politic

/VIDEO/ Parlamentul pregătește sancțiuni mai dure pentru faptele de corupție politică și electorală

05 decembrie 2021, ora 21:38
Distribuie:

Între timp Parlamentul pregătește sancțiuni mai dure pentru faptele de corupție politică și electorală. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în primă lectură de către aleșii poporului. Examinarea proiectului s-a lăsat cu dezbateri aprinse între deputații PAS și cei ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

„Eu îl văd un proiect vag, care nu a fost expertizat de comisia de la Veneția”.

„O precizare, ca să fie clar. Articolul ăsta transportarea organizată, formala asta pe care DVS o criticați este exact ca din proiectul de lege pe care l-ați semnat dvs în 2020. Este același text copy-paste. Dacă ați semnat pentru acel proiect acum ar trebui să susțineți același proiect din lege”.

„Mă bucur că DVs furați ideile mele din proiectele mele…”

„Acuma, a doua, da vă inspirați, în flagrant ați prins”.

„Sergiu, sigur ca discipolul meu, esti obligat, atât timp cât o să o ocupi acest post să îndeplinești tot ce o sa-ti spun eu… Prima întrebare mata de unde ați colectat aceste propuneri”.

„Mai multe derivă din standardele Comisiei de la Veneția, transportarea, resursele administrative, altele s-a făcut o analiză la legislația existentă în RM. Si s-a constat că în codul penal nu exista sancțiuni pentru partidele si personale din partide care admit finanțări ilegale. Diferite forme de finanțări, eu nu vreau să vin cu exemple concrete, pentru că trebuie dreptul la replică. Ideea este că codul Penal nu conține suficiente norme, finanțarea ilegală a partidelor …. care au funcționat până la nivelul statului”

„După alegerile parlamentare din 2014, când la Guvernare a venit mafia, corupții si bandiții, care au furat si miliardul și multe alte prostii. Noi am trimis la CEC 28 de încălcări despre toate astea si nu a fost nicio reacție”.

După un șir de reproșuri și apropouri reciproce toți deputați prezenți, 85 la număr au votat proiectul în prima lectură. Astfel, printre modificările operate la Codul penal al Republicii Moldova se regăsește majorarea sancțiunilor pentru împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral. De asemenea, Proiectul de lege prevede și modificarea Codului contravențional. Astfel, transportarea alegătorilor spre secția de vot, în ziua scrutinului, va fi sancționată cu amendă de la 3.000 de lei la 6.000 de lei pentru persoanele fizice și de la 9.000 de lei până la 15.000 de lei pentru persoanele juridice. Va fi sancționată și aducerea organizată a alegătorilor la vot și va fi pedepsită contravențional utilizarea discursului de ură și instigarea la discriminare. Inițiativa legislativă examinată în prima lectură interzice candidaților să utilizeze resurse administrative, cum ar fi echipamente, mijloace și bunuri publice în campania electorală. Candidații nu vor avea dreptul să lanseze sau să participe la lansarea proiectelor de infrastructură sau la achiziții efectuate din bani publici. Au fost introduse și sancțiuni noi cum ar fi lipsirea partidului de dreptul la alocații de la bugetul de stat pentru o perioadă de la șase luni până la un an. Proiectul de lege urmează să fie examinat în lectura a doua și va intra în vigoare la momentul publicării în Monitorul Oficial.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram