Arheologii care lucrează în peştera Bizmoune din sud-vestul Marocului au descoperit una din cele mai vechi bijuterii din lume. Potrivit acestora, bijuteria are o vechime de până la 150 de mii de ani, scrie news.ro.

Echipa de arheologi au descoperit bijuteria formată din 33 de mărgele din scoici cu o vechime de la 142 la 150 de mii de ani. Mărgelele au fost găsite în perioada 2014-2018, iar de atunci echipa a lucrat pentru a confirma de când datează acestea cu ajutorul unor analize științifice.

Descoperirea a fost publicată în jurnalul Science Advances, iar studiul, condus de El Mehdi Sehasseh, absolvent al Institutului Naţional de Arheologie şi Patrimoniu (INSAP) din Rabat, a implicat şi analize cu uraniu.

În Maroc au mai fost găsite astfel de bijuterii, însă niciuna nu este mai veche de 130 mii de ani. Potrivit specialiștilor, stilul mărgelelor este asociat culturii Ateriene din Epoca de Piatră Mijlocie în Nordul Africii.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!