/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Inițiativa de verificare a integrității candidaților la funcțiile de membru al CSM și CSP: Proiectul de lege, expediat Comisiei de la Veneția

26 noiembrie 2021, ora 17:04

Ministrul Justiției vine cu detalii legate de inițiativa de verificare a integrității candidaților la funcțiile de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și al Consiliului Superior al Procurorilor. Inițiativa presupune că pentru un fotoliu vor putea candida, din partea Adunării Generale a judecătorilor sau procurorilor, doar persoanele care trec testul integrității. 

„Când vorbim de integritate, ne referim în special la controlul corespunderii averilor și a veniturilor legale declarate, dar și la stilul de viață”, a menționat Sergiu Litvinenco.

Potrivit ministrului, de evaluarea integrității urmează să se ocupe o comisie specială care ar conține un număr egal de experți străini și naționali. Una dintre opțiuni este cea în care comisia să numere șase persoane, dintre care trei experți internaționali și trei experți naționali.

Proiectul legii a fost deja expediat Comisiei de la Veneția pentru expertizare, susține Litvinenco.

„Avem și un calendar aproximativ de realizare a acestei inițiative. Astfel, dacă Comisia de la Veneția se va expune în luna decembrie, până la sfârșitul anului ar urma să fie aprobat de Parlament. În perioada ianuarie-februarie urmează, pe de o parte, să fie create condițiile pentru funcționarea Comisiei speciale de evaluare (identificare de experți, sediu, secretariat, oferire de acces la baze de date etc.), iar, pe de altă parte, trebuie să li se dea posibilitate celor care au aplicat la funcțiile de membru CSM și CSP fie să-și retragă, fie să-și mențină aplicațiile, dar și altor doritori să aplice. În februarie-aprilie trebuie să aibă loc evaluarea propriu-zisă. Ulterior, se organizează alegerile în adunarea generală a judecătorilor și procurorilor, dar și concursul la Parlament”, explică ministrul Justiției.

„Este important ca, la momentul când începe evaluarea externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor – mijlocul anului viitor –, să avem deja instituții de autoadministrare asanate și cu mandate certe. Pentru că atât CSM, cât și CSP vor participa direct și vor avea un rol extrem de important în procesul de vetting propriu-zis”, a mai precizat Sergiu Litvinenco.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram