/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

„Gazprom”-ul confirmă recepționarea plăților din partea Republicii Moldova și arată din deget autorităților de la Chișinău. Serghei Kuprianov: „Criza s-ar putea repeta”

missing
26 noiembrie 2021, ora 21:29

Concernul rus „Gazprom” a confirmat recepționarea datoriei pentru gaz din partea Republicii Moldova. Totodată, reprezentantul oficial al companiei ruse și-a permis să critice situația în care s-a pomenit țara noastră și nu a exclus că asemenea crize „s-ar mai putea repeta”.

„Moldova achitat pentru consumul curent.  „Gazprom”  a dat dovadă de bunăvoință și a oferit un termene de răgaz, deși, avea toate motivele  să sisteze livrările.  Problema a fost rezolvată. „ Gazprom”  scontează că partea moldovenească va lua măsurile de rigoare pentru normalizarea situației și va asigura respectarea stabilă a obligațiilor contractuale în raport cu „Gazprom. Totodată, însuși faptul că, pentru achitarea facturilor la gaz, a fost nevoie de surse bugetare, semnalează asupra  problemelor de sistem în sfera energetică a Moldovei. Ceea ce înseamnă că această criză ar putea să se repete”, a declarat reprezentantul oficial al „Gazprom”, Serghei Kuprianov.

Mai mult, Kuprianov a criticat comportamentul autorităților moldovenești după emiterea notificării cu privire la obligativitatea de  achitare a datoriei către „Gazprom”.

„Pe tot parcursul săptămânii curente, autoritățile Moldovei  au raportat despre cum salvează țara și caută să aloce bani pentru achitarea datoriilor la  gaz. Nu este nimic eroic în asta. Achitarea plăților conform contractului este ceva normal”, a spus Kuprianov.

La începutul săptămânii curente, „Gazprom” a emis o notificare furnizorului „Moldovagaz” și a cerut achitarea de urgență, în termen de 48 de ore,  a datoriei de 74 de milioane de dolari pentru consumul din luna octombrie și avansul pentru luna noiembrie. Ulterior, Republica Moldova a solicitat un răgaz, după care a alocat bani din bugetul de stat pentru stingerea datoriei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram