/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Deținuții de la Penitenciarul din Goian au îmbrăcat azi șorțuri și bonete. 11 tineri au absolvit cursurile de bucătar

25 noiembrie 2021, ora 21:37

Forfotă mare, astăzi, în bucătăria penitenciarului pentru minori din Goian. 11 tineri deținuți au îmbrăcat șorțuri, și-au pus bonete și au pregătit bucate alese. Aceștia au participat, timp de patru luni, la cursurile de instruire profesională pentru a însuși meseria de bucătar, iar astăzi și-au demonstrat măiestria în cadrul examenului de absolvire. Cursurile sunt desfășurate de Fundația Regina Pacis cu scopul de a-i ajuta să se integreze, mai târziu, în câmpul muncii și în societate.

De aproape doi ani, Tudor se află în penitenciarul din Goian pentru minori, unde își ispășește pedeapsa pentru o infracțiune gravă. Pe lângă activitățile educative pe care le desfășoară, tânărul s-a înscris, acum patru luni, și la cursurile de bucătar. Și-a dorit mereu să devină un maestru în culinărie, iar acum este fericit că visul lui se realizează.

„Eu astăzi voi pregăti tocană cu mămăligă. Acum, am pus la prăjit carnea și aștept să se prăjească.”

„În afară de carne vreau să mai adaug slănină, ceapă, usturoi și pătrunjel.”

Tânărul de 18 ani spune că primele sfaturi în bucătărie le-a primit de la mama sa. De fapt, tot ea a fost cea care i-a insuflat dragostea pentru gătit și la încurajat să devină bucătar. Tudor spune că a avut multe de învățat la orele de instruire, iar acum crede că este pregătit pentru orice provocare. Important este să adauge ingredientul magic.

„Când faci o mâncare trebuie să o faci din dragoste. Și eu cred că cel mai bine la mine se primesc pârjoalele. Și eu cred că numai pârjoalele le fac din dragoste. Trebuie tot, dar câteodată nu se primește, este vreun neajuns.”

Împreună cu Tudor la cursurile de bucătar au mai fost înscriși alți 10 tineri. Elevii au studiat mai întâi cursurile teoretice, pentru a afla bazele artei culinare, au făcut practică în bucătăria penitenciarului, iar astăzi au susținut și examenul de absolvire. În tot acest parcurs, ei au fost ghidați de o profesoară, care le-a împărtășit din tainele culinare. Femeia spune că tinerii au fost dornici să aplice în practică lucrurile învățate, așa că ea este sigură că vor susține examenele cu succes.

„Ei nu prea iubesc lecțiile teoretice, dar când începem lecțiile practice, ei sunt foarte curioși cum se primește la ei tăierea, prăjirea, înăbușirea, coacerea, până duc la finisare. Le place.

Programul de instruire este organizat de Fundația Regina Pacis, începând cu anul 2013, iar de atunci, peste 160 de tineri au avut posibilitatea să învețe și să dezvolte noi competențe în cadrul celor patru cursuri desfășurate: tencuitor, frizer, lăcătuș-electromontator și bucătar.

„Mizăm pe faptul și sperăm că, cu cât mai mulți copii o să participe, o să aibă șansa de a se reintegra mai ușor în câmpul muncii și în societate.”

Iar la finalul cursului, tinerii primesc și o diplomă de absolvire. Aceștia sunt recunoscători Fundației Regina Pacis și cred că aceste activități le vor ajuta să se schimbe și să reușească să se integreze mai târziu în societate.

„Omul, când învață ceva de la cineva, el se schimbă și își repară greșelile.”

În cadrul penitenciarului pentru minori din Goian își ispășesc pedeapsa pentru infracțiuni grave 38 de tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram