/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Numărul de cereri pentru obținerea apostilelor s-a triplat, după ce România a modificat condițiile de depunere a actelor de redobândire a cetățeniei

missing
06 decembrie 2021, ora 21:37

Numărul de cereri pentru obținerea apostilelor s-a triplat în ultimele săptămâni, susține Ministerul Justiției. Se întâmplă după ce România a modificat condițiile de depunere a actelor de redobândire a cetățeniei. Mai mult, oamenii se plâng că programul de lucru al personalului a fost scurtat cu trei ore și jumătate, adică până la 12:30, așa că mulți cetățeni nu se încadrează în timp, iar a doua zi sunt nevoiți s-o ia de la capăt. Totul se lasă cu nervi și cozi mari.

De dimineață, la Direcția de Apostilare de la Ministerul Justiției s-a făcut un rând lung. Deși primirea cererilor se face doar între ora 8 și 12:30, la amiază mai erau încă oameni, care spuneau că vor fi nevoiți să facă cale întoarsă, iar mâine să revină, pentru a o lua de la capăt.

„- Nu este comod deloc.

– Cum trebuie să facă mai bine, să prelungească programul?

– Evident. Oamenii muncesc până la ora 17-18. Toți au nevoie de servicii, dar serviciile nu se prestează.

– Când o să mai veniți?

– Trebuie să-mi cer voie de la muncă.”

O ală femeie ne-a povestit că deja de două săptămâni nu poate obține actele necesare. Și astăzi a așteptat în rând timp de câteva ore, dar așa și nu s-a încadrat în timp. S-a adresat la direcție pentru a obține apostile pe actele dintr-un dosar de obținere a cetățeniei bulgare, care trebuie să conțină acte legalizate, și abia după asta să fie traduse.

„S-a format un rând din aproximativ 150 de oameni, dar astăzi, de exemplu, ei au primit doar 35 de cereri. Eu nu pot să fac traducerea, până nu este legalizat documentul de Ministerul Justiției. Site-ul instituției, deja de o săptămână sau chiar mai mult, nu este funcțional. Mă refer la site-ul apostilă.gov.md.”

Între timp, într-o conferință de presă, secretarul de stat al Ministerului Justiției a anunțat că solicitarea pentru apostile s-a triplat în ultimele două săptămâni. Dacă până atunci, pe zi la direcție ajungeau aproximativ 300 de cereri, acum cifra ajunge la 1000. Ministerul avenit și cu o explicație.

Deși cei intervievați ne-au spus că nu au putut depune cererile online, Iulian Rusu a negat informația.

Doar că există o excepție. Pentru a echilibra numărul cererilor depuse, Ministerul Justiției a setat pagina, așa încât actele să poată fi depuse la fel ca și în cazul programului fizic, de la ora 8 și până la 12:30, practică ce va fi implimentată, cel puțin, pe durata acestei săptămâni. Totodată, secretarul de stat a anunțat că instituția a început căutarea unor noi cadre de muncă, doar că doritori nu prea sunt. Chiar și așa, în ultimele două săptămâni, personalul care este implicat în procesul de aplicare și eliberare a apostilelor a fost dublat. Totodată, Ministerul Justiției urmează să poarte discuții cu reprezentanții Guvernului României, pentru unele clarificări. Noua ordonanță emisă de țara vecină prevede cerinţa apostilării sau a supralegalizării actelor oficiale depuse de solicitanții de cetățenie română în cadrul procedurilor de acordare, redobândire sau dobândire a cetățeniei. Documentele necesare pentru depunerea jurământului de credință față de România nu trebuie să fie apostilate

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram