/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Un bloc din capitală nu a fost conectat încă la rețeaua de energie termică. Locatarii stau în frig, în pragul iernii, pentru că nu au un președinte al asociației

missing
17 noiembrie 2021, ora 21:03

Deși suntem în pragul iernii, iar temperaturile de afară au scăzut sub zero grade, un bloc din capitală nu a fost conectat încă la rețeaua de energie termică. 80 de familii stau în frig din simplu motiv că nu au un președinte al Asociației de locatari, iar din cauza unor probleme de ordin juridic, nici nu pot alege unul. Oamenii s-au adresat în repetate rânduri la Pretură, dar și la Întreprinderea „Termoelectrica” , dar responsabilii de acolo au strâns din umeri și au tot dat vina unii pe alții. Mai mult, în loc să le ofere o soluție, un vicepretor i-a sfătuit pe locatari să meargă să se încălzească… la mall.

Victoria Junca locuiește împreună cu cei doi copii ai săi în blocul de pe strada Academiei nr.4. Deși noaptea, termometrul arată deja și minus trei grade, femeia spune că încălzirea însă nu a fost conectată, iar ei sunt nevoiți să suporte frigul. Singura modalitate de încălzire este un reșou pe care familia îl folosește dimineața și seara, pentru a mai dezmorți puțin aerul din cameră.

„Caloriferele sunt reci, geamurile transpiră, iar din cauza asta se face și mucegai și nu știm cum să scăpăm de el. Avem copil mic și răcește din cauza că e frig.”

În același bloc locuiește de peste 35 de ani și familia Eremia. Aceștia neau povestit că problema încălzirii este de câțiva ani, dar nimeni nu o rezolvă. Domnul Anatol, care are 90 de ani, spune că au apelat în repetate rânduri la primărie, dar fără succes. Cel mai trist, spun ei, e că după o viață muncită din greu la Academia de Științe, au ajuns să se simtă a nimănui.

„E frig, nu ne fac focul, își bat joc de noi, n-are cine să ne conducă.”

Temperaturile în apartament sunt foarte joase, iar ei sunt nevoiți să stea îmbrăcați și cu păturile peste ei, povestește doamna Eremia. Pensiile mici nu le permit să folosească un reșou și abia dacă le ajung pentru medicamente.

„ E frig, suntem în vârstă, ne dor oasele. Avem boli cronice și suntem nevoiți să umblăm așa îmbrăcați.”

Blocul nu a fost conectat la încălzire, deoarece nu are un președinte și o asociație activă, spune un alt locatar. În prezent, ei nici nu pot alege un alt președinte, deoarece acum câțiva ani, vechiul administrator și asociația au fost dați în judecată. Cei care cunosc cel mai bine problema au vândut apartamentele și au plecat, iar locatarii noi nu au fost înștiințați că acesta este un bloc al nimănui.

„Practic mai mulți de jumătate sunt stăpâni noi, locatari noi, care atunci când au procurat apartamentul nu au cunoscut de această problemă și când au ajuns în iarnă peste tot ni se comunică că doar președintele asociației poate să pună o semnătură ca să ni se ofere căldură.”

Chiar dacă sunt fără președinte, locatarii spun că acesta nu ar fi un motiv serios să fie lăsați fără căldură în prag de iarnă.

„Am doi copii, care în casă îngheață din cauza faptului că nu suntem conectați la căldură.”

„Noi dimineața ne trezim cu mâinile și picioarele reci pentru că nu poți să te culci chiar îmbrăcat. Nu suntem de acord să stăm cu căminul, deoarece e foarte periculos cu copil mic.”

După ce au tot sunat și au bătut pe la uși, azi dimineață, un grup de locatari a mers la „Termoelectrica”. Directorul comercial le-a comunicat că administrația Întreprinderii este la curent și chiar a sesizat Pretura despre această problemă, iar acum, anume cei din administrația locală ar trebui să ia măsuri.

„Noi am sesizat încă din primăvară Pretura Centru pentru a interveni pentru că este administrația publică locală, care urmează să soluționeze problema și să o rezolve. La moment, nu avem nicio soluție în acest sens, ei nu au desemnat niciun administrator, iar Pretura nu a intervenit să încheie poate un contract pe numele său, cum am avut asemenea practici în alte cazuri.”

În același timp, vicepretorul sectorului Centru spune că nu poate face nimic, deoarece blocul nu are un administrator, iar Pretura nu poate să-și asume astfel de responsabilități.

“Pretura nu-și poate asuma să conecteze blocul la energia termică, pentru că este Regulament, sunt legi…”

Anterior, locatarii blocului spun că același vicepretor le-a recomandat să meargă în mall pentru a se încălzi, iar astăzi, funcționara a precizat că era un sfat pentru mămici.

Eu am recomandat mămicilor mici până se soluționează problema să nu stea în frig în casă, pentru că am avut și eu copil mic, am stat și eu șase ani acasă și știu ce înseamnă. Ca mamă am recomandat. – Și noaptea ce să facă mămicile? – Absolut tot ce am recomandat a fost pas cu pas să mergem spre soluționare.”

De asemenea, vicepretorul sectorului Centru le-a spus oamenilor că un reprezentant al Preturii va veni la întâlnirea cu locatarii, în această seară, pentru a căuta o modalitate de soluționare a problemei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram