/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

PA respinge declarația de abținere a lui Andrei Bălan și îl obligă să investigheze acțiunile lui Alexandru Stoianoglo în dosarul expulzării profesorilor turci

missing
24 noiembrie 2021, ora 17:49

Procuratura Anticorupție îl obligă pe Andrei Bălan să investigheze acțiunile procurorului general suspendat, Alexandru Stoianoglo, în dosarul expulzării din țară a celor șapte profesori turci. PA anunță că respinge declarația de abținere a procurorului desemnat de CSP pentru investigații. 

„Acțiunile procurorului general suspendat, Alexandru Stoianoglo, care au la bază sesizarea ex-deputatei în Parlamentul Republicii Moldova Inga Grigoriu, vor fi examinate în continuare de către procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, Andrei Balan. Prin ordonanța emisă la 22 noiembrie 2021, de procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, s-a dispus respingerea declarației de abținere de la examinarea sesizării înaintată de către procurorul desemnat, ca fiind neîntemeiată”, se menționează într-un comunicat al PA .

Luni, 22 noiembrie, Andrei Bălan, desemnat săptămâna trecută de CSP să îl investigheze pe Stoianoglo, a declarat abținere. CSP a remis, însă, cererea de abținere Procuraturii Anticorupție.

La ședința de săptămâna trecută, CSP a decis că Alexandru Stoianoglo va fi investigat pentru modul în care Procuratura a gestionat dosarul celor șapte profesori turci, expulzați ilegal din țară în urmă cu trei ani. Se întâmplă după ce fosta deputată de la Partidul Platforma DA, Inga Grigoriu a depus o sesizare în acest sens la Consiliul Superior al Procurorilor. CSP a desemnat și un procuror responsabil pe caz. Este vorba despre Andrei Bălan de la Procuratura Anticorupție.

În opinia ex – deputatei, șeful suspendat al Procuraturii Generale nu și-a pus în aplicare pe deplin atribuțiile în cazul expulzării cetățenilor turci, care predau la liceul Orizont din Capitală. Mai exact, consideră Inga Grigoriu, nu a întreprins acțiunile necesare pentru constatarea întregului cerc de persoane implicate în reținerea și transferul cetățenilor în Turcia.

„Sesizarea depusă de mine în data de 4 noiembrie, are legătură cu investigarea defectuoasă a cazului de rezonanță internațională a dosarului celor șapte profesori turci, cu reședință permamentă pe teritorul Republicii Moldova, folosind ilegal resursele financiare ale statului în interesul unui stat străin”, a declat Grigoriu în fața membrilor CSP.

Cei șapte profesori turci au fost reținuți în dimineața zile de 6 septembrie 2018 de către colaboratorii SIS, care a anunțat că aceștia ar fi bănuiți de legături cu structuri teroriste. Ulterior, fără vreo anchetă sau judecată, au fost expulzați în Turcia, unde au fost condamnați deja la închisoare.

În iunie 2019, R. Moldova a fost condamnată la CEDO pe acest caz. Potrivit deciziei CtEDO, fiecare dintre cetățenii turci urmează să primească câte 25 de mii de euro drept despăgubiri morale.

La Chișinău, singurul recunoscut vinovat în acest caz, în august anul trecut, a fost fostul șef al SIS, Vasile Botnari, care s-a ales doar cu o amendă de 88 de mii de lei și a fost privat și de dreptul de a ocupa o funcție publică în următorii cinci ani.Despre sentința aplicată lui Vasile Botnari, considerată mult prea blândă de mai multe voci, s-a aflat după aproximativ o lună. Înainte ca decizia instanței să ajungă în presă, procurorul general, Alexandru Stoianoglo a declarat la „Politica” Nataliei Morari că Vasile Botnari a fost condamnat la închisoare cu suspendare și ar fi achitat deja 125 de mii de euro pierduți de R. Moldova la CEDO.

„El a achitat benevol 125 de mii de euro, pierduți de Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), drept prejudiciu și a achitat 380 de mii de lei pentru avionul care a fost arendat pentru transportarea profesorilor turci”, a mai spus procurorul. Alexandr Stoianoglo spunea atunci că Botnari ar fi fost influențat de către fostul lider al democraților Vlad Plahotniuc.

Totodată, doi foști adjuncți de la SIS ai lui Vasile Botnari, dar și fosta directoare a Biroului de Migrație și Azil, Olga Poalelingi, au fost scoși de sub urmărire penală.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram