Război în Ucraina, ziua 85: Filmare de la Azovstal, risc de foamete, lege marțială, mobilizare și întâlnire la New York

social

/DOC/ Procesul intentat de Clima împotriva șefei statului rămâne la Judecătoria Chișinău. CSJ a respins cererea de strămutare la Cahul

19 noiembrie 2021, ora 13:39
Distribuie:

Procesul intentat de fostul președinte al Curții de Apel Chișinău, magistratul Vladislav Clima, împotriva șefei statului, Maia Sandu rămâne la Judecătoria Chișinău, cu sediul Râșcani. Magistrații Curții Supreme de Justiție au respins cererea de strămutare a cauzei civile la Judecătoria Cahul. Încheierea a fost pronunțată joi, 18 noiembrie, de către Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ în componența judecătorilor – Tamara Chișca-Doneva, Nicolae Craiu și Aliona Miron.

Judecătorii au constatat că ține de competența Judecătoriei Chișinău, cu sediul Râșcani să examineze cauza Clima – Sandu.

„În conformitate cu art.196 alin.(1) din Codul administrativ, acțiunea în contencios administrativ se depune la instanța de judecată în a cărei rază teritorială își are sediul autoritatea publică care a desfășurat activitatea administrativă contestată, daca legea nu prevede altfel. Având calitatea de pârât în prezenta acțiune, Președintele Republicii Moldova, în calitatea sa de autoritate publică, are sediul în mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 154. Prin urmare, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani dispune de competență teritorială la examinarea prezentei cauze de contencios administrativ”, se arată în decizia CSJ.

Astfel, magistrații CSJ au decis să remită pentru examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, procesul intentat de judecătorul Vladislav Clima împotriva președintei R. Moldova, Maia Sandu.


Menționăm că Vlasdislav Clima a solicitat magistraților să verifice legalitatea decretului prin care a fost demis din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

În 28 iunie, șefa statului a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, întrucât, potrivit ei, CSM ar fi încălcat procedurile legale și ar fi admis un conflict de interese inadmisibil, atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție.

Vladislav Clima este judecător din 2006. În 2017 a început să lucreze la Curtea de Apel Chișinău. În mai 2019, Clima a preluat conducerea Asociației de Judecători ai Moldovei care, în toamna anului 2019, a încercat, ilegal, să demită membrii CSM și a organizat în acest scop două adunări generale a judecătorilor. În toamna anului 2019, colegiul în componența căruia a intrat Clima a anulat decizia CSM privind revocarea mandatului judecătorului CSJ Oleg Sternioală.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram