/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Creștinii ortodocși de stil vechi o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva. Ce este interzis să faci în această zi

missing
27 octombrie 2021, ora 09:31

Creștinii ortodocși de stil vechi o sărbătoresc azi pe Sfânta Parascheva În biserici sunt oficiate slujbe, iar în multe localităţi este zi de hramul.

Moaştele Sfintei Parascheva sunt păstrate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi de peste 370 de ani. Cuvioasa s-a născut la începutul secolului al 11-lea, în satul Epivata, în prezent Boiados, pe ţărmul Mării Marmara, nu departe de Constantinopol.

Potrivit tradiției populare, de Sfânta Parascheva este interzis să calci, să coși, să faci de mâncare sau oricare alte treburi gospodărești. Se spune că dacă nu vei ține cont de acestea, vei avea parte de dureri de cap și de ochi.

O alta superstiție străveche spune că, printre bucatele mâncate sau care sunt date de pomană, nu trebuie să fie pomene cu cruce, nucile, castraveții și pepenele roșu. În schimb, este recomandată împărțirea de must și de vin nou, dar și de pâine și lipie.

În Moldova, peste 30 de femei poartă numele Parascheva, iar altele peste nouă mii se numesc Parascovia.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram