/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Protest matinal la Parlament! Zeci de sindicaliști au cerut achitarea premiului anual, cunoscut ca al 13-lea salariu

06 decembrie 2021, ora 21:27

Protest matinal în fața Parlamentului! Zeci de bugetari, membri ai conferației sindicatelor, au scandat, cerând achitarea premiului anual, cunoscut ca cel de-al 13-lea salariu. Aceștia au declarat că nu au primit primele pentru anul trecut și se tem că, la fel, se va întâmpla și pentru următorii ani. Deși nu a ieșit în fața protestatarilor, deputatul PAS, Dan Perciun i-a asigurat că, în bugetul public, sunt prevăzuți bani pentru al 13-lea salariu pentru anul în curs și cel viitor. Iar, pentru neachitările din anul trecut, a dat vina pe Guvernul Chicu. Fostul premier, susținut de socialiști, a acuzat actuala conducere de manipulare.

„Cerem premiu anual!”

Peste o sută de bugetari, membri ai Confederației Naționale a Sindicatelor, s-au adunat în fața Parlamentului, îngrijorați că nu vor primi cel de-al 13-lea salariu pentru anul 2020.

„Guvernanții nu au decât să găsească acești bani și să ne achite premiul anual, ceea ce ni se cuvine, ceea ce merităm de fapt.”

Oamenii se tem că, din cauza unor amendamente avizate de Guvern la politica bugetar-fiscală pentru anul viitor, ar putea să fie lipsiți de aceste premii și în anii următori. A ieșit astăzi în stradă și doamna Ludmila. Deși este lectoră la Universitatea Tehnică de mai bine de 25 de ani, salariul modest pe care-l primește abia de-i ajunge ca să supraviețuiască.

„Nu mai este posibil de lucrat în acest domeniu. Cu salariul de 6000-7000 de lei la un stagiu total de 34 de ani și 25 pedagogic este imposibil. Cred că acest an o să fie ultimul an în educație.”

Vicepreședintele Confederației, Petru Chiriac, este de părere că bugetarii au fost trași pe sfoară de autorități. Ma ales că, din primăvară și până acum a transmis mai multe mesaje către Parlament și Guvern, cu solicitarea de a prevedea bani în bugetul de stat, pentru oferirea acestor prime.

„Mi s-a promis că vor fi bani, că bugetul va avea. În contextul până la urmă la trei decembrie Guvernul a omis acest articol de a elibera premii.”

Discuții la acest subiect au avut loc chiar în această dimineață, până să înceapă protestul.

„Noi am primit astăzi asigurări că întrebările vor fi soluționate. N-am vrut noi și nu vreau nici acum eu să spun ce au hotărât comisiile. N-aș spune că au hotărât ceva foarte strălucit, radical, dar i-am rugat să vină în fața noastră să se expună. Sperăm că așa va fi.”

A ieșit în fața protestatarilor și deputatul socialist, Vasile Bolea, care s-a arătat solidar cu solicitările înaintate de bugetari.

„Îi înțeleg pe cei din Sindicate și din toate ramurile date a Confederației Naționale a Sindicatelor deoarece în situația actuală în care s-a pomenit Republica Moldova cu majorări în lanț.”

De partea cealaltă, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a dat asigurări că pentru anul 2021 și anul viitor, aceste premii vor fi achitate. În schimb, sunt probleme sunt achitarea pentru anul 2020, când fostul Guvern, susținut de fracțiunea socialiștilor, nu a prevăzut bani pentru lucru.

Acum subiectul discuției este premiul anual pentru 2020, care nu a fost bugetat de guvernul Chicu și care în fostul buget aprobat de fosta majoritate parlamentară nu a fost prevăzut. ”

Solicitările sindicaliștilor au fost discutate și în plenul Parlamentului. Deputatul Grigore Novac a propus crearea unui grup de lucru, care să discute cu protestatarii și să găsească o soluție. Și în acest caz, Dan Perciun i-a reproșat că problemele sunt create de fosta guvernare.

„Dar trebuie să se adreseze în primul rând celor care i-au mințit, nu s-au ținut de cuvânt și nu au inclus premiul anual în buget.”

În Republica Moldova sunt peste 150 de mii de salariați în sectorul bugetar. Pentru acordarea premiilor pentru anul 2020 ar fi nevoie de peste 600 de milioane de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram