/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Construcțiile în parcuri ar putea fi interzise prin lege

07 decembrie 2021, ora 21:28

Construcțiile în parcuri ar putea fi interzise prin lege. Inițiativa legislativă a fost votată în prima lectură, aseară, în Parlament. Autorul inițiativei legislative, deputatul Vasile Grădinaru, cel care anterior a deținut funcția de consilier municipal din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, și-a argumentat proiectul prin faptul că, doar așa ar pute să fie pus capăt construcțiilor ilegale din parcuri. Legea însă nu are efect retroactiv, adică nu se va răsfrânge asupra construcțiilor care deja sunt ridicate. Însă, deputatul susține că partidul său va elabora un regulament de demolare, ce va putea să fie aplicat și actelor emise în trecut.

Un exemplu de astfel de construcție este și aceasta din parcul Valea Morilor din capitală. Lucrări care au început de mai multă vreme și încă nu au fost duse la bun sfârșit.

Totuși, mai este mult de așteptat, până legile vor funcționa, iar construcțiile din parcuri vor dispărea, sunt de părere trecătorii pe care i-am întâlnit, astăzi, în acest parc.

Cam ar fi timpul să se stopeze, chiar și în spate iată, a fost și o decizie să demoleze, dar nu se grăbesc cu gândul că se va mai schimba un primar… se vor mai ridica vreo două etaje și va fi tot bine.

– Ar funcționa o lege în aceste cazuri?

– Legile ar trebui să funcționeze.

Scuza e banul. Altă scuză nu văd.

Construcțiile cum sunt, uitați-vă cine a dat autorizație și dacă corespunde legislației.

O locație asemănătoare este și acest bloc din strada Valea Trandafirilor, din capitală. Prin urmare, potrivit proiectului de lege, astfel de edificii nu vor mai avea voie să fie ridicate în adiacentul spațiilor verzi.

Și oamenii pe care i-am întâlnit pe strada Valea Trandafirilor sunt sceptici, atunci când vine vorba despre funcționarea legilor, și prvesc cu tristețe spre parcurile, din care se taie fără milă copaci de specii rare, pentru a ridică încă un bloc.

De ce se dau autorizații în afara legii? Iată în câteva cuvinte situația, la care nimeni nu poate să dea un răspuns. De 20 de ani eu trăiesc aici și nu pot să găsesc o explicație: cine face legea și cine o încalcă?

Și cum au fost construite clădirile astea, interesat, cine a aprobat toată asta?

Foarte rău. Au tăiat copacii care erau o raritate poate. Au crescut atâțea ani…

Dar dacă au bani, cred că și-au făcut…

Și dacă pe timpuri, în preajma acestui bloc era amenajată o scenă de dans, pentru mici și mari, acum s-au ridicat ziduri multi-etajate, spune această femeie.

Acesta este un parc pentru odihnă: e sănătate, oxigen, dar pe noi nimeni nu ne întreabă. ce vor, aceea și fac.

Totuși, nu toți văd o problemă în faptul că, în parcurile capitalei, se construiește de zor…

– Credeți că e bine să fie în parcuri construcții din astea?

– Da! De ce?

– Deatâta că e frumos. Uită-te ce se face în centru, e frumos. Eu țin minte Chișinăul fetelor, eu îs din 48 fetelor.

Așa se face că astăzi, în parcurile din capitală, sunt zeci de construcții, fie mai vechi, fie în proces de lucru, acesta fiind un fenomen grav în țara noastră, potrivit deputatului PAS, Vasile Grădinaru. Prin urmare, acesta a prezentat, ieri, în Parlament, un proiect de lege care va interzice construcțiile în parcuri. Inițiativa a fost votată în prima lectură.

Potrivit actului normativ, în spațiile verzi din capitală ar urma să fie permisă doar amplasarea unităților mobile de alimentație și a celor de agrement sau sport.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram