/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Culisele dosarului angajărilor fictive în Poliție - Dorin Damir a fost infiltrat în Direcția nr. 5 pentru a-l „documenta” pe nașul său, Vladimir Plahotniuc

missing
04 noiembrie 2021, ora 13:08

Dorin Damir, finul de cununie al oligarhului Vladimir Plahotniuc, a fost infiltrat în cadrul poliției pentru a-și documenta nașul. Așa se apără Alexandru Pînzari, șeful Inspectoratului General al Poliției din perioada în care Damir a fost „racolat” în calitate de „agent sub acoperire”. Pînzari se declară mândru de acest „proiect”, dar nu își amintește cum l-a convins pe finul lui Plahotniuc să lucreze împotriva acestuia, se arată într-o investigație realizată de Ziarul de Gardă.

Omul care l-a „angajat” pe Damir susține că acesta a devenit ofițer superior „sub acoperire” din cauza unei greșeli ortografice. Iluzia unei angajări reale a lui Damir în poliție a fost completată cu patru rapoarte informative atribuite acestuia, în care se relata cum, în 2017, Federația Rusă planifica să invadeze Odessa, iar Andrei Neguță, pe atunci ambasador la Moscova, denigra R. Moldova în interviurile acordate presei ruse. Două dintre rapoarte erau formate dintr-o singură frază. Deși era „racolat” pentru a-l documenta pe Plahotniuc, acesta nu este vizat în niciun raport de-al finului său.

Acum, Dorin Damir, Alexandru Pânzari și Valeriu Cojocaru, șeful Direcției nr. 5, cea care l-a angajat pe finul lui Plahotniuc, sunt învinuiți de comiterea a cinci infracțiuni. Întrucât se face referire la secrete de stat, ședințele de judecată din acest dosar se desfășoară cu ușile închise.

Potrivit procurorilor, în primăvara anului 2017, Damir s-ar fi folosit de influența pe care o avea datorită faptului că este finul lui Plahotniuc și i-a instigat pe Cojocaru și Pînzari să-l angajeze în calitate de „ofițer superior sub acoperire”. Acum cei trei sunt judecați pentru abuz de serviciu, delapidarea averii străine, complicitate la trecerea frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice. Niciunul dintre ei nu recunoaște comiterea faptelor incriminate, iar Damir a refuzat să facă declarații în fața procurorilor.

Finul trebuia să-și „documenteze” nașul

Deși dosarul penal se examinează cu ușile închise, ZdG a reușit să consulte mai multe documente și prezintă, în premieră, detalii despre circumstanțele cazului. În cadrul audierilor, Alexandru Pînzari a declarat că inițiativa de angajare a lui Dorin Damir în cadrul Secției nr. 1 „K” a Direcției nr.5 a INI îi aparține lui, dar nu își amintește cum a fost realizată. Acesta motivează că prin înrolarea lui Damir, care în 2017, conform procurorilor, „acționa față de angajații Poliției prin influență, autoritate și putere conferită de statutul său social de fin de cununie al lui Vladimir Plahotniuc”, a urmărit „documentarea acțiunilor pretins ilegale ale lui Vladimir Plahotniuc și ale guvernanților”.

Pînzari le-a mai spus procurorilor că nu ține minte ca Damir să fi manifestat „careva intenție pentru angajarea în rândurile IGP”. Afirmațiile acestuia sunt contrazise însă de Valeriu Cojocaru, care a precizat că „angajarea lui Dorin Damir în cadrul MAI a fost o ambiție personală de-a lui, o dorință să se realizeze în cadrul serviciilor speciale”.

Damir – ofițer superior „sub acoperire”, din cauza unei „greșeli gramaticale”

Fostul șef al IGP le-a mai spus procurorilor că nu cunoaște în ce funcție a fost numit Damir, chiar dacă în ordinul de angajare, semnat de el la 15 iunie 2017, este indicată funcția de „ofițer superior sub acoperire”, post inexistent la acea vreme în cadrul IGP al MAI.

La rândul său, Cojocaru motivează că sintagma „sub acoperire” a fost inclusă din cauza unei greșeli gramaticale și că aceste noțiuni ar fi fost preluate din Regulamentele anterioare.

În cadrul audierilor, Alexandru Pînzari le-a spus procurorilor că este „mândru de această realizare”, iar atunci când a fost întrebat dacă proiectul „Damir” în structurile Direcției nr.5 era de scurtă sau de lungă durată, acesta a afirmat că, „pas cu pas trebuia să-l apropie de persoane care încalcă legea, pentru documentarea acțiunilor lor”.

Angajare făcută „în mașina de serviciu, undeva prin jurul MAI”

Documentele din dosar arată că angajarea fictivă a lui Damir în structurile poliției a fost făcută în cinci zile, iar pentru a tăinui procedurile mimate, Cojocaru a parafat mai multe documente, atribuindu-le statutul de „secret de stat”. Dosarul a fost întocmit de Ana Railean, pe atunci șefa Serviciului Supraveghere a Secției nr. 1 „K” a Direcției nr. 5 a INI. Aceasta le-a spus procurorilor că a primit de la Cojocaru setul de documente necesar angajării. Pentru că pachetul era incomplet, Railean s-a întâlnit cu Damir „în mașina de serviciu, undeva prin jurul MAI”, pentru a primi documentele lipsă și a semna actul de angajare.

O altă identitate pentru „comisarul” Damir

Sub pretextul efectuării unor „măsuri speciale de investigații”, în iunie 2018, lui Damir i-au fost perfectate buletin de identitate și pașaport, pe termen de un an, cu numele Dumitru Busuioc. Din mărturiile Anei Railean, pentru perfectarea actelor codificate, cei doi au mers, la 3 iunie, în ziua alegerilor locale, la Agenția Servicii Publice, „fiindcă nu era nimeni atunci și ei au considerat oportun anume acel moment”. Două luni mai târziu, Damir a folosit această identitate în scopuri personale, zburând în capitala Ucrainei, Kiev. Mai târziu, Damir a primit și un permis de conducere eliberat de autoritățile R. Moldova pe numele lui Dumitru Busuioc, dar cu fotografia sa. Busuioc este numele de familie al soției lui Dorin Damir.

În pragul alegerilor parlamentare din februarie 2019, sub pretextul că este antrenat „într-o cauză penală concretă la efectuarea măsurilor speciale de investigații”, finul lui Plahotniuc obține pe numele lui Dumitru Busuioc buletin de identitate și permis de conducere, pe un termen de 10 ani. Conform documentelor consultate de ZdG, Damir a deținut, în cei doi ani de activitate fictivă, actele codificate cu o altă identitate, chiar dacă, procedural, acestea sunt emise pe perioada în care este autorizată o măsură specială.

Documentele din dosar relevă faptul că Dorin Damir nu a deținut dreptul de acces la secretul de stat, însă „angajatorii” săi i-au prezentat și divulgat un șir de acte și proceduri secrete care se referă la activitatea specială de investigație.

Ședințe de judecată cu ușile închise

Ședințele de judecată în dosarul angajărilor fictive se desfășoară cu ușile închise, presa având acces doar la deschiderea acestora. Prezenți la una dintre ședințe, Dorin Damir și Valeriu Cojocaru au refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Nici avocații acestora nu au dorit să facă declarații.

Iurie Tabarcea, unul din avocații lui Dorin Damir, susține că nu poate face declarații pe marginea procesului, invocând semnarea unor anumite „declarații privind nedivulgarea datelor”, dar punctează că clientul său pledează nevinovat.

Reporter: Clientul d-voastră recunoaște că a fost angajat fictiv?
Iurie Tabarcea: D-voastră considerați că el a fost angajat fictiv?
Reporter: Din materialele pe care noi le-am consultat, asta reiese.
Iurie Tabarcea: Asta este versiunea Procuraturii, nimic mai mult. Am declarat și anterior că dânsul pledează nevinovat. Asta este răspunsul la întrebarea d-voastră. 

Munca lui Damir – rapoarte dintr-o singură frază 

Pentru cei doi ani de „activitate” sub acoperire, Damir are trecute în dreptul său, în Registrul de evidență al Direcției nr.5, patru rapoarte informative, două dintre ele fiind redate în câte o singură frază. Documentele au fost secretizate cu gradul „Confidențial”, pe ele nefiind semnătura lui Damir. Ana Railean a recunoscut că rapoartele au fost scrise de ea, la indicația lui Valeriu Cojocaru.

Deși Pînzari susține că l-a angajat pe Damir în structurile polițienești cu scopul de a documenta acțiunile lui Plahotniuc, în cele patru rapoarte atribuite acestuia, numele nașului său nu este pomenit, subiectul comun al rapoartelor fiind Federația Rusă.

Conform legii, dacă vor fi recunoscuți vinovați, Dorin Damir, Valeriu Cojocaru și Alexandru Pînzari riscă pedepse care variază între 2 și 12 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții.

Cine este Dorin Damir

Dorin Damir (49 de ani) este președinte al Fighting & Entertainment Association (FEA) și al Uniunea Federațiilor Sporturilor de Contact din R. Moldova (UFSC). A fost coleg de promoție, la Academia de Poliție, cu Alexandru Pînzari, Valeriu Cojocaru și fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan. În perioada anilor 1997-2002, a activat în departamentul pentru Combaterea Crimei Organizate și Corupției al Ministerului Afacerilor Interne. În februarie 1998, a fost condamnat de Colegiul penal al Curții de Apel la 5 ani închisoare, pentru că în anii 1995-1996 ar fi snopit în bătaie câteva persoane care nu rambursau datoriile. Două luni mai târziu, a fost achitat de Colegiul penal al Curții Supreme de Justiție.

Damir este finul de cununie al fostului lider PDM, fugarul Vladimir Plahotniuc, pentru care ar fi pregătit luptători, în perioada în care acesta controla țara. Tot Damir este cunoscut ca fiind cel care intermedia acțiunile și deciziile exponenților sistemului judecătoresc cu nașul său de cununie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram