/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Proiectul Legii bugetului de stat 2022, votat în prima lectură, după circa două ore de dezbateri. Documentul, criticat de opoziție

missing
25 noiembrie 2021, ora 14:30

Deputații din Parlament au aprobat în ședința de astăzi proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022. Documentul a fost votat în prima lectură și a provocat numeroase discuții în rândurile legislatorilor. Spiritele s-au încins atunci când majoritatea s-a arătat nemulțumită de majorarea salariilor persoanelor cu funcții de demnitate publică, superioară celei aplicate cadrelor didactice.

„Legea 270 privind modul în care această ierarhie a sistemului de salarizare a fost aprobată acum câțiva ani, dacă considerați că trebuie schimbată, o puteți face. Ați putut face asta și anul trecut, dar eu nu am văzut așa inițiative de la dumneavoastră. Dați să nu fim populiști”, a spus ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi.

Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022 estimează venituri de peste 5 10 % mai mult decât în 2021, cheltuieli de peste 96 de miliarde, adică cu aproape 12 % mai mult decât în anul curent și un deficit de circa 15 miliarde de lei, ceea ce constituie circa 6 % din PIB.

Pe lângă majorarea salariilor în sectorul bugetar, documentul mai prevede măsuri de susținere a populației privind compensarea facturilor la gaz și căldură, dar și sprijin financiar în perioada rece a anului.

Prevederile proiectului privind componenta socială și cea de sprijinire a sectorului educației au provocat cele mai mari nemulțumiri din partea deputaților BCS. Iar Petru Burduja de la BCS a criticat documentul în ansamblu.

„Nu se vede nicio acțiune clară ce ține de revigorarea sectorului economic”, a menționat Burduja.

Iar o altă deputată BCS a spus că calitatea documentului „lasă de dorit”.

Proiectul Legii bugetului de stat pentru 2022 mai prevede reducerea Fondului Ecologic.

„Fondul Ecologic a fost utilizat pe parcursul mai multor ani ca instrument politic, repartizările au fost puternic distorsionate de pe proiectele capabile de a fi implementate, pe proiectele dorite de anumite forțe politice”, a explicat ministrul Finanțelor.

„S-a format o situație în care aceste proiecte nu au fost implementate, în valoare de 600 de milioane de lei, unele nici nu au început a fi. Nivelul de executare a lucrărilor în 2021 a fost foarte jos, acesta a fost moivul pentru care am redus acest fond”, a adăugat Dumitru Budianschi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram