/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Maia Sandu convoacă astăzi Consiliul Suprem de Securitate! Criza energetică din țară - pe agendă. Va fi audiată conducerea mai multor instituții

28 octombrie 2021, ora 14:21

Președinta Maia Sandu convoacă astăzi Consiliul Suprem de Securitate. Potrivit unui comunicat de presă remis de Președinție, în cadrul ședinței, urmează a fi examinată situația privind securitatea energetică a țării. 

Săptămâna trecută, în 22 octombrie, în țară a fost instituită stare de urgență în sectorul energetic, după ce autoritățile nu au reușit să încheie un nou contract cu Gazprom.

Luni, 25 octombrie, Guvernul a anunțat că a semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaz între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. Aceasta reprezintă prima achiziție de gaz din surse alternative din istoria Republicii Moldova. Achiziția de probă vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și vine să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale.

Marți, Agenția Proprietății Publice a anunțat că compania olandeză Vitol, unul dintre primii transportatori mondiali de produse petroliere urmează să livreze în 27 octombrie un milion de metri cubi de gaze naturale. Până în prezent, Energocom a anunțat trei licitații pentru procurarea gazelor naturale. Ultima a fost anunțată în 27 octombrie, pentru 1,5 milioane de metri cubi de gaz, care urmează să fie livrat pe parcursul zile de joi, 28 octombrie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram