social

/VIDEO/ 28 de ani de când moneda națională a fost pusa în circulație. Ce poți cumpăra cu 1 leu

29 noiembrie 2021, ora 21:03
Distribuie:

Ce poți cumpăra cu un leu moldovenesc? Echipa TV8 a mers, astăzi, în teren, pentru a afla răspunsul la această întrebare. Majoritatea vânzătorilor de care ne-am apropiat, ne-au spus că nu au nimic de vânzare la acest preț. Doar la taraba cu dulciuri, am putut cumpăra două bomboane simple. Și cumpărătorii sunt de părere că, în ziua de azi, un leu nu valorează nimic.

Prima locație a fost o piață din sectorul Buiucani al capitalei. La una din tarabe, o femeie vindea murături.

Următoarea tarabă a fost cea cu fructe și legume, dar nici vânzătoarea de aici nu a găsit ce să ne dea de un leu.

Abia când am ajuns la taraba cu dulciuri, femeia de acolo a putut să ne cântărească câteva bomboane. Cele mai simple, de altfel.

Am mers și la gheretele cu ziare, dar și aici, vânzătorii strângeau din umeri, atunci când ceream produse care valorează un leu.

Majoritatea celor intervievați ne-au spus că au uitat vremurile în care se putea procura o cutie cu chibrituri sau o pâine cu această sumă.

„Ce pot să cumpăr cu un leu? Poate o cutie cu chibrituri și atât.”

Am discutat cu expertul economic Veaceslav Ioniță, care ne-a spus că leul moldovenesc are o istorie cu multe urcușuri și coborâșuri.

„Avem deja cinci ani la rând, când leul, practic, se duce în sus și în jos. Dar anul începe la 17 lei și 20 de bani, per un dolar. Adică, cinci ani de zile avem o valută stabilă.”

Chiar și așa, prognozele pentru anul viitor sunt triste, susține expertul în economie.

„La anul, mă tem că inflația va fi mult mai mare. Cel puțin, în prima jumătate a anului, vor fi factori care vor duce la majorarea prețurilor. Dar mai gravă nu este doar inflația, dar inflația la produsele sensibile, deci produsele alimentare. La nivel de 15-17 la sută.”

Astăzi se împlinesc exact 28 de ani de când leul moldovenesc a fost pus în circulație. Cu această ocazie, Banca Națională a Moldovei a organizat mai multe expoziții și evenimente dedicate acestei aniversări. Leul moldovenesc este moneda națională a Republicii Moldova. Un leu este subdivizat în 100 de bani. În prezent sunt disponibile bancnote cu valoarea de 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 sau 1 000 de lei.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram