social

PCCOCS a trimis în judecată trei dosare penale pentru trafic de droguri. 10 persoane, trimise pe banca acuzaților

01 decembrie 2021, ora 14:14
Distribuie:

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis în judecată trei dosare penale pentru trafic ilicit de droguri, inclusiv cu implicarea cetățenilor din Turcia și Ucraina. Unul din dosarele justiției vizează cea mai mare captură de heroină din istoria Moldovei.

Primul dosar penal trimis în judecată vizează contrabanda cu peste 200 kg de heroină din Iran, în valoare de peste 200.000.000 lei, valoarea fiind estimată în conformitate cu prețurile heroinei pe piața neagră pentru vânzarea în cantități angro. În dosar sunt învinuiți doi cetățeni turci, membri ai unei grupări infracționale organizate. Unul dintre inculpați este organizatorul grupării, iar altul – complice. În privința altor învinuiți, investigațiile continuă.

La solicitarea procurorilor, au fost aplicate sechestre asupra bunurilor inculpaților, în valoare totală de peste 220.000 lei. Ulterior, instanța de judecată se va pronunța asupra confiscării acestora.

Activitatea de documentare a grupării s-a desfășurat începând din toamna lui 2020. Potrivit materialelor dosarului, heroina urma să fie livrată în statele Uniunii Europene. În acest scop, organizatorul grupării de origine turcă își înregistrase la Chișinău o companie cu activitate de transportare a materialelor de construcție și a articolelor sanitare din Iran, pe cale maritimă, iar apoi pe cale terestră din Rusia spre Moldova. După ce și-a format un istoric economic pozitiv, învinuitul a purces la implementarea schemei de contrabandă cu substanțe narcotice.

Trei cetățeni ai Ucrainei au fosttrimiși în judecată pentru comercializarea drogurilor, cu folosirea-n comunicare a unui program creat pentru gruparea infracțională

Totodată, în această săptămână, procurorii PCCOCS au trimis pe banca acuzaților alte opt persoane pentru trafic de droguri, inclusiv cetățeni străini. Astfel, acest al doilea dosar vizează trei cetățeni ai Ucrainei, parte a unei grupări infracționale specializate în comercializarea drogurilor (PVP, marijuană sub formă de muguri, pastile Ecstasy, ciuperci cu efect halucinogen), dirijat de către ei, despre care autoritățile de investigație au anunțat în data de 7 octombrie curent. Un aspect distinct al grupării l-a constituit faptul că aceasta angaja preponderent ucraineni, în comunicarea dintre membrii grupării foloseau un program creat cu dedicație pentru activitatea infracțională desfășurată, iar remunerarea inculpaților de către conducerea grupării se efectua în criptovalută. Pe piața neagră, valoarea drogurilor ridicate se estimează la 1.900.000 lei.

În al treilea dosar, figurează cinci inculpați din Moldova, inclusiv cumpărătorul uneia din cantitățile de droguri de tip PVP (denumit și „sare”) care au fost comercializate de către membrii grupării. Cei doi bărbați și trei femei sunt învinuiți și de comercializarea marijuanei, începând din decembrie 2020, în proporții deosebit de mari. Trebuie menționat faptul că aceștia foloseau ca metodă de primire a plății pentru droguri monede virtuale, care însumate ar depăși 445.000 lei.

Potrivit legii, faptele comise sunt pedepsite cu închisoarea, până la un termen de 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Potrivit procurorilor, cei zece inculpați sunt prezumați nevinovați, potrivit legii, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale.
Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram