/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Edilul Capitalei acuză guvernarea de atacuri rider asupra întreprinderilor municipale: „Stau și gândesc planuri cum să atace”

09 decembrie 2021, ora 15:20

Edilul Capitalei, Ion Ceban, acuză guvernarea de atacuri rider asupra întreprinderilor municipale. Potrivit lui, se solicită penalități de 12 milioane de lei de la SA Apă Canal Chișinău, în gestiunea căreia se află stația de epurare. 

„Au gândit că dacă mă atacă direct pe mine, vor fi criticați de oameni și vor fi luați în furci. Stau și gândesc planuri cum să atace Primăria”, a scris Ceban pe Facebook.

Potrivit primarului Capitalei, cei de la Inspectoratul Pentru Protecția Mediului au informat SA Apă Canal despre prejudiciul financiar pe care trebuie să-l achite, după probele de laborator luate din apele râului Bâc și de la Stația de Epurare, în luna august și septembrie, mai întâi de Centru Sănătate Publică Chișinău, apoi de Inspectoratul Pentru Protecția Mediului. Ion Ceban a spus că rezultatele au arătat că apa conține salmonela și azot.

Primarul Chișinăului a mai declarat că de la venirea sa în funcție a semnalat toate aceste probleme către instituțiile competente.

„Dacă vă aduceți aminte despre acele avertizări despre deversările cu concentrația sporită de zeci de ori în rețeaua de canalizare publică de la Agenții economici de industria alimentară. La fiecare atenționare a noastră, a Apă Canal, ni se spunea să deconectăm unii sau alți agenți economici de la serviciul prestat”, subliniază edilul orașului.

Ion Ceban a menționat că municipalitatea a reușit să facă controale inopinate și să demonstreze că anumiți agenți economici încalcă normele admisibile de deversări, unii fiind deconectați de la servicii. Acesta a mai spus că lucrările care se fac la această etapă la Stația de Epurare Chișinău se bazează pe procesul actual care nu include investițiile necesare pentru tratarea azotului.

„Respectarea de către Stația de Epurare a normelor Europene la aceste două componente depășește cu mult capacitatea de investiții a Apă Canal. Ceea ce vor ei astăzi de la Apă Canal, poate fi realizat doar în următoarea fază de modernizare a Stației de Epurare cu investiții extrem de mari. Pentru asta este nevoie și de implicarea și suportul financiar al Autorităților Centrale. Aceasta este o problemă națională și nu doar a municipalitații”, mai declară Ceban.

În acest context, edilul Capitalei a anunțat că la nivel municipal se va crea o comisie internă pentru a studia situația creată, iar acesta a declarat că Primăria își rezervă dreptul să atace decizia în instanță, menționând că asta este o „încercare de falimentare a Întreprinderii municipale Apă Canal”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram