/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Platforma DA va depune un denunț la PG pentru a fi pornită ancheta împotriva magistraților Dorel Musteață și Nina Cernat

missing
01 decembrie 2021, ora 13:53

Platforma DA va depune un denunț oficial la Procuratura Anticorupție (PG), prin care va solicita pornirea unei anchete și investigarea faptelor privind îmbogățirea ilicită a magistraților Dorel Musteață și Nina Cernat. Despre asta au anunțat în cadrul unei conferințe de presă membrii platformei Dinu Plîngău și Alexandru Slusari.

Prin urmare reprezentanții Platformei DA, urmează să depună astăzi denunțul oficial în care solicită ca autoritățile să investigheze circumstanțele caracterului disproporțional al situației materiale reale, inclusiv a rudelor apropiate, în raport cu veniturile și bunurile declarate de către Dorel Musteață și Nina Cernat.

„Platforma DA va depune astăzi un denunț oficial în care solicită autorităților investigarea faptelor ce sunt imputate celor doi. Totodată calificăm drept tentative de intimidare din partea magistraților vizați în ancheta SIS precum și din partea altor demnitari de stat. Platforma DA și-a exercitat dreptul la libera exprimare privind lipsa de integritate și bănuielile ce denotă un caracter de îmbogățire ilicită”, a declarat Dinu Plîngău.

În contextul în care, la 24 noiembrie Procuratura Generală a anunțat că va investiga circumstanțele expuse în nota informativă emisă de Serviciul de Informații și Securitate în privința lui Dorel Musteață și a Ninei Cernat, Dinu Plîngău a declarat că până în acest moment nu a fost luată nicio măsură de investigare.

„Până în prezent nu am văzut nicio măsură de investigare care se impune în cazul tragerii la răspundere a celor vizați. Procurorul general interimar nu a venit cu o solicitare necesară către CSM, astfel, se crează impresia că anunțul Procuraturii Anticorupție a fost doar de a liniști opinia publică”.

Amintim că, pe 23 noiembrie, Alexandru Slusari a făcut public un document care potrivit acestuia ar fi fost trimis de SIS către procurorul general Alexandr Stoianoglo încă acum un an. În document se constată că în procesul investigațiilor care l-au vizat pe membrul CSM a fost sesizat un caracter disproporțional al situației materiale reale, inclusiv a rudelor apropiate, în raport cu veniturile și bunurile declarate de către Dorel Musteață. Totodată în document este vizată și Nina Cernat care la fel este suspectată pentru caracterul disproporțional al veniturilor și cheltuielilor în raport cu cele declarate.

Ulterior, Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a înaintat o interpelare către Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova prin care a solicitat mai multe informații privind documentul făcut public. Astfel, după ce SIS a confirmat autenticitatea notei informative, a dispus un control al subdiviziunii specializate în vederea stabilirii cauzei și condițiilor care au dus la apariția divergențelor existente între cele două note remise, precum și circumstanțele în care nota informativă a SIS din 28 ianuarie 2020 a fost diseminată unor terțe persoane.

La 24 noiembrie, reprezentanții SIS au venit cu precizări după ce a fost stabilit faptul că informația primară prezentată către organele Procuraturii, nu are caracter probatoriu și că nu au fost constatați indici de îmbogățire ilicită și factori de risc în privința judecătorului vizat, datele respective fiind prezentate Comisiei parlamentare de profil.

Potrivit documentului expediat de către SIS Procuraturii Generale, Dorel Musteață și soția, fiica și soacra sa ar deține patru autoturisme, șapte apartamente în municipiul Chișinău, cu suprafața totală de 421,4 m2, patru încăperi nelocative, inclusiv un local cu destinație economică, două case de locuit cu suprafețe de aproape 240 m2 și 17 terenuri agricole. În nota care ar fi fost trimisă de SIS către PG, se menționează că Dorel Musteață în comun cu soția Rodica Bevziuc a achiziționat de la SRL „Basconlux” un apartament situat în mun. Chișinău, sect. Râșcani, cu o suprafață de 77 m.p.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram