Deputații au aprobat proiectul de lege privind bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022, în ședința Parlamentului din 25 noiembrie. Astfel, majorările cheltuielilor se referă la creșterea de la 1 octombrie 2021 a pensiei minime pentru limită de vârstă până la 2000 de lei, majorarea, începând cu 1 octombrie 2021, a cuantumurilor tuturor alocațiilor lunare de stat.

Potrivit proiectului, la partea de venituri în proiect se propune majorarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii cu 12,6% față de anul 2021 – până la 18,4 miliarde de lei, iar transferurile primite în cadrul bugetului public național vor crește cu 14,8% fată de anul 2021 și vor constitui circa 12,6 miliarde de lei.

De asemenea, creșterea cheltuielilor este condiționată de majorarea bazei de calcul a pensiei în cazul perioadei necontributive de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sau a unei persoane cu dizabilitate severă, dar și reexaminarea, începând cu 1 ianuarie 2022, a pensiilor de dizabilitate, stabilite până la 01.01.1999.

La elaborarea proiectului BASS s-a luat în calcul susținerea angajatorilor și salariaților în situația de criză economică provocată de pandemia Covid-19, prin acordarea indemnizației pentru salariații care au copii până la vârsta de 12 ani și copii cu dizabilități pentru zile libere în cazul suspendării procesului educațional în regim fizic și indemnizației pentru șomaj tehnic, instituit ca urmare a stării de urgentă în sănătate publică.

Totodată, este prevăzută extinderea numărului de beneficiari ai ajutorului pentru perioada rece a anului și majorarea cuantumului acestuia.

De asemenea este modificat mecanismul de indexare a pensiilor și introducerea posibilității de stabilire a pensiei anticipate pentru carieră lungă. Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022 urmează a fi votat în lectura finală.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!