/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Trecerile pietonale se schimă la față! În locurile considerate periculoase au fost montate treceri denivelate

missing
07 decembrie 2021, ora 21:30

Trecerile pietonale se schimbă la față. În unele locuri, considerate mai periculoase, au fost montate treceri denivelate. Vor mai fi și altele, dă asigurări șeful Direcției Generale Transport Public. Prin instalarea lor, autoritățile își propun să securizeze traversarea lor de către pietoni. Șoferii nu sunt contra, dar spun că ar trebui mai din timp să fie avertizați că urmează o denivelare. Mulți practic săreau cu mașinile peste ele.

O trecere denivelată a fost construită deja pe strada Florilor din capitală, în fața Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare”. Pietonii zic că se simt mai în siguranță cu astfel de zebre, pentru că, anterior, nu toți șoferii opreau, deși există și indicatoare.

„Am observat chestia asta, că mergea și se lovea mașina în față, odată s-a lovit, a doua oară, și deja șoferii o să se deprindă cu chestia asta și o să vadă că asta nu-i ceva bine și o să se oprească, o să se stopeze asta.”

„Pe trecere deseori se întâmplau accidente, pentru că șoferii se deplasează cu viteză, dar așa este mai vizibil, se aruncă în ochi, cum s-ar spune…”

Această femeie spune că traversează drumul de câteva ori pe zi peste trecerea pietonală, dar nu simte nicio diferență. Potrivit ei, mașinile cum mergeau repede, așa și continuă…

„- Nu văd nicio diferență.

– Credeți că nu va ajuta cu nimic?

– Că ea există deja va ajuta, dar că este denivelat sau nu care este diferența?”

Unii șoferii spun că au avut deja experiențe neplăcute cu astfel de treceri.

„ – Stă aiurea.

– De ce?

– Deoarece chiar eu m-am confruntat într-o seară cu această problemă. Se vedea foarte rău și mai n-am zburat. Este prea ridicată.”

„Seara nu prea se vede, de aceea este periculoasă. Cineva care are viteză poate cădea chiar în jos.”

Alți șoferi salută ideea. În opinia lor, odată cu apariția zebrelor denivelate, conducătorii auto vor trebui să circule mai încet, pentru a-și păstra mașinile.

„E foarte bună ideea, în Europa majoritatea trecerilor sunt așa. Conducătorii auto vor fi mai atenți ca să nu sară peste ele și să le sară și roțile.”

„Aici este liceu și copiii sunt mai în siguranță și șoferii mai atenți.”

Totuși, dacă ar fi vreun indicator pentru a atenționa șoferii că trecerea este denivelată, ar fi și mai bine, zic șoferii.

„Eu aș zice că-i bună. Pur și simplu ei n-au pus un marcaj oarecare de mai departe. În momentul când l-au instalat au început să sară mașinele cu viteză. Ei încă nu știu mulți despre asta. Asta-i problema, să fie vreo informație oarecare.”

Potrivit șefului Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație, aceasta este, deocamdată, prima trecere denivelată din capitală, iar pe viitor vor fi identificate și alte locații, unde există necesitatea securizării trecerilor pietonale.

„Ele vor fi mai multe, dar asta este cu statut de test care s-a prezentat. S-au adus unele îmbunătățiri și urmează să decidem cu poliția, dacă o să fie în formula asta sau nu.”

Treceri de pietoni denivelate vor fi amenajate în preajma instituțiilor de învățământ sau alte instituții, unde se atestă fluxuri mari de oameni, dacă acestea se află nemijlocit în apropierea străzii, pe spații cu flux sporit de pietoni, inclusiv în intervalul orelor: 09:00-16:00 și în locurile cu pericol sporit de producere a accidentelor rutiere. Conform proiectului, noile treceri vor avea o înălţime de 7 centimetri, o lăţime de trei metri. Potrivit Inspectoratului Național de Poliție, peste 400 de oameni au fost tamponați anul acesta, pe trecerile de pietoni, iar 22 dintre ei au decedat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram