/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Veteranul războiului de pe Nistru, Iurie Coțofan, reținut pentru câteva ore de reprezentanții „mbg-ului” din regiunea transnistreană

missing
02 decembrie 2021, ora 09:17

Veteranul războiului de pe Nistru, Iurie Coțofan, a fost reținut pentru câteva ore de reprezentanții „mbg-ului” din regiunea transnistreană, la pretinsul post de control dintre localitățile Corjova și Cocieri, raionul Dubăsari. Incidentul a avut loc miercuri, 1 decembrie, în jurul orei 09:00.

Potrivit Promo-LEX, activistul civic pentru drepturile omului și consilierul local din satul Corjova, a fost reținut în timp ce se întorcea din orașul Dubăsari, localitate aflată sub controlul administrației de facto de la Tiraspol, unde a vizitat-o pe mama sa.

Ulterior, acesta a fost escortat la sediul așa-numitului „mgb” din orașul Dubăsari, fiindu-i ridicat buletinul, sub pretextul încălcării presupusei interdicții de acces în regiunea transnistreană. Mai mult de două ore, Iurie Coțofan a fost forțat să aștepte un răspuns afară, în frig, timp în care nu i s-a permis să părăsească perimetrul sediului „mgb”. În jurul orei 13:00, reprezentanții „mgb-ului” i-au returnat buletinul și i-au confirmat interdicția de acces în regiune.

„Acest fapt poate fi calificat nu doar ca o reținere de facto, dar și ca o metodă de intimidare, utilizată de structurile de forță”, se arată în comunicatul emis.

În luna august 2020, Iurie Coțofan, împreună cu un alt veteran al războiului de pe Nistru, Victor Timuș au fost reținuți de către pretinșii grăniceri, ulterior acestora li s-au înmânat „avizele” emise de către „MGB-ul” local cu privire la interzicerea accesului în regiunea transnistreană.

Același lucru s-a întâmplat și cu regretatul Valeriu Mițul, care pe parcursul anului 2021, a fost reținut ilegal de două ori: în luna mai și august, primind un astfel de „aviz”.

Asociația Promo-LEX reiterează existența fenomenului aplicării interdicțiilor de acces în regiunea transnistreană, dar și reținerile repetate, săvârșite de către reprezentanții structurilor paramilitare din stânga Nistrului.

În acest context, Promo-LEX solicită autorităților constituționale, inclusiv Biroului Politici de Reintegrare, să depună eforturi suplimentare și eficiente pentru a rezolva definitiv problema accesului liber în regiunea transnistreană, în special pentru locuitorii acestui teritoriu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram