Premierul Natalia Gavrilița anunță de la Bruxelles, unde are loc Consiliul de Asociere RM – UE, că se înregistrează progrese în procesul negocierilor cu Gazprom. Prim – ministra nu a oferit însă detalii și a specificat că discuțiile ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu cu partea rusă continuă și astăzi la Sankt Petersburg. 

„Andreo Spînu se află în aceste zile la Sankt Petersburg. Negocierile care au loc înregistrează un anumit progres. Ne dorim să găsim și alte alternative pe termen lung”, a subliniat premierul.

„Noi pledăm pentru un contract pe care să îl putem onora. Am avut ani de zile o relație cu Gazprom și am fost parteneri de nădeje și acum avem așteptarea să avem negocieri pragmatice axate pe dimensiunea economică și comercială”, a adăugat Natalia Gavrilița.

Săptămâna trecută, în 22 octombrie, în țară a fost instituită stare de urgență în sectorul energetic, după ce autoritățile nu au reușit să încheie un nou contract cu Gazprom.

Luni, 25 octombrie, Guvernul a anunțat că a semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaz între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. Aceasta reprezintă prima achiziție de gaz din surse alternative din istoria Republicii Moldova. Achiziția de probă vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și vine să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale.

Marți, Agenția Proprietății Publice a anunțat că compania olandeză Vitol, unul dintre primii transportatori mondiali de produse petroliere urmează să livreze în 27 octombrie un milion de metri cubi de gaze naturale. Până în prezent, Energocom a anunțat trei licitații pentru procurarea gazelor naturale. Ultima a fost anunțată în 27 octombrie, pentru 1,5 milioane de metri cubi de gaz, care urmează să fie livrat pe parcursul zile de joi, 28 octombrie.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!