/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Președinta Maia Sandu, după ședința CSS: „Am solicitat ajutor de la cei mai importanți parteneri de dezvoltare ai R. Moldova”

28 octombrie 2021, ora 18:17

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat după ședința Consiliul Suprem de Securitate (CSS) că a solicitat ajutor de la cei mai importanți parteneri de dezvoltare ai țării noastre, pentru a depăși criza energetică. Un anunț în aceste sens a fost făcut de Maia Sandu în cadrul unui briefing de presă.

„Oamneii Moldovei nu sunt singuri în fața acestei crize. Țara noastra are mulți prieteni și am încredere că vom ieși cu bine din această criză”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, președinta R. Moldova a menționat că în cadrul ședinței de astăzi, CSS a venit cu mai multe recomandări către Comisia pentru Situații Excepționale.

„Am comunicat cu mai mulți șefi de state pentru a identifica alternative. Am vorbit cu președintele României, Germaniei, Poloniei și al Azerbaijanului. Am abordat subiectul în cadrul vizitei mele la Viena. În ultima lună am avut câteva discuții cu conducerea instituțiilor UE, dar și cu comisari europeni pentru a identifica resurse pentru procurarea gazelor și susținerea cetățenilor”, menționează președinta R. Moldova.

Totodată, șefa statului susține că ne confruntăm cu o problemă gravă, rezolvarea căreia nu stă doar în puterile R. Moldova. Ea s-a referit la creșterea dramatică a prețului la gaze la nivel global și problemele ce țin de livrarea de gaze naturale.

„Creșterea prețurilor la gaze de 5-6 ori pe piețele internaționale în doar câteva luni nu este o normalitate, este o anomalie. O asemenea creștere bruscă este o lovitură grea pentru consumatorii casnici și pentru economiile din orice țară, cu atât mai mult în R. Moldova, unde veniturile oamenilor sunt mici, iar economia abia a început să se recupereze după criza pandemică”, a spus Maia Sandu.

Președinta R. Moldova a mai menționat că în aceste săptămâni, toate instituțiile statului au muncit pentru a identifica soluții și a asigura țara cu gaze naturale.

În final, Maia Sandu a venit cu un apel de solidaritate națională către cetățeni, menționând că în aceste momente trebuie să fim uniți, pentru aceste peste aceste momente grele.

Amintim că, săptămâna trecută, în 22 octombrie, în țară a fost instituită stare de urgență în sectorul energetic, după ce autoritățile nu au reușit să încheie un nou contract cu Gazprom.

Luni, 25 octombrie, Guvernul a anunțat că a semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaz între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. Aceasta reprezintă prima achiziție de gaz din surse alternative din istoria Republicii Moldova. Achiziția de probă vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și vine să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale.

Marți, Agenția Proprietății Publice a anunțat că compania olandeză Vitol, unul dintre primii transportatori mondiali de produse petroliere urmează să livreze în 27 octombrie un milion de metri cubi de gaze naturale. Până în prezent, Energocom a anunțat trei licitații pentru procurarea gazelor naturale. Ultima a fost anunțată în 27 octombrie, pentru 1,5 milioane de metri cubi de gaz, care urmează să fie livrat pe parcursul zile de joi, 28 octombrie.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram