/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Fructe exotice crescute la noi în țară. Mandarine și lămâi coapte, în serele de la Grădina Botanică

30 noiembrie 2021, ora 18:25

Lămâi de aproape un kilogram și miros îmbătător de mandarine, în serele Grădinii Botanice din capitală. Printre cele peste 3000 de specii, copacii de lămâi și mandarin, an de an, impresionează cu roada pe care o aduc și specificul fructelor, combinate din două soiuri. Pentru că sunt îngrijite cu multă atenție și pricepere, plantele de lămâi au reușit să înflorească și să ajungă la etapa de coacere a fructului și în acest an.

Plantele din familia citricelor au fost aduse la Grădina Botanică din Chișinău, din oraşul Batumi, din Georgia, încă în îndepărtatul 1970. De-a lungul timpului, acestea au fost îngrijite cu multă atenție așa că, deja de ani buni, dau și roade bogate. Anul acesta nu a fost o excepție.

Aici, în imagini, avem un hibrid între lămâi și grapefruit, care se numește panderoza.

A moștenit de la părinți greutatea și forma, atât a lămâiei, cât și a grapefruit-ului, de aceea este așa mare, dar are un gust foarte acru.

“Pentru ca acești copaci să poată da roadă pe timp de iarnă, temperatura necesară în seră, nu trebuie să fie mai joasă de 16 grade. Prin urmare, un astfel de fruct, poate să ajungă la o greutate de până la 800 de grame”.

Deci, ele ar dori ca pe parcursul verii temperaturile să fie mai joase, nu 30, 40 de grade, dar s-au adaptat.

În serile Grădinii Botanice cresc și doi copaci de mandarin, aduși aici la începutul anilor 1970 ai secolului trecut și plantați în sol, în 1984. De exemplu, acest copac rodește aproape an de an, iar în această perioadă este vremea pentru culesul roadei. Asemeni copacilor de lămâi, la sfârșitul lunii decembrie – început de ianuarie, aceștia dau în floare. Astfel, pe parcursul unui an, plantele reușesc să înflorească și să ajungă la etapa de coacere a fructului, pentru că sunt îngrijite cu multă atenție de șapte muncitori foarte fideli acestei ocupații.

Se udă când trebuie, se mai administrează îngrășăminte din primăvară până toamna și se stropește. Se prelucrează că sunt foarte atacați de dăunători. În primul rând, este păduchele lânos.

Plante verzi, cu flori sau decorative, pot fi admirate în orice zi, anul împrejur, la Grădina Botanică din capitală.

Avem și copacul de rodie, chiar acum este cu floare și fructe și frunze de dafin, acum este în floare Bruxmania.

La Grădina Botanică din capitală sunt șapte sere, fiecare cu o suprafață de circa 360 de metri pătrați, în care cresc peste 3100 de plante de colecție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram