/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Mesaje din toate colțurile lumii de Ziua României! La București a fost organizată o ceremonie fastuoasă

missing
01 decembrie 2021, ora 17:59

Viitor luminos, sănătate și prosperitate pentru neam și Țară! Mesaje cu ocazia Zilei Naționale a României vin din toate colțurile lumii. Astăzi, românii de pretutindeni, sărbătoresc 103 ani de la Marea Unire! A fost un moment de o importanță istorică deosebită, când inimile tuturor locuitorilor din provinciile românești au bătut la unison. Cu acest prilej, la București, a fost organizată o ceremonie fastuoasă. Mii de români au avut ocazia să urmărască parada militară și discursurile oficialilor, rostite cu această ocazie. Evenimentul a început la ora 11.00, în Piața Arcului de Triumf, în prezența președintelui Klaus Iohannis. În debut, a răsunat imnul României, pe fundalul a 21 de salve de tun.

În jur de 1500 de militari au participat, astăzi, la parada organizată cu ocazia Zilei Naționale a României. Aceștia au defilat pe sub Arcul de Triumf din București, unde a fost organizată și o expoziție de tehnică militară.

Viitor luminos, sănătate și prosperitate, pentru neam și Țară, de Ziua României! Cu ocazia aniversării a 103 ani de la Marea Unire, astfel de mesaje au continuat să vină pe parcursul zilei din partea mai multor oficialități de rang înalt, din diferite colțuri ale lumii. Printre aceștia, și numereoși ambasadori printre care și cel al României în Republica Moldova, Daniel Ioniță. Oficialul spune că, în această zi de mare sărbătoare este momentul să privim cu gratitudine către trecut și cu speranță – în viitor.

Nu vom conteni să afirmăm că 1 decembrie 1918 a fost un moment de referință în istoria modernă a României, o dovadă incontestabilă a atașamentului poporului român față de valorile libertății, unității, echității sociale, democrației, respectului reciproc și toleranței. Acestea sunt, de fapt, valorile cheie pe care România le promovează și astăzi.

Cu acest prilej și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu le-a adresat românilor urări de bine. Într-un mesaj, pe pagina sa de facebook șefa de stat a mulțumit pentru prietenia cu România și pentru toate realizările făcute împreună.

Ne leagă trecutul istoric, ne leagă cultura comună și limba română, iar în față avem un viitor care poate să ne apropie și mai mult. O vom face prin oamenii care și-au găsit rostul pe o parte ori alta a Prutului, prin investiții reciproce, prin drumuri și poduri. Dragă Românie, de ziua ta, îți doresc să rămâi puternică și generoasă. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!

Felicitări a transmis și președintele Parlamentului, Igor Grosu. Acesta s-a adresat în mesajul său, președinților celor două Camere ale Parlamentului României și s-a arătat ferm convins că parteneriatul moldo-român va continua să se dezvolte și să se aprofundeze în ritm dinamic, în spiritul bunei înțelegeri și a colaborării dintre Chișinău și București.

Am deplina convingere că dorința comună de susținere și colaborare dintre Republica Moldova și România, precum și impulsionarea dialogului dintre Forurile noastre legislative vor servi drept piloni durabili în vederea asigurării stabilității și bunăstării ambelor state.

Și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a scris, într-un mesaj de felicitare, că 1 Decembrie este ziua în care nu doar ne bucurăm de comunitatea de istorie, cultură și limbă cu România, dar este și momentul în care privim cu speranță spre viitor, către toate realizările pe care le vom avea împreună de aici încolo pe traseul nostru comun, european, pe care vrem să îl facem ireversibil.

Astăzi se împlinesc 103 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul României. 1 decembrie a fost proclamată ca Zi Națională a României în anul 1990, fiind marcată pentru prima oară în același an, la Alba Iulia. De atunci, în fiecare an, atât în București, cât și în majoritatea orașelor din întreaga țară au loc parade militare și sunt organizate numeroase ceremonii. În 2020, din cauza pandemiei, manifestările au fost anulate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram