/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Sancțiuni UE și tancuri binecuvântate de preoți. Colaborator al Ambasadei Ruse, interzis în Moldova

/VIDEO/ O nouă modalitate de construcție și reabilitare a drumurilor - plastic în mixtura de asfalt! O stradă de la Durlesti, asfaltată

02 decembrie 2021, ora 18:53

Noua modalitate de construcție și reabilitare a drumurilor reprezintă o inovație pentru Republica Moldova. Aceasta presupune introducerea plasticului în procesul de producere a mixturilor asfaltice, reducând astfel volumul de bitum. Potrivit specialiștilor, noul produs este mult mai rezistent, presupune mai puține cheltuieli și reduce din emisiile CO2. Dacă experimentul va fi unul de succes, acesta ar putea fi implementat pe toate drumurile din țară. Primele lucrări cu noul produs au început, ieri, pe o suprafață de circa 600 de metri pătrați, pe o stradă din orașul Durlești.

În viitorul apropiat, drumurile din Republica Moldova ar putea fi… din plastic! Este vorba de o nouă tehnologie de producere a mixturilor asfaltice, care va conține și plastic reciclat din deșeuri. Inovația se folosește deja în peste 30 de țări, printre care Estonia, Germania, Marea Britanie, SUA, iar acum, și în Moldova! Primele lucrări la un astfel de drum s-au făcut, cu titlu de probă, pe o stradă din orașul Durlești. Experimentul este realizat de reprezentanții unei companii private de construcții, în urma unor negocieri purtate cu reprezentanții Asociației Drumarilor din Republica Moldova.

Este un produs care face parte din acea familie de polimeri, din bitum. Posedă aceleași proprietăți similare cu pliantul organic, introdus în componența mixturilor asfaltice.

Evident avem nevoie… pentru a ne asigura de durabilitatea mixturilor asfaltice.

Produsul din plastic utilizat la efectuarea lucrărilor a fost adus din Scoția, unde a fost obținut în rezultatul prelucrării deșeurilor din plastic. În caz de succes, reprezentanții companiei scoțiene în Republica Moldova spun căși propun să construiască și la noi o asemenea fabrică.

În primăvara anului 2022, atunci când condițiile meteo vor fi favorabile, reprezentanții companiei își propun să execute lucrări într-un nou sector experimental, pentru a verifica implementarea inovației pe toate drumurile din țară.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram