/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Veaceslav Platon, din nou în vizorul procurorilor anticorupție. Ar fi condus un grup criminal care a prejudiciat o Asociație Obștească cu aproximativ 20 de milioane de lei

missing
03 decembrie 2021, ora 09:56

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, este din nou în vizorul procurorilor anticorupție. Acesta ar fi condus un grup criminal organizat care a prejudiciat Asociația Obștească „Biroul Național al Asiguratorilor de Autovehicule” cu 19.556.095 lei.

Astfel, Procuratura Anticorupție instrumentează o cauză penală pornită pe faptul abuzului de serviciu săvârșit de către ex-factorii de decizie ai Asociației Obștești „Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule din Moldova (AO„BNAA”).

Procurorii au constatat că, în perioada anilor 2014-2015, grupul criminal organizat, condus de Veaceslav Platon, prin intermediul multiplelor persoane de încredere atât identificate, cât și neidentificate la moment, care reprezentau mai multe entități juridice cu formă diferită de organizare, urmărind scopul însușirii în proporții deosebit de mari a bunurilor AO„BNAA”, s-au organizat în prealabil pentru a dobândit prin escrocherie, cu folosirea documentelor false, a mijloacelor financiare aflate la conturile AO „BNAA”. Mijloacele financiare erau deschise în instituțiile financiare BC „Moldova-Agroindbank” SA și BC „Moldindconbank” SA, astfel cauzând biroului daune materiale, în sumă totală de 19.556.095 lei.

Potrivit Procuraturii, Asociației Obștești „BNAA”, în urma măsurilor întreprinse i-a fost restituită suma de circa șase milioane de lei.

De asemenea, la demersul procurorilor anticorupție, în scopul asigurării reparării prejudiciului cauzat, cu autorizarea judecătorilor de instrucție, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor mobile și imobile, în valoare totală de circa opt milioane lei.

Procurorii anticorupție l-au pus sub învinuire pe Platon Veaceslav, fiindu-i incriminate trei capete de acuzare:

  • Escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari
  • Cauzarea de daune materiale în proporții deosebit de mari prin înșelăciune sau abuz de încredere
  • Confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false

Toate capetele de învinuire incriminate lui Veaceslav Platon au fost săvârșite de către un grup criminal organizat, unde acesta avea calitatea de autor și organizator.

Prin urmare, în data de 2 decembrie 2021, procurorii au dispus inițierea investigațiilor în vederea căutării învinuitului și concomitent au înaintat în instanța de judecată demersul privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv, pe un termen de 30 zile, în privința lui Veaceslav Platon.

Acum un an, Veaceslav Platon a fost eliberat din detenție, după ce a petrecut patru ani în Penitenciarul numărul 13. Platon a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă de Justiție, la 18 ani de închisoare pentru frauda bancară, iar pedeapsa primită pentru escrocherie și corupere a fost cumulată, în total fiindu-i stabilită o pedeapsă de 25 de ani de pușcărie. Ulterior, Procuratura a inițiat procedura de revizuire a sentinței aplicate lui Platon, iar mai târziu a renunțat la toate învinuirile aduse acestuia. Controversatul om de afaceri a părăsit Republica Moldova pe data de 18 iulie, iar un grup de moldoveni l-au filmat plimbându-se pe străzile unui cartier de lux din Londra.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram