/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ În comuna Stăuceni proporția celor imunizați depășește 60 la sută

missing
26 octombrie 2021, ora 18:27

În timp ce în raionul Sângerei, Taraclia sau Gagauzia rata de imunizare contra Covid abia de atinge 10 la sută, în comuna Stăuceni din municipiul Chișinău proporția celor imunizați depășește 60 la sută, fiind localitatea cu cea mai înaltă rată de vaccinare a populației. Primarul comunei, dar și șefa Centrului de Sănătate consideră că succesul se datorează campaniilor de informare, dar și faptului că oamenii se informează din surse sigure despre beneficiile vaccinării.

Printre cei vaccinați este și Tatiana Frunze, fosta profesoară a „Colegiului Național de Viticultură și Vinificație” din Stăuceni, care spune că nu a stat deloc pe gânduri dacă să se imunizeze ori nu.

„Deci pentru mine nu a fost niciodată întrebarea să mă vaccinez sau nu. Eu am așteptat perioada în care au fost chemate persoanele de vârsta mea. Vaccinarea pe timp de pandemie globală, eu cred că fiecare trebuie să ajungă cu mintea că vaccinarea este obligatorie. Cum v-ați simțit după vaccinare? Absolut bine, n-am avut nici o reacție adversă.”

Majoritatea locuitorilor din comuna Stăuceni s-au imunizat la Centrul de Sănătate din localitate. Potrivit Ludmilei Pavlov, șefa centrului, rata sporită a vaccinării se datorează discuțiilor pe care le-au avut membrii echipei medicale cu locuitorii.

„Suntem implicați toți, sectoare, medici de familie, asistenții medicilor de familie. Suntem toți într-o echipă și discutăm cu fiecare pacient în parte, conform listelor este comunicat fiecărui locuitor în parte necesitatea vaccinării. Încurajăm pe toți să se apropie, dispunem de vaccin și acordăm tuturor care sunt interesați.”

Conform ultimelor date ale Ministerului Sănătății, comuna Stăuceni este localitatea care a înregistrat o rată de vaccinare de peste 62%, fiind una dintre cele mai înalte pe țară.

„Aici sunt condiții bune, am auzit că se pot vaccina și persoanele din țări străine și am decis să o fac aici.”

„Să mă protejez pe mine, să protejez pe alții care-s în jurul meu, nepoții.”

„Nu m-am vaccinat, pentru că nu vreau. Soțul s-a vaccinat pentru că lucrează, dar eu sunt la pensie, sunt acasă și nu mă vaccinez.”

Primarul de Stăuceni consideră că vaccinarea masivă se datorează campaniilor de comunicare și informare a cetățenilor, organizate frecvent atât de primărie, cât și de Centrul de Sănătate din Stăuceni. O altă explicație este și calitatea oamenilor din comună, mai crede primarul.

„Eu consider că sunt două mari premize care au generat această rată de vaccinare per localitate. În primul rând este campania de comunicare pe care a avut-o primăria și Centrul de Sănătate în raport cu locuitorii comunei Stăuceni și un alt motiv ar fi calitatea oamenilor din localitate. Stăucenenii obișnuiesc să se informeze doar din surse credibile și asta cred că a determinat această rată de vaccinare.”

Rata de vaccinare în municipiul Chișinău este de 36%. Aici însă nu intră persoanele care s-au imunizat în România sau altă țară. Calculele estimate ieri de primarul capitalei arată că, per total, ar fi vorba de aproximativ 45 la sută. Medicii și profesorii sunt categoriile care s-au vaccinat aproape sută la sută. Cea mai mică rată de imunizare se atestă în raioanele Sângerei, Taraclia și UTA Găgăuzia, unde rata se situează între 10 și 12 la sută.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram