/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Astăzi este dezlegare la pește, iar oamenii s-au grăbit să-și delecteze papilele gustative, fapt de care s-au bucurat și comercianții

missing
04 decembrie 2021, ora 20:31

Pentru că azi este dezlegare la produsele piscicole, în jurul tarabelor cu pește cumpărătorii roiau. La Piața Centrală, acolo unde am filmat și noi, pește a fost de toate felurile și aproape pentru toate buzunarele. Ce-i drept, oamenii spun că au observat că prețurile au fost ridicate. Nu e așa, mai că se jură comercianții, care se bucură că, în aceste zile, au și ei dezlegare la vânzări.

Si dacă tot a fost prima dezlegare la pește din acest post, indiferent că au mâncat sau nu de frupt, mulți dintre oameni s-au grăbit să-și delecteze papilele gustative și să-și satisfacă poftele cu un pește proaspăt și gustos.

„Sâmbăta, duminica se mănâncă pește că-i post acum și mai schimbăm un pic mâncarea că din fasole și cartofi nu te mai ții.  – Vi se pare scump? – El poate este și scump, dar îi luăm cum este”.

Oamenii recunoscut că s-a scumpit și peștele un pic, dar spun că nu au ce face.

„Prețurile s-au ridicat dar salariul este tot același. – Dar deseori luați de sărbători pește? – Așa, când avem bani”.

„Tot de acesta mai ieftin, omul caută mai ieftin că pensia îi mică. – Dar prețurile vi se par scumpe? Desigur că sunt scumpe, cum era înainte, dar cum este acum. – Ați luat pește astăzi pentru că este sărbătoare? – Astăzi fiindcă se mănâncă, da”.

„Astăzi este sărbătoare și pur și simplu luăm așa în familie să mâncăm ceva proaspăt dorim. O bucățică de pește proaspăt să fie”.

Dezlegarea a fost de bun augur pentru vânzători care se bucură de un profit bun. Astăzi, au fost aduse și cantități mai mari de pește, recunosc că în celelalte zile comerțul nu prea înflorește, mai ales în acestă perioadă.

„Suntem în post și sâmbăta și duminica se mânăncă pește. Și noi așteptăm zilele acestea, că toată săptămâna stăm și așteptăm cumpărători, dar sâmbăta și duminica, mulțumesc”.

„Așa, lumea cumpără, care o cumpărat aceeași și cumpără. O rămas bătrânii care cumpără ceva mai ieftin, ce-și permit după pensiile lor. Îi foarte greu”.

„- Anii precedenți mergea mai bine, și eram mai satisfăcuți, stiam de unde să venim și unde să mergem. Dar acum la momentul dat stăm cu marfa și nu avem cui să o vindem. – Dar prețurile au rămas aceleași? – Da. Prețurile nu  vreau să spun că-s scumpe, îs prețuri accesibilie pentru toamnă”.

Un kilogram de pește proaspăt costa astăzi la Piața Centrală de la 40 până la 110 lei. Cei mai mulți dintre cumpărători ne-au spus că vor prepara din pește zemă sau îl vor prăji. Preoții ne îndeamnă, totuși, să mâncăm cumpătat.

„Este post, suntem în perioada care anticipează serbarea nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, este perioadă de post, însă pentru această sărbătoare biserica presupune o dezlegare de pește și o sărbătorire mai specială în acestea zile”.

Până la sfarșitul postului, calendarul ortodox da liber la peste in fiecare weekend. Postul Crăciunului durează 40 de zile și se va încheia, pentru credincioșii de stil vechi pe 7 ianuarie, iar pentru ceilalți pe 25 decembrie, atunci când sărbătorim Crăciunul, adică Nașterea Domnului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram