/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Reacția PAS, la decizia Eparhiei de Bălți de a interzice împărtășania deputaților care au votat Convenția de la Istanbul

27 octombrie 2021, ora 17:23

Partidul Acțiune și Solidaritate a venit cu o reacție după ce Eparhia de Bălți și Fălești a anunțat că interzice deputaților PAS, care au votat pentru ratificarea Convenției de la Istanbul, să se împărtășească, până la Duminica Mare, anul viitor. Reprezentanții formațiunii îi îndeamnă, la rândul lor, pe preoți să se roage pentru sufletele celor care au devenit victime ale violenței domestice. 

„Îndemnăm eparhiile din Bălți și Fălești să se roage pentru sufletele victimelor violenţei domestice”, se menționează într-o declarație PAS oferită pentru TV8.

Amintim că arhiepiscopul de Bălți și Fălești, Marchel le-a interzis deputaților PAS împărtășania în toate bisericile eparhiei, până la Duminica Mare.

„Binecuvântez: votanților legii distrugătoate de sulet, numită Convenția Europeană, li se interzice Sfânta împărtășanie în toate bisricile eparhiei de Bălți și Fălești pe perioada de până la Duminica cincizecimii a anului 2022”, a explicat ÎPS Marchel, într-un mesaj public adresat astăzi.

Arhiepiscopul susține că dacă vreo unul dintre deputații vizați va „neglija binecuvântarea”, va cădea sub incidența canoanelor bisericești.

„Vă îndemn să nu ispitiți, să nu încercați cât de adâncă este îndurarea Domnului”, a spus arhiepiscopul Marchel.

US-a întâmplat după ce un grup de preoți ai Eparhiei de Bălți și Fălești s-au declarat supărați pe deputații care au votat pentru ratificarea Convenției de la Istanbul, dar și pe președinta țării, care a promulgat Legea cu privire la ratificarea Convenției. Într-un șir de adresări pe numele arhiepiscopului Marchel, fețele bisericicești i-au cerut binecuvântarea de a nu-i mai pomeni în timpul Liturghiilor.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a promulgat Legea cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, în 20 octommbrie. Convenția a fost ratificată de Parlamentul Republicii Moldova, în lectură finală, în data de 14 octombrie.

Tratatul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părţi asigură prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei în familie, protejării victimelor, urmăririi penale a infractorilor şi adoptării politicilor integrate. Prin ratificarea Convenției, autoritățile Republicii Moldova se angajează ca violenţa împotriva femeilor să fie pedepsită în mod corespunzător, să fie alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă care să fie disponibile 24 din 24 de ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar și alte măsuri.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram