/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Diabetului. Cum poate fi prevenit diabetul zaharat și care sunt recomandările specialiștilor

14 noiembrie 2021, ora 12:48

Anual la data de 14 noiembrie este marcă Ziua Mondială a Diabetului. Potrivit ultimelor statistici oficiale diabetul lovește în tot mai mulți moldoveni, astfel în anul 2020 numărul cazurilor de îmbolnăviri s-a dublat.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în ultimii zece ani în țara noastră ritmul de îmbolnăvire prin diabet, dizabilitate și mortalitate generate de diabet este unul foarte înalt, în special în comparație cu alte țări europene. Astfel, numărul de cazuri de diabet s-a dublat, de la 171,1 de cazuri  la 10 mii locuitori în anul 2010 la 335,2  cazuri la 10 mii locuitori în 2020.

În anul 2020 la evidenţă s-au aflat 118 822 de bolnavi cu diabet zaharat. Totodată, decesele provocate de complicațiile diabetului în țara noastră înregistrează o creștere marcantă până la 466 decese la 100 mii de locutori în 2020.

Dacă diabetul zaharat nu este monitorizat corespunzător, boala provoacă inevitabil dizabilitate deja la vârsta aptă de muncă și reduce în medie 10 ani din speranța de viață. Mai mult de atât, fiecare a treia persoană cu insuficienţă renală suferă de diabet zaharat, iar 70% din amputaţiile membrelor inferioare sunt cauzate de complicațiile diabetului .

Printre factorii de risc care determină apariția diabetului zaharat sunt: Ereditatea; Dislipidemia – afecțiune caracterizată prin alterarea metabolismului grăsimilor, evidențiate prin modificarea valorilor colesterolului, ale fracțiilor LDL și HDL, dar și ale trigliceridelor. Hipertensiunea arterială; Alimentaţie dezechilibrată/haotică, Activitate fizică redusă (mai puțin de 30 min/zi); Consumul de tutun şi alcool.

Pentru a ține diabetul sub control specialiștii recomandă consultarea medicului de familie referitor la cum poate și depistată și menținut acest diagnostic, monitorizarea și menținerea în limitele sănătoase (limitele – țintă) nivelul de glucoză și colesterolul din sânge, dar și tensiunea arterială; renunță la fumat; adoptarea unui regim alimentar echilibrat; și activitatea timp de 30 de minute pe zi.

Totodată, pe parcursul lunii, în raioanele republicii vor fi organizate activități de screening al diabetului (testare rapidă a zahărului în sânge), activități de informare în colective (școli, locuri de muncă, instituții medicale primare și spitalicești).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram