/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Olesea Stamate, despre declarațiile și solicitările făcute de deputatul BCS, Vasile Bolea: „Să-și amintească cum au sfidat Comisia de la Veneția în 2019”

15 decembrie 2021, ora 07:58

Olesea Stamate, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și președinta Comisiei Juridice, Numiri și Imunități din Parlamentul Republicii Moldova a comentat în platoul emisiunii „Freedom” de la TV8, declarațiile deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Vasile Bolea. Acesta a solicitat marți, 14 decembrie, demisia ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco și a judecătorilor Curții Constituționale (CC), după ce Comisia de la Veneția a venit cu unele critici și recomandări la modificările Legii Procuraturii.

Totuși, Olesea Stamate a precizat că nu urmează demisii și i-a recomandat deputatului BCS „să-și amintească cum au sfidat ei Comisia de la Veneția în 2019”.

„În 2019, deputații PSRM au operat modificări la componența Consiliului Superior al Magistraturii, solicitând avizul Comisiei de la Veneția. Însă, exact în ziua când a venit conducerea Comisiei de la Veneția la Chișinău, ei au votat proiectul în a doua lectură. A fost o palmă trasă Comisiei”, a declarat Olesea Stamate.

Potrivit deputatei PAS, acel proiect a fost criticat dur de către Comisia de la Veneția, iar ulterior a fost declarat neconstituțional de CC.

Referitor la recomandările Comisiei de la Veneția, Olesea Stamate a subliniat acestea vor fi analizate.

Amintim că marți, 14 decembrie, Vasile Bolea a susținut un briefing de presă, iar pe lângă cererile de demisie solicitate, deputatul a spus că actuala guvernare „a avut un sigur scop și anume de a instaura un procuror general de buzunar și să subordoneze politicului această instituție din țara noastră”.

Luni, 13 decembrie, Comisia de la Veneția a publicat un document în care a criticat modul în care au fost promovate modificările la Legea cu privire la Procuratură, sugerând câteva modificări și recomandări la această lege.

De asemenea, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu o reacție imediat după publicarea documentului și a spus că a făcut cunoștință cu avizul Comisiei de la Veneția pe marginea modificărilor la Legea cu privire la Procuratură aprobate de Parlament în august 2021. Litvinenco a declarat că se va ține cont de cele mai bune practici în domeniu și se vor face pașii corecți în această direcție.

Modificările la Legea cu privire la Procuratură au fost votate în lectura a doua la sfârșitul lunii august. Odată cu acestea, au fost introduse mecanisme de evaluare a activității procurorului general, Alexandru Stoianoglo, și instituirea răspunderii disciplinare a acestuia. Dacă comisia specială de evaluare îi va da activității sale calificativul „nesatisfăcător”, acesta va fi demis.

Procuratura Generală a avizat negativ proiectul. În opinia reprezentanților instituției, autorii urmăresc instituirea unor temeiuri și proceduri noi, cu implicare directă a instituțiilor politice, pentru înlăturarea de la exercitarea mandatului/eliberare înainte de termen din funcţie a procurorului general.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram