/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Începând de astăzi, cetățenii R. Moldova își pot administra doza suplimentară sau doza booster de vaccin împotriva COVID-19

29 noiembrie 2021, ora 14:23

Începând cu ziua de luni, 29 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova își pot administra doza suplimentară sau doza booster de vaccin împotriva COVID-19. Cu aceste doze se pot imuniza și persoanele care deja și-au administrat prima schemă în țară sau peste hotare.

Pentru reducerea morbidității provocate de COVID-19 și susținerea procesului de vaccinare, Ministerul Sănătății a introdus doza suplimentară și doza booster de vaccin împotriva COVID-19.

Doza suplimentară de vaccin  reprezintă o doză adițională, administrată persoanelor sever imuno-compromise și care au un sistem imun slăbit. Astfel, este nevoie de o doză suplimentară de vaccin pentru asigurarea protecției necesare împotriva COVID-19. Doza suplimentară va fi administrată persoanelor din categoria menționată, cu vârsta de peste 18 ani, după 28 de zile de la administrarea dozei a doua de vaccin. Administrarea acesteia se va efectua doar în baza recomandării medicului la care pacientul se află la evidență.

Doza booster de vaccin împotriva COVID-19 reprezintă doza administrată persoanelor care au finalizat schema primară de vaccinare. Aceasta se administrează după o anumită perioadă de la imunitatea obținută de la dozele inițiale. Astfel, pentru persoanele care prezintă un risc sporit de a dezvolta forme grave de boală și deces se recomandă administrarea dozei booster la un interval de șase luni pentru vaccinurile cu schema primară de două doze și de cel puțin două luni de la administrarea serului Janssen/Johnson&Johnson.

Persoanele eligibile pentru administrarea dozei booster sunt angajații din instituțiile medico-sanitare, personalul și beneficiarii din cadrul azilurilor și centrelor de plasament temporar sau de lungă durată, adulții cu vârsta mai mare de 60 de ani, persoanele cu vârsta 18-60 de ani, care prezintă comorbidități și un risc sporit de a dezvolta forme grave și de deces, angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, lucrătorii din domeniul de educație, personalul din cadrul serviciilor sociale.

Certificatul de vaccinare eliberat după încheierea schemei primare de imunizare, acesta rămâne valabil în țara noastră și peste hotare.

„Certificatele de vaccinare împotriva COVID-19 rămân valabile cu sau fără administrarea dozei a treia de vaccinare. În prezent, nicio țară nu condiționează circulația sau validitatea certificatului în dependență de administrarea dozei booster”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram