/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Hotărârea în cauza fostului premier Vlad Filat împotriva R. Moldova va fi făcută publică săptămâna viitoare de CEDO

missing
03 decembrie 2021, ora 11:03

Hotărârea în cauza fostului prim-ministru Vlad Filat împotriva Republicii Moldova, cererea nr. 11657/16, va fi făcută publică de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) în data de 7 decembrie. Anunțul a fost făcut de avocatul Zamă Vitalie.

Potrivit avocatului, cauza se referă la procedurile penale, care au dus la condamnarea în 2016 la nouă ani de închisoare pentru mită și trafic de influență.

„Invocând Articolul 5 § 4 din Convenție, reclamantul se plânge că a fost în imposibilitate de contesta legalitatea arestării sale preventive, dispuse urmare a condamnării sale de către primă instanță. De asemenea, invocând Articolul 6 § 2, prezumția nevinovăției, reclamantul se plânge în privința declarațiilor oficialilor răspândite în momentul ridicării imunității parlamentare”, se arată în mesajul publicat.

Amintim că, Vlad Filat a fost premierul Republicii Moldova între anii 2009 – 2013, iar ulterior deputat pe listele PLDM. El a fost reținut în data de 15 octombrie 2015, fiind învinuit de corupere pasivă și trafic de influență. Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare, decizie menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție.

Pe tot parcursul cauzei el nu și-a recunoscut vina și a declarat că dosarul său este unul politic. Dosarul a ajuns chiar și la CtEDO. Filat a fost eliberat din penitenciar în luna decembrie a anului 2019.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram