioada când sunteți acasă, nu are sens să plătiți mai mult pentru un model de aspirator cu conexiune la smartphone.

Cu perete virtual sau fără

În esență, ”peretele virtual” este un marcaj infraroșu care transmite un semnal robotului și acesta nu intră în unele zone. Această opțiune este potrivită pentru familiile cu copii sau cu animale, pentru a ține la distanță coliviile de pe podea, farfuriile cu mâncare, jucăriile sau zona în care se joacă copiii. La tehnica care poate fi controlată prin aplicație, se poate de setat peretele virtual pe harta apartamentului direct din smartphone.

Nu uitați de praguri

Pentru ca robotul dumneavoastră să poată garantat să depășească toate obstacolele dintre camere, măsurați înălțimea pragului din start și informați consultantul despre aceasta înainte de achiziție. Informația oferită la timp vă va ajuta să alegeți un model care va face față tuturor particularităților de relief a apartamentului.

Cum se curăță aspiratorul robot

Unele modele semnalează despre eroare și încetează să lucreze, atunci când containerul pentru praf este arhiplin sau părul s-a încâlcit în jurul periei. Aceasta este o măsură necesară pentru ca să nu se ardă motorul sau alte piese.

Iată încă câteva recomandări importante de îngrijire:

  •       curățați peria în fiecare săptămână, iar o dată în 6-12 luni schimbați-o;
  •       spălați filtrul și containerul pentru praf zilnic;
  •       efectuați deservirea (curățarea) roților în fiecare lună.

Cum să curățați peria

  •       întoarceți robotul cu roțile în sus;
  •       apăsați pe elementul de fixare a capacului;
  •       ridicați peria de bază și curățați cuzinetul de praf;
  •       în set cu aspiratorul, de obicei, vin și instrumentele de curățare;
  •       cu ajutorul instrumentului curățați cu atenție firele de păr și de blană de pe perie;
  •       după curățarea periei de bază, puneți-o la loc și apăsați până la sunetul caracteristic;
  •       pentru a curăța periile laterale, scoateți șuruburile care le fixează;
  •       spălați detaliile, instalați-le la loc și răsuciți șuruburile la loc;
  •       schimbați periile laterale o dată la 3-6 luni pentru a nu reduce calitatea curățării.

Cum să curățați roata

  •       întoarceți dispozitivul și ridicați piesa;
  •       îndepărtați firele de păr și de blană de pe suprafața și axa roții;
  •       spălați cu apă curată curgătoare;
  •       așteptați până se usucă bine;
  •       instalați roata și apăsați puțin pentru fixarea acesteia;
  •       repetați curățarea minimum o dată pe săptămână.

Cum se curăță modulul pentru curățare umedă

  •       spălați partea textilă după fiecare utilizare;
  •       scoateți partea textilă de pe modul, spălați-o sub jetul de apă curgătoare și uscați-o;
  •       dacă filtrul nu este spălat regulat, cartușul filtrului se va înfunda;
  •       când filtrul este murdar, eficiența curățeniei scade sesizabil;
  •       schimbați filtrul minimum o dată la jumătate de an.

Recomandări adiționale de curățare a aspiratorului robot

  •       în fiecare lună curățați senzorii dispozitivului cu ajutorul unui șervețel uscat și moale;
  •       minimum o dată pe lună curățați contactele modulului de încărcare;
  •       înlăturați murdăria de pe suprafață cu ajutorul unui șervețel moale, șervețele umede, de asemenea, se potrivesc pentru acest scop.

Cât timp se încarcă aspiratorul robot

Totul depinde de tipul de acumulator, din acest motiv  timpul de încărcare a diferitor baterii diferă. În medie, pentru încărcarea deplină este nevoie de 3-5 ore. Un singur ciclu este suficient pentru o curățare cu durata de 1,5 – 2,5 ore.

Încărcarea este posibilă de la stația de încărcare sau de la rețeaua electrică 220 W.

Prin adaptor

Prin adaptor aspiratorul robot este încărcat doar după descărcarea completă. Înainte de aceasta este nevoie să deconectați dispozitivul – butonul special se află în partea de jos. Mai departe rămâne doar să puneți în priză pentru încărcare. După aceasta se conectează adaptorul la rețeaua electrică. În continuare, urmărim ecranul și datele indicate pe acesta, când acestea vor arăta sfârșitul încărcării, se deconectează adaptorul de la rețea și de la dispozitiv.

Prin stația de încărcare

Încărcarea la bază (stație de încărcare) are loc în mod automat. dacă aspiratorul are funcția ”Revenire la bază”, robotul se încarcă singur cu energie la timpul potrivit. În modelele în care această funcție lipsește, robotul este direcționat la încărcare cu ajutorul unui buton pe carcasă sau a telecomenzii. Este necesar de avut grijă ca toate contactele stației și ale aspiratorului să coincidă cu exactitate.

Indiferent de modul de încărcare, acumulatorul trebuie mereu încărcat deplin, iar după încărcare, aspiratorul și stația sunt numaidecât deconectate de la rețeaua electrică.

Este de dorit ca stația să fie lipită maxim bine de perete lângă priză. În toate părțile în jurul bazei trebuie să fie spațiu liber pe o distanță de minimum 1 m. Din partea de față totul trebuie să fie liber la o distanță de minimum 2 m.

De asemenea, este important ca în apropierea stației să nu fie oglinzi sau alte elemente reflectante la distanța de 15 cm de la podea și mai jos. dacă sunt unele suprafețe reflectante, este nevoie să fie acoperite. Este absolut indezirabil să nimerească razele solare pe suprafața stației.

Atenție! Nu ștergeți contactele cu ștergărele umede – această acțiune doar va dăuna dispozitivului. Curățați uneori contactele stației și ale aspiratorului cu ajutorul unui șervețel uscat.

Cum se conectează aspiratorul robot la telefon

  •         descărcăm și instalăm în telefon aplicația mobilă pentru tehnica dumneavoastră (denumirea, de obicei, este indicată în instrucție);
  •         activăm GPS, Bluetooth sau Wi-Fi;
  •         conectăm aspiratorul, intrăm în aplicație, găsim pictograma cu tehnică și o tastăm pentru începutul sincronizării;
  •       dacă sincronizarea nu s-a încheiat cu succes, restartați aspiratorul robot;
  •       dacă sincronizarea s-a încheiat cu succes, indicați denumirea și parola Wi-Fi în rețeaua internet.

Despre experiența de utilizare a tehnicii, la fel, scrieți – cu siguranță va fi interesant pentru toți.

(P.) Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram