Creștinii ortodocși de stil vechi o sărbătoresc azi pe Sfânta Parascheva În biserici sunt oficiate slujbe, iar în multe localităţi este zi de hramul.

Moaştele Sfintei Parascheva sunt păstrate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi de peste 370 de ani. Cuvioasa s-a născut la începutul secolului al 11-lea, în satul Epivata, în prezent Boiados, pe ţărmul Mării Marmara, nu departe de Constantinopol.

Potrivit tradiției populare, de Sfânta Parascheva este interzis să calci, să coși, să faci de mâncare sau oricare alte treburi gospodărești. Se spune că dacă nu vei ține cont de acestea, vei avea parte de dureri de cap și de ochi.

O alta superstiție străveche spune că, printre bucatele mâncate sau care sunt date de pomană, nu trebuie să fie pomene cu cruce, nucile, castraveții și pepenele roșu. În schimb, este recomandată împărțirea de must și de vin nou, dar și de pâine și lipie.

În Moldova, peste 30 de femei poartă numele Parascheva, iar altele peste nouă mii se numesc Parascovia.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!