/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Marina Tauber contestă în instanță hotărârea CEC privind suspendarea turului doi al alegerilor locale de la Bălți

06 decembrie 2021, ora 14:09

Candidatul Partidului „ȘOR” pentru funcția de primar la Bălți, Marina Tauber, contestă la Curtea de Apel Chișinău hotărârea Comisiei Electorale Centrale, privind suspendarea turului doi al alegerilor locale de la Bălți, care trebuia să aibă loc în 5 decembrie. Potrivit lui Tauber, hotărârea CEC este ilegală, deoarece Codul electoral nu prevede nicio procedură privind suspendarea alegerilor. În plus, în momentul emiterii hotărârii CEC, nu exista o decizie irevocabilă a vreunei instanțe de judecată. 

În cererea de chemare în judecată, candidatul Partidului „ȘOR” pentru funcția de primar constată că membrii CEC și-au depășit grav competențele stabilite de lege, au emis un act administrativ ilegal, care afectează direct interesele legitime ale concurentului Marina Tauber, care, în primul tur de scrutin, a acumulat aproximativ 48% din voturile alegătorilor.

„Codul electoral nu prevede existența unei proceduri legale precum suspendarea alegerilor, iar prin suspendarea hotărârii nr. 195, turul doi al alegerilor din circumscripția municipală Bălți au fost oprite cu numai 30 de minute înainte de deschiderea secțiilor de votare, un caz fără precedent în istoria Republicii Moldova”, se arată în cererea de chemare în judecată.

Mai mult, Marina Tauber consideră că, prin hotărârea CEC, au fost încălcate atât drepturile concurentului electoral, cât și ale alegătorilor.

„Prin acest act administrativ, de fapt, cetățenii și alegătorii din municipiul Bălți au fost lezați în drepturile lor fundamentale la alegeri libere, de a alege, iar candidatul – de a fi ales, ceea ce reprezintă o ingerință disproporțională în substanța dreptului de a fi ales, drept garantat de art. 38 din Constituția Republicii Moldova și de art. 3 din Convenția Europeană”, se arată în cererea de chemare în judecată.

De asemenea, candidatul Partidului „ȘOR” susține că nu există nicio procedură legală care i-ar permite Comisiei Electorale Centrale să acționeze independent, fără implicarea instanței de judecată sau a altui organ, în condiții strict delimitate.

„Comisia Electorală Centrală nu avea cum să acționeze independent, mai ales că nu există nicio procedură legală de suspendare a procesului electoral. Există procedura invalidării alegerilor în cazul în care numărul de alegători care au participat la votare este de cel puțin o pătrime. Există procedura confirmării sau infirmării rezultatelor alegerilor. În cazul în care existau încălcări, care ar fi influențat rezultatele alegerilor, instanța poate decide asupra infirmării rezultatelor alegerilor și numai după asta Comisia Electorală Centrală poate stabili data votării repetate. Chiar și excluderea concurentului electoral din buletin se efectuează doar în baza hotărârii de judecată”, mai argumenează Marina Tauber.

Tauber solicită anularea hotărârii CEC din 5 decembrie, care, în opinia ei, este ilegală și care a afectat drepturile candidatului Partidului „ȘOR”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram