Deputații din Parlament au aprobat în ședința de astăzi proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022. Documentul a fost votat în prima lectură și a provocat numeroase discuții în rândurile legislatorilor. Spiritele s-au încins atunci când majoritatea s-a arătat nemulțumită de majorarea salariilor persoanelor cu funcții de demnitate publică, superioară celei aplicate cadrelor didactice.

„Legea 270 privind modul în care această ierarhie a sistemului de salarizare a fost aprobată acum câțiva ani, dacă considerați că trebuie schimbată, o puteți face. Ați putut face asta și anul trecut, dar eu nu am văzut așa inițiative de la dumneavoastră. Dați să nu fim populiști”, a spus ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi.

Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022 estimează venituri de peste 5 10 % mai mult decât în 2021, cheltuieli de peste 96 de miliarde, adică cu aproape 12 % mai mult decât în anul curent și un deficit de circa 15 miliarde de lei, ceea ce constituie circa 6 % din PIB.

Pe lângă majorarea salariilor în sectorul bugetar, documentul mai prevede măsuri de susținere a populației privind compensarea facturilor la gaz și căldură, dar și sprijin financiar în perioada rece a anului.

Prevederile proiectului privind componenta socială și cea de sprijinire a sectorului educației au provocat cele mai mari nemulțumiri din partea deputaților BCS. Iar Petru Burduja de la BCS a criticat documentul în ansamblu.

„Nu se vede nicio acțiune clară ce ține de revigorarea sectorului economic”, a menționat Burduja.

Iar o altă deputată BCS a spus că calitatea documentului „lasă de dorit”.

Proiectul Legii bugetului de stat pentru 2022 mai prevede reducerea Fondului Ecologic.

„Fondul Ecologic a fost utilizat pe parcursul mai multor ani ca instrument politic, repartizările au fost puternic distorsionate de pe proiectele capabile de a fi implementate, pe proiectele dorite de anumite forțe politice”, a explicat ministrul Finanțelor.

„S-a format o situație în care aceste proiecte nu au fost implementate, în valoare de 600 de milioane de lei, unele nici nu au început a fi. Nivelul de executare a lucrărilor în 2021 a fost foarte jos, acesta a fost moivul pentru care am redus acest fond”, a adăugat Dumitru Budianschi.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!