/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

22 de portaluri de știri, verificate în cadrul proiectului „PressCheck”. Tv8.md, printre cele 10 care au acumulat punctajul maxim, pentru transparență și deontologie

27 octombrie 2021, ora 15:50

22 dintre cele mai populare portaluri informaționale din R. Moldova au fost evaluate în cadrul proiectului PressCheck derulat de Asociația Media-Guard.  Dintre acestea, zece au acumulat punctajul maxim, iar două nu au îndeplinit niciunul din cele zece criterii de evaluare, scrie Asociația Media-Guard.

Portalurile informaționale care au îndeplinit toate cele zece criterii de transparență și deontologie au fost catalogate de către experții care au făcut evaluarea ca fiind echidistante din punct de vedere politic și transparente în ceea ce privește sursele de finanțare.

Site-urile care au îndeplinit toate cele zece criterii, acumulând punctajul maxim, sunt: TV8.mdZdG.mdNewsMaker.mdeSP.mdAnticoruptie.mdMoldova.orgNokta.mdMold-street.comRise.mdStopFals.md.

Portalurile care nu au îndeplinit niciunul din cele zece criterii sunt: Moldovenii.md și Timpul.md.

  1. Site-urile cu punctaje între unul și cinci sunt: tv8.md,Stiri.mdPoint.md, Noi.mdUnimedia.infoSputnik.md.

Modulul „PressCheck” a fost lansat în mai 2021 cu scopul de a ajuta consumatorii de presă să înțeleagă mai bine piața media din R. Moldova, având posibilitatea să aleagă surse credibile, care respectă normele jurnalistice și de transparență.

PressCheck se axează pe o listă de criterii, în baza cărora experți și reporteri fac evaluarea portalurilor, prezentând la final un scor de la 0 la 10 (10 însemnând că instituția de presă respectă în fond normele deontologice). Evaluatorii sunt jurnaliști cu experiență și experți mass-media.

Criteriile de evaluare, zece la număr, sunt împărțite în două categorii: cinci criterii care vizează calitatea jurnalismului profesat în această redacție (producerea conținutului propriu, preluarea corectă a conținutului altor redacții, evitarea publicării știrilor manipulatoare, separarea faptelor de opinii, evitarea senzaționalizării titlurilor) și cinci criterii care evaluează transparența și integritatea redacției (date cu privire la locația redacției, numele reporterilor și editorilor, numele proprietarilor și ai beneficiarilor finali, afilierile politice, date despre finanțări și finanțatori).

Instituțiile media supuse evaluării au fost selectate conform topului site-urilor elaborat de BATI (Biroul de Audit al Tirajelor și Internetului din R. Moldova) în baza datelor de audiență din martie 2021.

Lista celor 22 de site-uri media evaluate până acum: 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram