Considerat ultimul dictator al Europei, Aleksandr Lukașenko, a oferit un interviu pentru BBC, un eveniment destul de rar. Liderul belarus a admis că militarii săi ar fi ajutat migranții să treacă granița către Polonia. Dar a negat că oamenii ar fi fost invitați să ajungă în Europa prin Belarus. Anterior, Uniunea Europeană, NATO și Statele Unite ale Americii l-au acuzat pe Lukașenko de faptul că ar fi ademenit migranții la granița cu țările UE, cu promisiunea falsă că vor putea trece ușor către statele europene. Acțiunile acestuia ar fi un răspuns la sancțiunile impuse Belarusului, după reprimarea violentă a protestelor față de alegerea sa la scrutinul prezidențial.

„ – Mii de refugiați vor la voi.

– Dar dvs i-ați chemat? În luna mai, ați spus…

– Steve, o să ajung acuși și la acest moment. Nu-ți fă griji.

– Nici numi fac.

„ – Cum vi s-a adresat Angela Merkel? Ca un președinte? Dl Lukașenko? Alexandr Grigorievici?

– De ce vă interesează?

– Domnul președinte în Republica Belarus este și domnul Lukașenko.

– Este interesant, dar și important.”

Așa cum ați declarat dvs, ați primit 80% la sută din voturi la alegerile de anul trecut, de ce dar în stradă a ieșit o mulțime de oameni, la Minsk, dar și peste tot în țară. Nu ca să vă felicite cu victoria importantă, dar să vă acuze că le-ați furat voturile. Nu prea se leagă. -Asta în capul dvs. nu se leagă, Steve. În capul dvs și al patronilor tăi.”

„Am văzut cum au fost bătuți oamenii, am văzut cum tinerii ieșeau din centru de detenție Okrestina cu răni. Asta am văzut, nu de pe internet. Avem și video, uitați-vă!

-Nu trebuie, nu trebuie! Recunosc, recunosc.”

„Din luna iulie, 270 de ONG-uri au fost închise în Republica Belarus.

-Îți răspuns la întrebare. Nu te chinui. Vom decapita pe toți nemernicii pe care i-ați finanțat. A, sunteți îngrijorați că v-am distrus structurile.”

„Câți deținuți politici sunt în Belarus?

-Nu avem așa ceva! Mă înțelegi?

-Niciunul?

-Niciunul. Noi nu avem un așa articol penal în legislație.

– Dar Maria Kolesnikova? Este ea o deținută politică?

-Ea este agentul vostru.”

„Ce te prostești? Înțelegi totul foarte bine. Mă acuzi de represiune, represiune. Ce ai așteptat? Trebuia să-mi apăr țara și poporul. Asta am făcut.

-Sau pe dvs?

-Poate, poate am făcut și greșeli. Dar m-am condus de legislație.”

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!