/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ O familie din Cocieri a rămas în prag de iarnă într-o căsuță cu două camere mici și reci, pe care o poate folosi pe un termen nedeterminat

missing
27 octombrie 2021, ora 21:06

Au decis că împreună pot fi mai puternici decât greutățile vieții și au întemeiat o familie. Irina și Mihai sunt doi soți, ambii cu dizabilități, care-și duc traiul modest într-o locuință ce le-a fost dată temporar în satul Cocieri. Lupta lor zilnică pentru o viața mai bună este plină de griji și lipsuri. Cu toate acestea, cuplu se bucură de fiecare clipă petrecută împreună și visează la ziua în care vor avea propria lor casă.

În prag de iarnă, i-am găsit pe soții Rojco în două cămeruțe mici, cu pereții reci, iar în colțul casei abia de răspândea un mic jet de căldură un cămin electric. Cu toate că, recent, și-au făcut o sobă, iar câteva lemne au primit de la primărie, ei se tem că acestea se vor termina încă înainte să vină vremea geroasă, iar ei vor avea de îndurat frigul. Mihai, capul familiei, spune că s-a obișnuit deja cu greutățile vieții. Mama lui a murit când avea 12 ani, iar pentru că tatăl era agresiv și consuma băuturi alcoolice el a fugit de acasă. A locuit o vreme pe străzile din Chișinău, iar mai târziu s-a angajat hamal la o întreprindere și a început să se ocupe cu sportul. În urma unor lovituri primite la un antrenament, Mihai a ajuns la spital cu hemoragie cerebrală, iar de aici au pornit toate probleme lui de sănătate. După externare, pentru că nu avea unde locui, a mai hoinărit pe străzile capitalei și a trăit la un centru din capitală, până o mătușă a hotărât să-l ia în grija sa.

„Cu soțul împreună zic ce facem? Dă să-l luăm, unde au crescut ai noștri cinci și sora lui șase, o să crească și al șaptelea.”

După ce, în 2011, Mihai a suferit un accident vascular cerebral, starea lui de sănătate s-a înrăutățit și mai mult, iar acum reușește să se deplaseze doar cu ajutorul unui cărucior.

Cu ajutorul acestui cărucior mă deplasez la veceu sau unde îmi trebuie. Fără el îmi era și mai greu.

Soarta i-a zâmbit, totuși, lui Mihai în 2014, atunci când a cunoscut-o pe Irina. Ea s-a născut cu probleme de sănătate mintală, dar întotdeauna s-a străduit să ducă o viață normală. A fost la școală, iar mai târziu, încurajată de Mihai, și-a găsit chiar și un job în capitală. Din păcate, salariul era prea mic și nu-i ajungea nici măcar să supraviețuiască, așa că a revenit în sat, iar acum are grijă de soț. Ea este cea care-l ajută să se deplaseze, iar Mihai este cel ce rezolvă problemele casnice.

– Soția mă ajută. Ea este mâinile și picioarele pentru mine, iar eu sunt capul pentru ea.

Singura lor sursă de existență este pensia de dizabilitate, care constituie puțin peste 3000 de lei și le ajunge doar pentru strictul necesar. Cu toate acestea, Irina spune că încearcă să economisească și pentru zile mai grele.

„Punem bănuț la bănuț și cumpărăm pâine, ceva la pâine. Nu mâncăm bunuri, dar mâncăm ceva mai simplu și economisim.”

Iar din puținul pe care-l au, mai împart și cu pisicile, singura lor mângâiere.

„Pentru mine copii sunt pisicile. Eu am grijă de ele ca de un copil.”

Deși trec zilnic prin greutăți, cei doi sunt de o modestie ieșită din comun, iar marea lor virtute este că știu a se bucura de fiecare moment petrecut împreună. Singura problemă, care le umbrește fericirea, spun ei, este că nu au un colțișor al lor. Primăria le-a oferit temporar o locuință, iar ei și-au amenajat așa cum au putut două cămeruțe. Pentru restul nu au avut nici bani, nici putere pentru a face reparație. Chiar și așa, spun că au cheltuit toate economiile și le este frică de faptul că, într-o zi, proprietarii de drept, i-ar putea da afară.

– Visul nostru e să avem o casă sau un colțișor al nostru, care să ne facă viața puțin mai ușoară.

Asistenta socială din localitate ne-a spus că Primăria nu dispune de bani, pentru a procura o casă pentru această familie, dar îi ajută cu ce poate: materiale de construcție, ceva lemne pentru iarnă, dar și bani pentru un pat de dormit.

„Ei au locuit alături într-o locuință tot cu chirie fără plată, dar au fost rugați să elibereze casa și au găsit tot ei în apropiere locuința dată.”

Familia Rojco își dorește foarte mult o casă cu comodități, ceea ce le-ar face viața mai ușoară, de aceea, spun că acceptă orice ajutor din partea oamenilor cu inimă bună. Cei care doresc să-i susțină îi pot apela la numărul de telefon 068547309

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram