/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Alexandru Slusari cere demisia lui Andrei Spînu din funcția de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Cu el m-am clarificat”

25 noiembrie 2021, ora 12:10

Alexandru Slusari cere demisia lui Andrei Spînu din funcția de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pentru „jocurile neclare pe care acesta le are cu Gazprom și pentru inacțiunile ministrului din ultimele trei săptămâni privind datoria R. Moldova la gaz”. Fostul deputat de la Platforma DA face apel către conducerea țării și solicită revizuirea tranzacției pentru achitarea datoriilor față de Gazprom. Potrivit lui, cele 1,7 miliarde de lei alocate pentru Energocom în perioada stării de urgență nu conțin detalii despre preluarea datoriilor altei companii față de Moldovagaz.

Fostul vicepreședinte a Parlamentului a mai subliniat faptul că „va veni timpul când jocurile lui Andrei Spînu cu Gazprom vor fi examinate de o procuratură independentă”.

Contactat de TV8, Alexandru Slusari a declarat că în acest moment s-a ajuns la un ultimatum suspect, iar ministrul Infrastructurii nu a găsit soluții pentru această problemă, deoarece datoria la gaz nu poate fi achitată cu banii contribuabililor.

„Acceptând tranzacția între Energocom, Termoelectrica și Moldovagaz, voi comiteți acțiuni cu iz penal. Totodată, juridic nici nu va exista garanția că Moldovagaz va indica în ordinul de plată către Gazprom că achită anume datoriile curente și nu cele istorice”, menționează Slusari pe Facebook.

În postarea sa, fostul deputat s-a adresat prim-ministrei, ministrului finanțelor, șefului Agenției Proprietății Publice (APP) și administratorului SA Energocom.

„Anume semnăturile voastre vor fi imortalizate la toate documentele, legate de acest act juridic rușinos. Semnătura lui Andrei Spînu nu va fi nicăieri, așa cum nu a semnat nimic Plahotniuc vara-toamna 2014, când a fost culminarea devalizării sistemului bancar”, se arată în mesajul publicat.

În final, Alexandru Slusari a îndemnat conducerea să examineze și alte modalități de facilitare a creditării rapide a Moldovagaz, dar fără pierderea banilor publici.

Luni, 22 noiembrie, Gazprom a anunțat că ar putea opri furnizarea de gaze naturale în următoarele 48 de ore, în cazul în care facturile pentru livrările curente nu vor fi achitate. Potrivit directorului Moldovagaz, Vadim Ceban, este vorba despre livrările pentru luna octombrie și 50% din cele pentru noiembrie. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a anunțat că Republica Moldova va aloca 1,4 miliarde de lei, suma rămasă de la Energocom în perioada stării de urgență, pentru a susține plățile Moldovagaz pentru luna octombrie și noiembrie.

După o serie de negocieri complicate, țara noastră a încheiat la sfârșitul lunii octombrie un acord cu Rusia. Potrivit înțelegerii, contractul cu Gazprom a fost prelungit cu cinci ani.

Amintim că ieri, Andrei Spînu a anunțat că Guvernul de la Chișinău a cerut Gazprom un răgaz pentru achitarea datoriei curente acumulate. Rușii au dat Republicii Moldova termen până vineri. 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram