/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Opinie: Kremlinul o să ne vândă, într-o zi, la ciocan pentru datorii. Declarațiile reprezentantului „Gazprom” reflectă poziția umilitoare a Moldovei în raport cu Rusia

26 noiembrie 2021, ora 23:25

Ultimele declarații ale reprezentantului oficial al concernului rus „Gazprom”, Serghei Kuprianov în legătură cu recenta criză a datoriilor țării noastre la gaz, nu fac decât să denote poziția umilitoare a țării noastre în raport cu Federația Rusă.  

„Poftim, am ajuns ca cei de la Moscova să ne dicteze cum trebuie să formăm noi politicile noastre financiare”, a menționat analistul politic, Anatol Țăranu în studioul TV8, în calitate de invitat al emisiunii „Întreabă Ghețu”.

„Și nici măcar nu de la Moscova, nu de la Kremlin, dar de la Gazprom”, a ținut să remarce președintele PUN, Octavian Țâcu.

„Kremlinul o să ne vândă într-o z la ciocan pentru datorii”, a comentat analistul politic Roman Mihăieș.

Într-o adresare pentru presa Rusă, Kuprianov a declarat că au fost semnalate „probleme  de sistem în sfera energetică a Moldovei, iar criza ar putea să se repete”.

În opinia analiștilor prezenți în studioul TV8, ceea ce face Rusia în raport cu Republica Moldova nu este altceva decât un război hibrid împotriva opțiunii proeuropene a electoratului, iar gazul este un instrument folosit de Moscova.

„Am jucat după regulile Moscovei întotdeauna și Moscovei i-a plăcut acest lucru, până a venit această guvernare proeuropeană. Noi suntem un sac de box în care Rusia se antrenează. Este și un sabotaj din partea guvernării precedente și regretabil este faptul că cetățenii vor fi cei care vor trebui să plătească”, a remarcat politicianul Octavian Țâcu.

Invitații în platou au fost de acord că prețul  la gaz stabilit de Moscova pentru țara noastră este evident unul politic, iar prin asemenea provocări se urmărește destabilizarea socială și deturnarea cursului proeuropean țării.

„Va fi o provocare a tensiunii sociale, oamenii nu vor avea capacități de plată,  iar furia va fi îndreptată împotriva guvernării. Se urmărește o revoltă a facturilor. Oamenii vor fi nemulțumiți, pentru că ne așteaptă  scumpiri în lanț.  Eu cred că se urmărește scenariu că în iarnă-primăvară oamenii să iasă cu revoltele, iar  cei de stânga vor profita la maxim”, a considerat analistul politic, Roman Mihăieș.

Aceasta este marea provocare pentru actuala guvernare, care trebuie să găsească soluții urgente pentru situația creată și să-și învețe lecția dură pe care a primit-o recent de la ruși. Republica Moldova trebuie să găsească surse alternative de energie, iar unica noastră salvare ar fi România.

„Rusia, timp de 30 de ani, are diferite instrumente prin care menține Republica Moldova în sfera sa de influență. Unica soluție pentru rezolvarea problemelor este unirea cu România. Cel puțin ar fi trebuit să ne racordăm la sistemul energetic românesc”, a constatat analistul politic Anatol Țăranu.

Ar fi fost o soluție, cel puțin parțială, gazoductul Iași-Chișinău, care din considerente neclare este nefuncțional până astăzi.

„Chestiunea era mai  simplă dacă gazoductul era finalizat. Dar au stat la guvernare alde Lazăr și alții ca el, care au boicotat gazoductul și pe care l-au transformat într-o ruină, pentru că noi nu știm, astăzi, care este soarta celor  150 de milioane. Atunci când Turkmenbashi  s-a certat cu Putin,  a construit în doi ani de zile 1 500 de km de gazoduct. Acest lucru se putea de rezolvat, dar evident,  oamenii pe care-i are Moscova aici in diferite poziții, care servesc intereselor Federației Ruse, nu permit acest lucru”, a remarcat politicianul Octavian Țâcu.

Invitații în emisiune au considerat că Guvernul trebuie să facă publice toate clauzele contractului semnat cu Gazprom. De asemenea, au fost de părere că alocarea celor 1,4 miliarde de lei din bugetul de stat pentru stingerea datoriei  către „Gazprom” , trezește multe semne de întrebare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram