/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ R. Moldova a pierdut toate bazele de odihnă de la Zatoka! Cine sunt cei implicați și cum a funcționat schema

missing
18 octombrie 2021, ora 13:18

După prăbușirea Uniunii Sovietice, R. Moldova s-a văzut nevoită să-și revendice bunurile construite pe teritoriul Ucrainei, în mare parte baze de odihnă, sanatorii și tabere pentru copii aflate pe litoralul Mării Negre. Autoritățile de la Chișinău au prezentat statului vecin o listă cu 113 bunuri pentru care solicitau recunoașterea drepturilor de proprietate. După lungi negocieri, Ucraina a recunoscut doar 47 de obiecte ca fiind proprietate a Moldovei. Multe dintre ele au fost supuse ulterior unor atacuri raider sau vândute pe bănuți la licitații. Cele care ne-au rămas au fost pur și simplu abandonate de statul nostru, ajungând niște ruine. Pământul este al Ucrainei și tot ce ar fi putut face autoritățile de la Chișinău a fost să-l ia în arendă, pentru a-și putea legaliza dreptul asupra construcțiilor ridicate acolo, dar în multe cazuri nu au făcut nici asta. În ediția de astăzi vă povestim cum a funcționat de-a lungul anilor schema de deposedare a R. Moldova de bazele de odihnă pe care le-a construit pe litoralul Mării Negre, iar autoritățile au privit pasiv la acest dezmăț.  

„Deși după destrămarea Uniunii Sovietice, Republica Moldova avea o listă lungă cu obiective situate pe teritoriul Ucrainei, pentru care urma să-și înregistreze dreptul de proprietate, astăzi, Agenția Proprietății Publice vorbește doar despre 26 de obiective situate în statul vecin care mai sunt la balanța unor instituții publice de la noi. Dar multe dintre ele figurează doar pe hârtie. Statul le-a pierdut după ce foștii chiriași le-au acaparat folosind aceeași schemă: au arendat baza, au demolat construcțiile, au ridicat blocuri noi și au înregistrat după sine dreptul de proprietate. Bazele de odihnă care ne mai aparțin se află într-o stare deplorabilă, ne spune APP. Am decis să mergem în Ucraina, să vedem situația la fața locului și să vă arătăm și vouă ce a mai rămas din averea R. Moldova de pe litoralul Mării Negre. Vom vizita două locații care cândva au fost principalele puncte turistice pentru moldoveni – Zatoka și Sergheevka, iar apoi vom trece prin Odessa, unde se află cel mai valoros sanatoriu – „Moldova”, pentru care statul luptă astăzi în judecată să-și recapete dreptul de proprietate. Ne-am pornit!”

 Drumul de la Chișinău la Zatoka ne-a luat doar patru ore. La punctul de frontieră unde cu câțiva ani în urmă se formau cozi kilometrice, acum am trecut aproape fără nicio reținere, după ce am prezentat actele de identitate și certificatele de vaccinare împotriva virusului COVID-19. 

„Ne-am cazat la baza de odihnă „Automobilist”, despre care Agenția Proprietății Publice ne spune că se află în administrarea sa. De facto, statul a pierdut-o demult. Aceasta este în prezent în proprietatea viceprimarului municipiului Bălți, Nicolae Grigorișin. Baza se află chiar pe malul mării, are ieșire din curte direct la plajă și este o zonă bine securizată. Este înconjurată de un gard de metal și nimeni nu are acces pe teritoriu, dacă nu este cazat aici”.

Baza de odihnă administrată de viceprimarul mun. Bălți, prin intermediul companiei sale „NICDAL” se întinde pe un teren de 40 de ari, aproape jumătate din teritoriul fostei stațiuni balneare „Automobilistul”. Are 3 blocuri din piatră și 8 case din lemn, dar nu sunt din averea R. Moldova. Au fost construite de tatăl său, ne-a dat asigurări Nicolae Grigorișin. Acesta mai are în proprietate alți 20 de ari de teren din fostul teritoriu al „Automobilistului” pe care a amenajat o parcare. Lotul este separat și are un alt număr cadastral. Alte două porțiuni din terenul de peste un hectar pe care se întindea cândva „Automobilistul” au ajuns pe mâinile unor cetățeni ucraineni. Grigorișin afirmă că anume acolo ar fi fost proprietățile pe care le-a pierdut statul nostru.

La sfârșitul lunii iulie, acesta a fost surprins pe plajă în timp ce se certa cu un grup de tineri. Cearta a degenerat într-o bătaie, Grigorișin implicându-se pentru a calma spiritele, iar imaginile video au ajuns pe internet.

Fiind surprins la baza de odihnă și pentru că și-a luat concediu până în luna septembrie, în august, când am mers în Zatoka, speram să-l găsim pe Nicolae Grigorișin acolo. Nu am reușit să îl prindem pentru că demnitarul de la Bălți a fost nevoit să revină la muncă, pentru a prelua interimatul funcției de primar, după ce Renato Usatii a renunțat la mandat. Contactat telefonic din Zatoka, acesta ne-a promis un interviu mai târziu, la Bălți, în care să ne povestească despre afacerea sa din Ucraina. 

Să revenim la baza de odihnă ,,Automobilist”. Aceasta are o istorie încurcată. A fost construită în 1968 și atribuită la 3 întreprinderi de stat : Combinatul auto nr. 1 din Bălți, societatea pe acțiuni  ,,Flamingo” și Direcția aprovizionare cu apă și canalizare” din orașul Bender. Din 1995, baza a fost administrată de tatăl viceprimarului din Bălți, Nicolae Grigorișin. În anul 2000, prin intermediul firmei „NICDAL” pe care și-a înregistrat-o în Ucraina, Grigorișin a luat în arendă baza de odihnă „Automobilist”, semnând un contract cu Agenția teritorială de Privatizare Bălți. 

În 2003, întreprinderea din Bender a înstrăinat o parte din bază unei ucrainence, Irina Kravcenko. Aceasta și-a construit acolo un hotel, iar ulterior și-a înregistrat dreptul de folosință pe 22 de ari de teren ai „Automobilistului”. O altă persoană fizică a pus mâna pe partea întreprinderii „Flamingo” și a deschis o altă bază de odihnă cu numele „Ludmila”. Terenul acesteia, de 25 de ari, a fost luat oficial în arendă de la autoritățile locale abia în 2019, contractul fiind semnat de o oarecare Pozneak Maria. Astfel, teritoriul „Automobilistului a fost divizat în 4 bucăți.

Firma lui Grigorișin, care avea inițial un contract de arendă a bazei de odihnă Automobilist, s-a adresat în judecată pentru a-și apăra drepturile. Viceprimarul, pe care l-am vizitat la Bălți pentru a ne oferi mai multe detalii despre stațiunea de odihnă din Zatoka, are propria interpretare a celor întâmplate. 

„Noi am avut câștig de cauză în judecată că toate acestea sunt proprietatea Moldovei. Dar din păcate, când am adus toate documentele  la Consiliul local ne-au spus: „da, voi ați demonstrat că această avere este la balanța întreprinderilor moldovenești” și ne-au spus: „luați-vă averea pentru că sunt construcții temporare și plecați în Moldova voastră… Când ei nu ne-au putut asigura arenda, atunci noi am renunțat la aceste construcții pe care nu le mai aveam în gestiune, pentru că ele au fost acaparate. Practic, într-un singur sezon le-au demolat și au construit clădirile lor. … Atunci noi am refuzat. Am zis că nu ne vom mai judeca, pentru că noi apăram  interesele R. Moldova. Compania „NICDAL” și tatăl meu cheltuiau banii proprii, pentru că Fondul privatizărilor nu aloca niciun leu, nici pentru transportul juriștilor”.

Potrivit actelor APP, la începutul anului curent, la balanța R. Moldova mai figurau două bunuri ale „Automobilistului” – o scenă de vară și o casă din lemn cu 10 camere. Am încercat să le căutăm pe teritoriul fostei baze de odihnă, dar  am constatat că au fost demolate. Statul nu mai are niciun bun fizic aici. Terenul fostei baze de odihnă a fost delimitat. Firma lui Grigorișin a cumpărat de la autoritățile locale 60 de ari de pământ, mai mult de jumătate din teritoriul fostei baze de odihnă a statului. Potrivit documentelor cadastrale, consultate de „Cutia Neagră”, terenul a fost oferit pentru reconstrucția bazei „Automobilist”, iar contractul a fost semnat în 2017.

Grigorișin ne dă asigurări că terenul ocupat de el nu are nicio treabă cu proprietatea de stat. 

„Cu scheme eu și familia mea nu ne-am ocupat niciodată. V-am explicat la început. Era o bază de odihnă mare. Tatăl meu avea acolo imobile construite, recunoscute, înregistrate, date în exploatare. Este toată documentația de proiect. Sub aceste imobile a fost cumpărat pământul. Dar tot ce a fost a Moldovei se află pe teritoriul bazei de odihnă „Irina”, bazei de odihnă „Ludmila”, plus ce a distrus marea în rezultatul unor calamități naturale. Acolo au fost plaje de 400-500 metri. Astăzi nu mai sunt pentru că marea a inundat. Și imobilele care erau ale Combinatului Auto nr.1, în fața blocului în care ați fost voi cazați, acolo erau 400 metri de plajă. Acele construcții au fost duse în mare, ca și ospătăria. Ele au fost inundate. A fost furtună, a fost tragedie, apa ajungea până la calea ferată. Tot ce este astăzi a fost cumpărat și construit de tatăl meu”.

Întrebat de ce nu indică în declarațiile de avere niciun venit din activitatea bazei de odihnă din Zatoka, Grigorișin a motivat că investește tot profitul.

„Tot ce se câștigă astăzi se cheltuie pentru întărirea malului, pentru că în fiecare an malul pleacă în mare câte 5-7 metri. Astăzi toți banii pe care îi câștigă baza de odihnă se cheltuie pentru întărirea malului, pentru ca această bază să rămână”.

Părăsim teritoriul bazei de odihnă „Automobilist” și ne îndreptăm spre un alt fost bun al R. Moldova, ras de pe fața pământului.  La distanță de câteva sute de metri de la „Automobilist”  a fost cândva baza de odihnă „Mecita”, aflată acum în gestiunea Penitenciarului Brănești, din subordinea Ministerului Justiției. Statul nostru a pompat din 2003 până în 2012 aproape două milioane de lei în acest obiectiv, dar a pierdut lupta cu niște cetățeni din Ucraina, care au distrus baza, încercând să pună mâna pe terenul valoros. La Chișinău nu s-a întreprins nimic.

În 2012, construcțiile bazei de odihnă „Mecita” au fost vândute ilegal, iar Ministerul Justiției s-a văzut nevoit să-și apere dreptul de proprietate în instanțele de judecată ucrainene.

În decembrie 2015, Ministerul Justiției ne anunța printr-un comunicat de presă că a obținut câștig de cauză în litigiul din Ucraina, dar problemele au continuat. 

La începutul anului curent, la Comisia parlamentară pentru controlul finanțelor publice, juristul care s-a ocupat atunci de caz a declarat că „Mecita” fusese acaparată de un deputat influent din Odesa.

„Având hotărârea de la apel, care intra  în vigoare din momentul pronunțării, nu am putut să înregistrez baza de odihnă Mecita după noi. Era atunci principiul teritorial că nu puteai să înregistrezi nicăieri în afară de regiunea Odessa. Baza de odihnă a fost acaparată de deputatul Barvinenko Vitalii care este deputat în 7 legislaturi la rând. Este o persoană cu influență foarte mare până în prezent din regiunea Odesa. Problemele care au fost cu dânsul au fost foarte mari. Inclusiv am fost și răpit atunci când ne-am ocupat. Nu vă vorbesc despre amenințările pe care le-am primit”. 

Reporterul Cutiei Negre a reușit să ia legătura cu deputatul ucrainean Vitalie Barvinenko, care a negat toate acuzațiile. Acesta susține că nu-l cunoaște pe Eugen Buzgan și nu a avut nicio legătură cu proprietățile R. Moldova din Ucraina.

„Nici nu știu unde se află baza de odihnă Mecita. Eu în Zatoka nu am niciun metru în proprietate, nici eu, nici familia mea. Aceasta a fost circumscripția mea electorală și nu voiam să se facă careva legături cu asta. Dar eu cunosc foarte mulți oameni, inclusiv în fostul Guvern, care, când se punea întrebarea proprietății moldovenești, brusc au renunțat la proprietate. Dar eu nu am participat la asta, pentru că înțelegeam că există legislație internațională și asta se va întoarce….Eu cred că aceasta este o provocare… Îmi este interesantă orice formă de PR, dacă asta a fost la o comisie parlamentară. Sunt gata să trec testul detectorului de minciuni că eu nu-l cunosc pe acest om și nu știu despre ce vorbește…Cu numele meu și al familiei mele s-au acoperit în ultimii 30 de ani foarte mulți afaceriști”.

În februarie 2016, Ministerul Justiției s-a lăudat că R. Moldova a ajuns totuși proprietară cu acte în regulă a bazei de odihnă „Mecita”. „S-a reușit înregistrarea în organele abilitate și eliberarea extrasului și certificatului de înregistrare conform cărora Republica Moldova a fost repusă în drepturi depline asupra bazei de odihnă “Mecita”, se spunea în comunicat.

Potrivit unui extras din registrul ucrainean, consultat de Cutia Neagră, pe teritoriul bazei Mecita se aflau 7 căsuțe de vacanță din lemn, un bloc din piatră cu două etaje, o casă pentru paznici, un bloc sanitar și câteva construcții auxiliare. 

Dar din 2016, de când au fost înregistrate oficial ca proprietate a R. Moldova, s-au întâmplat multe lucruri dubioase.  „Mecita” a fost scoasă la privatizare și vândută în 2017 la licitație unei femei din Ucraina cu 1,7 milioane de lei. După ce cumpărătoarea a plătit banii a fost anunțată de APP că rezultatele licitației sunt anulate.

Am întrebat Agenția Proprietății Publice din ce motiv a fost anulată tranzacția.

„În contextul criticilor invocate aferente prețului de expunere a bunurilor proprietate de stat în procedura vizată de privatizare, APP a emis ordinul cu privire la anularea rezultatelor licitației cu strigare, pentru toate bunurile adjudecate atunci, inclusiv baza de odihnă „Mecita”. La runda ulterioară de privatizare bunul în cauză a fost expus la prețul de 2,8 milioane lei. Dar la prețul respectiv nu a fost înregistrat niciun ofertant”, a răspuns Agenția Proprietății Publice la solicitarea Cutiei Negre.

Dar în următorii ani, în procesul de privatizare, prețul pentru „Mecita” a fost brusc redus, ajungând în 2019 la 226 de mii de lei, adică de 12 ori mai puțin decât în 2017.

După ce a preluat guvernarea, în vara anului 2019, prim-ministra Maia Sandu a cerut înghețarea procesului de privatizare. 

În special vorbesc despre Agenția Proprietății Publice, care continuă cu privatizările netransparente. Ordinul meu este să încetați și să găsiți metode legale prin care toate aceste tranzacții, privatizări ilegale să fie stopate.

Pentru baza de odihnă Mecita, ordinul Maiei Sandu nu a fost o salvare. Obiectivul a fost ras de pe fața pământului. 

Presa din Ucraina scria în 2019 că asupra bazei „Mecita” ar fi comis un „atac raider”, fostul secretar al Consiliului local din Zatoka, Veaceslav Bokiy. 

O investigație jurnalistică a dezvăluit că Bokiy era beneficiarul bazei de odihnă „Gemenii”, aflată chiar alături de „Mecita” și planifica să-și extindă afacerea pe proprietatea R. Moldova, care fusese lăsată de izbeliște. 

Fostul ales local din Zatoka este bănuit, potrivit presei din Ucraina, de preluarea ilegală a mai multor baze de odihnă și chiar de omor la comandă, din interes imobiliar. Anul trecut, Bokiy a fost învinuit într-un dosar de corupție, iar apoi a fost arestat, fiind cercetat într-un alt dosar pentru prejudicierea bugetului de stat.  

Nu am reușit să luăm legătura cu Veaceslav Bokiy. La sfârșitul lunii iulie, acesta a fost plasat în arest la domiciliu.  

Dacă în noiembrie 2019, pe teritoriul bazei Mecita se afl au doar niște rămășițe din fostele clădiri, peste două luni, în ianuarie 2020, jurnaliștii au surprins o echipă de muncitori la fața locului care ridicau nestingheriți o construcție în locul proprietății moldovenești. Văzând jurnaliștii, muncitorii au fugit pe teritoriul bazei „Gemenii” de alături.

Ce faceți aici, ce construiți?

 Noi construim un hotel. 

– Pentru cine?

  • Șeful de șantier este Serghei.
  • Dar știți că această bază aparține statului R. Moldova?
  • Eu nu știu.
  • Dar pentru cine îndepliniți lucrările?
  • Serghei este șeful de șantier.
  • Dar documente vă prezintă?
  • Sincer, nu. A spus să construim și gata. Ne plătește bani

– Voi cum ați intrat pe teritoriu?

– Dar dvs cine sunteți? Păziți aici ceva?

– Nu.

Despre încercarea fostului ales local de a pune mâna pe proprietatea R. Moldova a vorbit câțiva ani la rând avocatul Stanislav Klimenko, care a lucrat anterior pentru Bokiy și  a decis să-l demascheze. Klimenko a fost și la Chișinău pentru a atenționa autoritățile noastre că vor pierde definitiv baza de odihnă „Mecita”. A ieșit într-o conferință de presă alături de deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, dar acțiunile  nu au fost atunci stopate.

Câțiva ani în urmă eu am aflat că baza de odihnă Mecita, care se află pe strada Lazurnaia 101, aparține statului R. Moldova, dar oamenii noștri, să-i numim infractori, au distrus această bază, au demolat-o și au încercat să acapareze terenul. Atunci, din investigația noastră era clar că sunt implicați proprietarii bazei de odihnă de alături, care se află în vecinătatea bazei Mecita. Acești oameni doreau să extindă baza lor pe teritoriul vecin.    

Avocatul a depus mai multe plângeri la diverse instituții de stat, au fost inițiate dosare penale, dar acestea nu au avut finalitate. 

Este dosar penal pentru faptul distrugerii ilegale a proprietății și separat este dosar penal pentru încercarea de a falsifica acte și a obține prin escrocherie acest teren pentru construcție fictivă în baza unor documente false. Dar astăzi, din câte eu cunosc, nimănui nu i-a fost înaintată învinuirea. Sunt fapte, se fac investigații și cei implicați în infracțiune nu sunt identificați de organele de drept ale Ucrainei. Și baza pe hârtie este moldovenească, iar în realitate nu există….Este clară neglijența autorităților R. Moldova în privința averii sale. Baza este înscrisă oficial în registrul ucrainean al drepturilor de proprietate după R. Moldova, dar Agenția Proprietății Publice nu face nimic ca să apere această proprietate, să o recupereze și să fie găsiți cei vinovați.

Astăzi, pe cei 40 de ari de teren ai fostei baze Mecita stă înghețată o construcție ilegală cu două etaje. Imobilul nu poate fi identificat în acte. Nici măcar terenul nu are atribuit un număr cadastral. Pe de altă parte, teritoriul este folosit fără probleme, ca parcare, pentru clienții bazei de odihnă „Gemenii”. Paznicul nu are idee că în acest loc a fost cândva proprietatea R. Moldova.

De ce bază aveți nevoie?

– Acolo a fost o bază moldovenească, dar nu mai este. A fost demolată. 

– Dar cum se numea?

– „Mecita”

– Nu știu.

– Dar dvs știți ceva despre bazele moldovenești care au fost aici?

– Nu am idee. 

– Nici nu ați auzit?

– Nu. În general, baze moldovenești sunt la Sergheevka.

De aproape 2 ani, la Chișinău se prăfuiește un dosar penal ce vizează baza de odihnă „Mecita”. La solicitarea Cutiei Negre, Procuratura Generală a confirmat existența anchetei, dar a evitat să ne spună dacă sunt persoane cu statut de bănuit sau învinuit în acest caz. 

Urmărirea penală a fost începută la 27 ianuarie 2020 pe faptul gestionării neglijente a patrimoniului public. La 23 iulie 2020, Procuratura Anticorupție a expediat autorităților competente ucrainene o cerere de asistență juridică internațională în materie pena1ă, care până la moment nu este executată. La 5 mai 2021, Procuratura regiunii Odessa a comunicat că cererea de comisie rogatorie se află în curs de executare, a concretizat  Procuratura.

Nu s-a ales nimic nici din baza de odihnă „Selecția” construită în 1970 și aflată la evidența Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din subordinea Ministerului Agriculturii. Aceasta a ajuns la un deputat din regiune. Baza și-a păstrat doar denumirea din perioada sovietică, fiind între timp reconstruită. Este astăzi o locație foarte solicitată. La intrare era plasat un anunț pentru turiști că locuri libere nu sunt. 

Și în acest caz s-a mers pe schema tradițională: un ucrainean a luat baza în arendă de la autoritățile Moldovei, începând cu anul 2002, contractul fiind semnat pe 10 ani. A demolat fără acordul institutului 36 de căsuțe de lemn și a construit clădiri capitale cu două etaje. Începând cu anul 2009, înainte să expire termenul, arendașul a renunțat la contractul de locațiune și s-a făcut proprietar pe baza moldovenească, susține APP. 

Din actele cadastrale aflăm că un contract de arendă a terenului de 22 de ari pe care se află „Selecția” a fost încheiat în 2013 între autoritățile locale și persoana fizică Vladimir Menzelințev. Acesta era deputat în Belgorod-Dnestrovsk și liderul fracțiunii partidului „Ucraina Puternică”, iar în august 2013 a fost ales secretar al Consiliului orășenesc.  

„Intenția noastră era să investim. Eu am fost atunci personal la primarul din localitatea Zatoka. Condiția noastră era că noi investim, dar contractul de arendă va fi de 10-15 ani. Ea a spus că nu, contractul va fi pe un singur an. În așa caz, ce rost are noi să investim neavând vreo perspectivă că vom continua și peste ani de zile? Atunci ei au pus întrebarea că baza să fie dată neapărat în arendă cuiva, persoana care să gestioneze să fie din Ucraina. Noi am vrut omul nostru să-l punem acolo ca să avem un control anumit. Dar cu regret, ucrainenii ne-au. …Noi ne-am adresat și la Procuratură, a intentat dosar penal, după asta lucrul a fost amânat că totul e corect, e proprietatea Ucrainei și cu asta a luat final….În principiu, noi nu mai avem drept să ne apropiem de proprietatea ceea. Rămâne să fie recunoscut că acest obiect demult nu mai este în proprietatea R. Moldova”.

Nu am reușit să discutăm la Zatoka cu administratorul bazei de odihnă „Selecția”. În ziua în care am fost acolo, acesta era plecat. 

– Îmi cer scuze. Administratorii au plecat. Eu stau în locul lor. 

-Eu am întrebat dacă dvs sunteți administratoarea.

Ei vor fi deseară. 

Chiar nu este nimeni din administrație?

Toți au plecat. Pe mine m-au pus la poartă.

Am aflat ulterior numărul de telefon al fostului deputat ucrainean Vladimir Menzelințev și l-am contactat pentru a discuta despre baza de odihnă „Selecția”. După ce ne-am prezentat și i-am spus tema discuției, acesta a refuzat să vorbească cu noi.  

  • Eu sunt ocupat. Nu am timp. Sunt acum în deplasare. – Doar câteva minute – Sunt ocupat, vă spun. Îmi cer scuze.

De la „Selecția”, în 5 minute de mers pe jos, am fost deja la poarta unei alte baze de odihnă de care a fost deposedată R. Moldova – „Luminița albastră”, construită în anii ”70 de întreprinderea „Moldovagaz”. Pe hârtie, obiectivul se mai află în gestiunea APP-ului, dar în realitate este proprietate privată a unui cetățean ucrainean. Acesta a luat în arendă de la autoritățile noastre „Luminița Albastră”, care se întindea pe 81 de ari de pământ și avea atunci 8 căsuțe din lemn cu două etaje, 15 căsuțe cu un nivel, câteva construcții auxiliare și o cantină construită din beton. Contractul de locațiune a bunurilor a expirat în 2014. Între timp, căsuțele din lemn au ajuns într-o stare proastă și au fost casate, iar în locul lor au fost construite blocuri capitale cu 3 etaje. 

Peste tot unde sunt acum blocuri cu 3 etaje au fost construcții ale bazei de odihnă „Luminița albastră” care a aparținut R. Moldova. În ultimii ani mai era o singură construcție, ospătăria, dar după cum vedem și pentru mine este de mirare, în acest sezon nu mai este ospătăria. A rămas doar fundamentul, respectiv ultima rămășiță a proprietății R. Moldova a dispărut. O construcție cu un etaj, destul de puternică, după calculele mele încă 20-30 de ani mai putea fi folosită, dar se pare că proprietarul bazei a decis să construiască două-trei etaje ca să câștige bani din acest obiectiv. 

În actele APP-ului mai figurează gardul și ospătăria de la „Luminița Albastră”, deși ultima construcție capitală a fost deja demolată.

Din câte ne dăm seama chiar aici a fost acea ospătărie care se mai află la balanța autorităților R. Moldova. Clădirea a fost evaluată la aproape jumătate de milion de lei și anul trecut mai era aici. Acum a fost demolată. Nu au mai rămas decât niște lucruri: câteva uși, frigidere, mese, ceea ce a făcut parte din inventarul unei ospătării.

Cutia Neagră a făcut rost de actul cadastral care atestă că Grigorii Zaharov are încheiat din 2018 un contract de arendă cu Consiliul local Zatoka pentru cei 81 de ari de teren ai bazei de odihnă „Luminița albastră”.  Dreptul R. Moldova asupra acestui obiectiv nu este recunoscut.

Am încercat să-l căutăm pe proprietarul bazei de odihnă, dar administratoarea a refuzat să ne facă legătura. Nu a vrut să discute cu noi, a chemat paza și ne-a alungat de pe teritoriu.

Acuș voi chema Serviciul de Securitate să se clarifice cine sunteți. Ce televiziune este asta? Deconectați camera sau o să vă ia acuș și camera.

– Explică-mi, de ce le-ai permis să intre aici?

– Eu prima dată le văd. Cred că eram undeva. Fetelor, voi m-ați văzut?

– Nu 

– Eram pe teritoriu. Nu am permis la nimeni să intre. 

– Dvs vreți să vorbiți cu noi să ne povestiți?

 – Fetelor, eu nu știu cine sunteți.

Nu o să vă arăt nimic. Voi nu ne-ați preîntâmpinat. De ce ați aprins din nou camera?

Într-o altă parte a orașului Zatoka, peste podul cunoscut în regiune, a avut cândva o bază de odihnă Universitatea Tehnică a Moldovei. Însă dreptul de proprietate asupra ei la fel nu a fost recunoscut de Ucraina, deși obiectivul a fost inclus în pachetul de negocieri dintre cele două state.

În anul 2001, toate bunurile bazei de odihnă „Politehnic” au fost transmise în locațiune, pe un termen de 15 ani, unei persoane fizice din Ucraina, Natalia Zveaghințeva. Dar până a-i expira contractul de arendă, căsuțele Universității Tehnice au fost evacuate, iar în locul lor s-au construit blocuri capitale. Astăzi aici este o bază de odihnă modernă, numită „Admiral”, cu mai multe blocuri de cazare, cu piscină, foișoare și ieșire directă la mare. 

Proprietara povestește că bunurile bazei de odihnă „Politehnic” au fost distruse de vreme, fără vina ei, erau într-o stare deplorabilă, iar autoritățile R. Moldova ar fi responsabile de faptul că nu au investit la timp în reconstrucție.

– Bază moldovenească a fost până în anul 2000, iar după anul 2000 – gata.

– Ați cumpărat-o?

– De ce să o cumpărăm? Pământul este proprietatea Ucrainei. 

– Dar tot ce a fost aici, căsuțele?

– Ele erau slabe. Erau din 1965. Cred că vă dați seama. Ele s-au dărâmat. Acoperișul s-a prăbușit. Serviciul epidimiologic a închis totul, pentru că nu erau condiții ca oamenii să trăiască acolo. Cantina s-a prăbușit. Era din fier și sticlă. Totul a putrezit și s-a prăbușit. Când s-a destrămat Uniunea Sovietică, eu am propus institutului (n.r. Universitatea Tehnică), veniți și vă luați averea. Dar aceste căsuțe de lemn dărâmate, desigur că nimeni nu le-a evacuat la Chișinău.

-Dar Moldova a avut posibilitatea să construiască în loc de căsuțele de lemn o pensiune normală?

  • Cred că autoritățile R. Moldova trebuiau să facă o înțelegere cu autoritățile Ucrainei ca să le permită să investească aici. Dar Moldova nu a venit cu o astfel de inițiativă. 

Potrivit actelor analizate de Cutia Neagră, în 2013 Natalia Zveaghințeva a încheiat un contract de arendă cu autoritățile locale din Zatoka pentru cei aproape 70 de ari de teren pe care a fost cândva baza „Politehnic”. Iar construcțiile sunt proprietate privată. Femeia susține că organele competente au făcut controale, dar nu au identificat ilegalități în activitatea sa. 

„Din Moldova au fost de la Curtea de Conturi, le-am prezentat toate actele. Au fost controale împreună cu Odesa. Noi le-am prezentat toate actele și oamenii s-au uitat că nu este nimic de-al lor aici. Tot ce se află aici a fost construit din surse ucrainești și a fost dat în exploatare. Documente care să confirme că aceasta este proprietatea voastră, Moldova nu a prezentat. …Dacă acolo cred că aceasta este proprietatea R. Moldova, nu.  Aceasta este proprietatea  Ucrainei la ziua de azi. Pământul este proprietatea Ucrainei”.

Rectorul Universității Tehnice susține că de vină ar fi autoritățile centrale care au privit pasiv și nu au acționat atunci când ucrainenii preluau baza de odihnă. 

Universitatea Tehnică s-a adresat diferitor organe, inclusiv și de anchetă, i-am atenționat că suntem pe cale să pierdem controlul asupra acestor proprietăți. Efectul a fost zero. Nimeni nu a întreprins absolut nimic. Neoficial ni s-a spus că nu putem face nimic pentru că statul ucrainean nu permite proprietăți străine. Astfel, din 2015 practic nu mai avem niciun control  asupra acestei baze de odihnă…   La balanța universității mai stă o fundație a unui grup sanitar în sumă de 76 mii lei. Au fost și căsuțe de lemn, dar cu acordul ministerului, în 2015 au fost casate…Ni se reproșează de ce Universitatea Tehnică nu s-a adresat în judecată în Ucraina. Vă dați seama ce costuri ar presupune să ataci un alt stat sau să mergi la procese de judecată în state care sunt fie prietene, fie vecini.

Am încercat să aflăm de la autoritățile ucrainene, care administrează Zatoka, dacă au vreo colaborare cu oficialii de la Chișinău și dacă se implică cumva în protejarea bunurilor statului nostru. La nivel local, nici nu se știe care dintre bazele de odihnă au vreo legătură cu R. Moldova. Se dă vina pe reforma teritorială care s-a desfășurat în ultimii ani în Ucraina.  

Din anul 2020 la noi s-au făcut schimbări în structura administrativă și nu mai sunt separate localitățile Zatoka și Karolino-Bugaz. S-au unit două localități în „Rada Karolino-Bugaz”. În procesul de reorganizare, din păcate, fosta conducere a satului Zatoka nu ne-a transmis nicio informație. Noi nu avem arhivă, nu avem un registru al bazelor de odihnă, dacă au avut așa registru. Nu pot vorbi despre conducerea precedentă, pentru că nu am avut nicio legătură cu ei… Noi nu avem un registru al bazelor de odihnă „a priori”. Acum noi singuri inspectăm fiecare bază de odihnă, primim date cu ajutorul administrației raionale. Departamentele de economie și turism ne ajută  și împreună adunăm o bază de date… Noi suntem gata să colaborăm, nu ne ascundem, suntem deschiși pentru comunicare, deschiși pentru colaborare. Eu cred că este și în interesul nostru și al vostru”.

Nici locuitorii din Zatoka, care își amintesc cu nostalgie de perioada Uniunii Sovietice, nu mai știu nimic despre bazele de odihnă construite aici de statul nostru.

– Dvs sunteți originară de aici, din orășel?

– Da.

– Dar știți despre bazele moldovenești care au fost anterior aici, în perioada Uniunii Sovietice?

– Bazele moldovenești? Dar ele nu mai sunt. 

-Nu mai este niciuna?

– Nu. …Erau foarte multe. Erau căsuțe mici din lemn. Veneau oamenii, se deserveau singuri. Pur și simplu li se dădea o cameră. Era bucătărie comună. Așa erau bazele de odihnă atunci. 

– Mulți moldoveni veneau la odihnă aici?

– Da, veneau. Dar atunci nu ne împărțeam în moldoveni, ucraineni, ruși. Eram toți.

– Ce a rămas din bazele noastre moldovenești? Vă mai amintiți de ele?

– Desigur, la Sergheevka. 

– Dar aici, la Zatoka? Aici tot au fost.

– Nu știu.

– Nu vă amintiți? Ați locuit aici în perioada Uniunii Sovietice?

– Da, dar nu știu unde sunt bazele voastre.

– Niciuna?

– Dar care? Enumeră.

– Bazele moldovenești sunt toate la Sergheevka. Iar aici eu nu știu.

Dacă tot am fost îndemnați de locuitorii din Zatoka să căutăm bazele de odihnă moldovenești la Sergheevka, ne-am deplasat încolo. Vă spunem la următoarea emisiune cum își duc existența de azi pe mâine mai multe baze de odihnă care mai sunt în proprietatea R. Moldova și de ce statul nu mai vrea să investească în aceste obiective aflate la Marea Neagră. 

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
Evghenia Guțul, pe banca acuzaților: Ar fi acceptat finanțare ilegală din partea unui grup criminal organizat
Evghenia Guțul, pe banca acuzaților: Ar fi acceptat finanțare ilegală din partea unui grup criminal organizat
Cazul Anei-Maria vs. conexiuni cu alte crime neelucidate. Șeful IGP: „Suntem obligați să suprapunem probe, să examinăm tot”
Cazul Anei-Maria vs. conexiuni cu alte crime neelucidate. Șeful IGP: „Suntem obligați să suprapunem probe, să examinăm tot”

investigații

/VIDEO/ Un nume cunoscut în businessul imobiliar și un administrator de insolvabilitate, implicați într-o schemă investigată de CNA

08 aprilie 2024, ora 08:06

Un complex locativ din Chișinău, construit cu mari năbădăi în baza unui parteneriat public-privat, se află în centrul unui scandal despre care vă povestim astăzi. Terenul de 36 de ari a fost oferit de Uniunea Scriitorilor unei companii de construcții în schimbul a 7 apartamente cu o cameră în viitorul complex locativ. A urmat o istorie cu scenariu trist. Firma a intrat în faliment, construcția a fost înghețată, iar investitorii și-au așteptat apartamentele timp de 14 ani. Unii dintre ei au rămas și fără bani, și fără locuințe, chiar dacă proiectul imobiliar a fost dus la bun sfârșit în anul 2020. Oamenii au fost deposedați de apartamente printr-o schemă pusă la cale de un administrator de insolvabiliate, cu implicarea unei renumite companii de construcții. Iar totul a fost posibil datorită unor acțiuni întârziate ale instanțelor de judecată. După ce Cutia Neagră PLUS a pornit o investigație, la biroul administratorului de insolvabilitate au descins cu percheziții și ofițerii Centrului Anticorupție, care aveau un dosar penal  încă din toamna anului 2022.

Zece familii din Chișinău bat de ani de zile pragul instanței de judecată în speranța de a-și recupera apartamentele procurate în urmă cu 17 ani. Oamenii au plătit zeci de mii de euro, dar urmare a unor manipulări operate de un administrator de insolvabilitate numit de instanța de judecată, aceștia au rămas și fără bani, și fără apartamente.

Printre cei păgubiți se regăsește și fostul viceprimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu: „ Eu nu am crezut că în R. Moldova asta se poate întâmpla, atunci când se vorbește de reforma justiției și corupție. Uitați-vă, caz simplu de escrocherie și de hoție, de la oameni s-au luat bani, s-au semnat acorduri adiționale că oamenii trebuie să-și primească apartamentele și au fost vândute apartamentele altor terțe persoane”.

Istoria vizează două blocuri de locuit situate pe strada Pietrarilor 10/5 și 10/6.  Construcția a fost inițiată încă în anul 2006 de către compania „Fame CV Construction”, pe un teren ce aparținea Uniunii Scriitorilor. La 3 ani de la începutul lucrărilor, firma a falimentat, iar proiectul a fost stopat. Compania reușise până la acel moment să ridice doar carcasa unui bloc și primele două etaje din cea de-a doua clădire. Mai mulți ani, construcția a stat de izbeliște. 

Sursa foto: timpul.md  Așa arătau blocurile din str. Pietrarilor în anul 2010 

În 2013, „Fame CV Construction” a intrat în proces de restructurare, iar noul administrator de insolvabilitate numit de instanță, Nicolae Bostan, a căutat o companie de construcție care să termine blocurile. În 2017 a fost selectată compania „Exfactor Grup”, iar proprietarii imobilelor nefinalizate au acceptat să plătească bani suplimentari doar să-și vadă locuințele. S-a ajuns la un preț de 920 de euro pentru un metru pătrat de apartament.

Eduard Hadei, avocat și păgubit: „În cadrul procedurii  de insolvabilitatate întotdeauna acceptăm niște concesii. Am acceptat să mi se micșoreze valoarea investiției, să mi se micșoreze bunul care urma să mi se transmită în cadrul valorificării creanțelor garantate. De la un apartament de 100 de metri am ajuns la un apartament de 41 de metri, care într-un final mi-a fost pur și simplu luat fără justificare”.

Tărăgănarea procesului de judecată, fără aplicarea măsurilor de asigurare pe apartamente

Eduard Hadei este avocat și un alt păgubit care a rămas fără apartamentul cumpărat în complexul din strada Pietrarilor. El a fost primul care s-a adresat în judecată pentru a-și recupera locuința. În aprilie 2021, avocatul a cerut în instanță obligarea administratorului Nicolae Bostan să-i transmită apartamentul în care investise.

Cererea a ajuns la magistratul Gheorghe Mîțu de la Judecătoria Chișinău, sediul Central. Judecătorul are în gestiune dosarul de insolvabilitate al companiei „Fame CV Construction”. Abia peste 3 luni, Gheorghe Mîțu a emis o încheiere prin care a primit în procedură cererea lui Eduard Hadei. Pe apartamentul aflat în litigiu însă, nu au fost aplicate măsuri de asigurare. Iar la scurt timp, imobilul a fost vândut la o licitație, împreună cu alte 14 apartamente.

Decizia Comitetului Creditorilor, falsificată

La 2 august 2021, administratorul special al „Fame CV Construction” Nicolae Bostan a convocat o ședință a Comitetului Creditorilor companiei, pentru a informa că mai multe persoane nu au achitat toată suma pentru apartamente. S-a format o datorie de 1,7 milioane de lei față de „Exfactor Grup”. Bostan a propus ca mai multe imobile să fie transmise către „Exfactor” din contul datoriilor la un preț de 360 de euro pentru un metru pătrat. Acest cost a fost prevăzut din start în contractul de antrepriză pe care l-au semnat cei doi agenți economici. Contractul stipula că, în situația în care „Fame CV Construction” nu va putea achita pentru lucrări, va transmite către „Exfactor” imobile, la prețurile convenite la începutul demarării proiectului.

Potrivit procesului-verbal al ședinței, propunerea a fost votată unanim de cei 3 membri prezenți la adunare din 5 pe care îi are Comitetul Creditorilor. Am reușit să aflăm că procesul-verbal al ședinței a fost de fapt falsificat. Unul dintre creditori, numele căruia figurează în document, ne asigură că nu a participat la acea ședință, pentru că de mai mulți ani se află peste hotare.

Petru Zelenco, membru al Comitetului Creditorilor „Fame CV Construction”:  - Vreau să vă confirm că nu am fost prezent la ședință. În 2017, iunie dacă nu greșesc, am plecat din țară și de atunci nu m-am întors.

Reporter TV8: - Dar dvs ați știut că vă sunt folosite numele și semnăturile?

P. Zelenco: - Nu, nu am știut. Am aflat asta când mi-a spus dl avocat că ceva nu este în regulă și deja am început să ne informăm ce se întâmplă.

Reporter TV8: - Dar în perioada asta cu dl Bostan ați discutat la telefon sau prin e-mailuri?El știa că dvs sunteți peste hotare?

P.Zelenco: - Nu. Am încercat să aflu care este situația, dar din păcate nu am avut niciun succes. 

Licitație fictivă

În baza acelei decizii trucate a Comitetului Creditorilor, la 23 august 2021, Nicolae Bostan a organizat o licitație, fiind scoase la vânzare 15 apartamente. Compania „Exfactor” a fost singura participantă și le-a cumpărat pe toate, în lot unic, cu 355 de mii de euro.

Din Comisia de licitație au făcut parte aceiași membri ai Comitetului Creditorilor: Lucia Cazacu și Vasile Dolma. Ultimul susține că nu-și amintește nimic despre licitația organizată în biroul lui Nicolae Bostan.

Vasile Dolma: - Noi am avut foarte multe adunări și nu-mi amintesc anume la care adunare și ce hotărâri s-au luat.

Reporter TV8: - Dar ce vă amintiți despre acea licitație? Nu cred că nu țineți minte licitația prin care s-au vândut către „Exfactor” 15 apartamente. Măcar să ne spuneți cum au fost selectate anume aceste 15 apartamente din toate care sunt în complexul ăsta?  

Vasile Dolma: - Nu, nu pot să-mi amintesc. Nu-mi amintesc așa amănunte.

Reporter TV8: - Dar pe dl Petru Zelenco îl cunoașteți?

Vasile Dolma: - La câteva adunări noi ne-am întâlnit cu dânsul.

Reporter TV8: - Dar la adunarea ceea care viza transmiterea apartamentelor din contul datoriilor către „Exfactor”, el a fost?

Vasile Dolma: - Mie mi-e greu să vă spun, anume pe data ceea. Vă spun, noi am avut mai multe adunări la care dl Zelenco a fost prezent.

Proprietarii apartamentelor transmise către „Exfactor” în urma așa-zisei licitații declară că nu au știut nimic despre vânzarea locuințelor.

Fostul viceprimar al capitalei Ruslan Codreanu a investit împreună cu părinții peste 47 de mii de euro într-un apartament din blocurile cu bucluc.

Ruslan Codreanu: „Ca cetățean simplu, în 2007, am investit într-o construcție. Suntem în 2024 și am rămas și fără apartament și fără bani. Nu am primit nicio invitație nici de la instanța de judecată, nici de la Bostan, nici de la „Exfactor”, nicio înștiințare care să-mi zică foarte clar: Ruslan Codreanu, dacă nu faci 1,2,3 noi îți înstrăinăm apartamentul. Nu am primit nimic. Am aflat, după ce am achitat toate tranșele, că apartamentul nu-mi aparține. Mai mult ca atât, am mers să văd apartamentul, am cerut cheile și mi s-a zis că trăiește altcineva acolo”.

Unchiul lui Anatolie Berbeca, care muncește în străinătate, a investit 61 de mii de euro într-un apartament, tot în anul 2007.

Anatolie Berbeca: „Toate ratele sunt achitate. Sunt actele confirmative. În acordul adițional nr.2 care este la contract anexat și este semnat de către administrator și este și ștampila umedă a organizației administrată de el, se recunoaște această sumă. Sunt acte confirmative și pentru sumele adăugătoare care trebuiau achitate. Era deja inițiată o procedură de judecată și în cadrul acestei proceduri, când  s-a solicitat într-un moment dat extrasul de la Cadastru, în acel extras s-a identificat că deja apartamentul are alt proprietar”.  

Chiar dacă există un act ce arată că ar fi fost organizată o licitație cu strigare, directorul „Exfactor Grup” recunoaște că nu a existat nicio licitație. Tonu susține că a primit apartamentele legal, din contul datoriei acumulate de „Fame CV Construction”. 

 Vladimir Tonu: -Eu nu vreau să o numesc licitație din considerentul că compania „Exfactor” a avut un contract de antrepriză și urma să finalizeze blocurile locative din strada Pietrarilor. Contractul prevedea  două forme de achitare. Prima: achitarea pentru lucrările îndeplinite conform proceselor verbale aprobate de către Comitetul Creditor prin varianta financiară și varianta nr.2, în caz că ei nu au bani, prin varianta de barter. Varianta de barter presupunea apartamente, parcări, debarale, spații comerciale.

Reporter TV8: - Dvs știați că aceste 15 apartamente au investitori, persoane fizice care au plătit toate ratele și își așteptau locuințele?

Vladimir Tonu: - Eu nu puteam să cunosc, pentru că în cadrul companiei care nu ne aparține nouă nu cunoșteam cum stau lucrurile, că ele sunt vândute, că ele sunt la cineva. Eu nu cunosc.

Înregistrare dubioasă la Cadastru

Pentru ca pseudo-licitația organizată de administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan și compania „Exfactor Grup” să producă efecte juridice, pe fir a trebuit să mai intervină un jucător. E vorba despre o registratoare de la Cadastru, care a radiat din Registrul Bunurilor Imobile înscrisurile despre contractele de investiții ale oamenilor care cumpăraseră apartamentele încă în momentul construcției și în loc a indicat „Exfactor” drept proprietar.

Investitorii păgubiți o acuză pe registratoarea de la Cadastru că ar fi acționat în cârdășie cu Nicolae Bostan și „Exfactor”, contribuind la deposedarea lor de locuințe.

Dubios este faptul că, în aceeași perioadă, un apartament de 71 de metri pătrați din complexul Pietrarilor a ajuns în proprietatea funcționarei de la Cadastru, fiind cumpărat chiar de la „Exfactor”.

Fiind sesizat anterior de avocatul Hadei despre aceste circumstanțe, Departamentul Cadastru din cadrul Agenției Servicii Publice nu a văzut temei pentru inițierea unei anchete de serviciu pe numele registratoarei vizate. Aceasta lucrează și astăzi la Cadastru.

La solicitarea Cutiei Negre, Instituția Publică Cadastrul Bunurilor Imobile ne-a dat asigurări că registratoarea  a acționat legal.  

„Potrivit actului privind ridicarea bunurilor adjudecate din 1 octombrie 2021, întocmit de administratorul procesului de insolvabilitate a „Fame CV Construction”, Nicolae Bostan, bunurile adjudecate s-au transmis libere de orice sarcină, precum ipoteca, garanția reală imobiliară, ori măsuri asiguratorii și conțin garanție contra viciilor ascunse, cu excepția dreptului de răscumpărare asupra bunurilor imobile conform procesului-verbal cu privire la desfășurarea licitației (...) Registratorul din sistemul cadastral nu are competența de a verifica activitatea administratorului de insolvabilitate sau temeinicia actelor întocmite de acesta”, a explicat instituția.

A comentat acuzațiile și Vladimir Tonu, directorul „Exfactor Grup”.

V. Tonu: - Eu nu cunosc toți investitorii care vin la „Exfactor”. Cei care vin la „Exfactor”, ei nu au venit după casă la Pietrarilor sau la altă adresă. Eu consider că ei au venit direct sau prin intermediari, așa cum se face, că avem companii care prestează servicii de vânzare a apartamentelor, au adus cumpărătorul, au făcut contract.

Reporter TV8: - Dvs susțineți că e pură coincidență că fix în acea perioadă, exact registratorul care v-a înregistrat dvs dreptul de proprietate pe aceste apartamente, a cumpărat un apartament în acest complex chiar de la „Exfactor”? 

V. Tonu: - Dar dvs nu credeți că în afară de registratori acolo pot să fie și polițiști, și procurori. Noi nu punem în discuție cine vine la noi ca să facă o achiziție.

Acțiuni cu semne de întrebare în instanțele de judecată

După ce a ajuns proprietara celor 15 apartamente, compania „Exfactor Grup” le-a vândut în mare grabă. Ulterior, locuințele au fost revândute de mai multe ori. Tranzacțiile au avut loc chiar în timp ce în judecată, Eduard Hadei și un alt proprietar păgubit luptau pentru a obține anularea licitației. Hadei a obținut câștig de cauză abia în decembrie 2022. 

Chiar dacă încheierea emisă de judecătorul Gheorghe Mîțu era irevocabilă, administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan  a atacat-o cu recurs la Curtea de Apel. Iar instanța i-a acceptat cererea. Bostan a trimis o sesizare și la Curtea Constituțională pentru verificarea constituționalității unui articol din Legea insolvabilității care e referă la contestarea încheierilor judecătorești. Curtea de Apel Chișinău nu a așteptat verdictul Curții Constituționale și la scurt timp după depunerea recursului, pe 21 martie 2023 a emis o decizie în favoarea lui Bostan. În toamna anului trecut, Curtea Constituțională a respins sesizarea lui Bostan, dar decizia nu a mai produs efect.

Astăzi, în instanța de judecată mai mulți investitori și-au unit forțele pentru a-și putea recupera banii pe care I-au plătit pentru apartamentele de pe strada Pietrarilor. Nicolae Bostan nu vine niciodată la ședințe. Investitorii sunt obligați să prezinte tot felul de acte, care cu greu pot fi obținute și costă bani.

Eduard Hadei, avocat: - Dacă administratorul de insolvabilitate ar fi prezentat toate rapoartele la timp în ceea ce se referă la întreg procesul de insolvabilitate, probabil că noi nu am fi avut astăzi în discuție alergarea după probe, care de fapt stau în sarcina administratorului să le prezinte.

Gheorghe Mîțu, judecător: - În măsura în care nu o să puteți voi (n.r. să obțineți actele), este instituția reclamării probelor. Puteți să solicitați concursul instanței. Până la urmă noi trebuie să stabilim cu exactitate maximă care este statutul juridic al bunurilor prin prisma deținătorilor drepturilor asupra acestora.

Eduard Hadei: - Administratorul, atâta vreme cât stă pe tușă și râde de noi cum ne certăm aici, atâta vreme o să avem amânări și complicități. Trei ani de zile deja avem termenul de prescripție de bună credință a dobânditorilor ulteriori de apartamente. Sigur că da, o să mai amânăm încă 3 luni de zile, o să mai aducem alte acte, o să punem hârtii peste hârtii și într-un final o să ajungem la aceeași situație în care Bostan o să râdă de noi dintr-o parte. O să facem rost, sigur, am înțeles poziția instanței.

Ruslan Codreanu: - Ceea ce mă doare pe mine ca om simplu este că acest hoț, Bostan Nicolae, care se consideră administrator de insolvabilitate, care trebuie să reprezinte interesele mele ca și creditor, nu se prezintă în instanță de 3 ani de zile. El nu vine să dea explicații mie și celorlalți pătimași în dosarul respectiv”.  

Judecătorul și avocatul lui Bostan refuză să comenteze

Am încercat să aflăm de la judecător de ce nu l-a penalizat pe Nicolae Bostan, pentru că nu prezintă rapoartele obligatorii în procesul de insolvabilitate și nu vine la ședințe, dar Gheorghe Mîțu  a refuzat să comenteze.

Gheorghe Mîțu: - Eu nu dau declarații în privința dosarelor care se află la mine în procedură. Legea interzice.

Reporter TV8: - Dar e vorba despre prezența unei părți la ședințe.

Gheorghe Mîțu: - Eu mă retrag în deliberare.

L-am sunat pe Nicolae Bostan, dar telefonul acestuia este închis. Avocatul care îl reprezintă la ședințele de judecată a refuzat să vorbească cu reporterul Cutiei Negre. Ba mai mult, a cerut judecătorului să ne interzică accesul în sala de ședințe.

Reporter TV8: - Vreau să vă întreb dacă țineți legătura cu clientul dvs și unde este el? De ce nu se prezintă la ședințe?

Sergiu Capbătut, avocat: - Este reprezentant. S-a discutat lucrul acesta la ședință.

Reporter TV8: - Dl administrator este obligat să vină la ședințe.

Sergiu Capbătut: - Alte comentarii nu formulez.

Reporter TV8: - Țineți legătura cu dl Bostan? Dumnealui este în țară? Cum comunică instanța cu clientul dvs, prin email-uri, prin telefon?

Sergiu Capbătut: - Astea sunt toate comentariile.

De 3 ani de zile, administratorul de insolvabilitate al companiei „Fame CV Construction” nu poate fi găsit nici de investitorii care mai au de primit apartamente în complexul din strada Pietrarilor.

De exemplu, Iulian Cojuhari se chinuie să obțină cheile de la câteva imobile. Mama sa, care are astăzi o vârstă înaintată, a investit 230 de mii de euro în 4 apartamente.   

Iulian Cojuhari: „Trei apartamente sunt astăzi scrise pe mama la Cadastru, dar unul e vândut de Bostan prin licitația asta. Care-i vândut deja e vândut, dar pentru cele trei care au rămas noi nu putem să primim cheile. Noi nu-l putem găsi pe Bostan. Nu a dat niciun răspuns. Mai mult de zece ori ne-am adresat la dânsul și nimic”.

Nicolae Bostan a scăpat de sancțiuni disciplinare

Despre acțiunile administratorului de insolvabilitate Nicolae Bostan a fost informat și Ministerul Justiției. Sesizarea trimisă de avocatul Eduard Hadei s-a prăfuit un an la Comisia de Disciplină a Administratorilor Autorizați, fără a fi examinată. Din comisie face parte și soția administratorului vizat, Tatiana Bostan.

Eduard Hadei, avocat: „Nu am explicații din care motiv se tergiversează. Ministerul Justiției, prin comisie, urma să examineze, dacă nu mă greșesc, în cel mult 10 zile. Iată avem un an din momentul în care a fost depusă sesizarea . Explicații nu se oferă.

La solicitarea Cutiei Negre, Comisia de Autorizare și Disciplină a Administratorilor Autorizați a precizat că a fost intentată o procedură disciplinară, dar examinarea cauzei a fost amânată de mai multe ori la solicitarea părților. Pentru a evita un conflict de interese, Tatiana Bostan a declarat abținere și a fost înlocuită cu un alt membru supleant al comisiei. 

Pe 29 martie curent, sesizarea lui Eduard Hadei a ajuns să fie examinată, iar Comisia a stabilit că nu există abateri disciplinare în acțiunile administratorului de insolvabilitate Nicolae Bostan.

Trei dosare penale la CNA, dar ancheta a bătut pasul pe loc

Ilegalitățile de care se plâng investitorii în complexul Pietrarilor sunt anchetate și de Centrul Național Anticorupție. Două cauze penale au fost deschise încă la finele anului 2022, dar ancheta a bătut pasul pe loc.  

Ruslan Codreanu: „Am făcut demersuri la CNA. A trecut mai mult de jumătate de an de când nu am primit niciun răspuns de la CNA. Este un caz evident de hoție și escrocherie. S-au luat bani, este contract, s-au promis apartament și nu sunt nici banii, nici apartamentul. Omul își desfășoară mai departe activitatea în R. Moldova ca administrator de insolvabilitate când de fapt sunt oameni pe care el i-a jefuit”.

La 27 februarie, reporterul Cutiei Negre a trimis o solicitare la CNA în care a întrebat ce acțiuni de urmărire penală au fost efectuate timp de un an și jumătate și câte persoane au statut de bănuit sau învinuit în dosare. Instituția a refuzat să ofere aceste informații.

„Luând în considerare că urmărirea penală este în fază de desfășurare, fiind efectuat un spectru larg de acțiuni procesuale, îndreptate spre acumularea probelor pe caz, conducându-ne de prevederile Codului de procedură penală, nu vă putem oferi mai multe detalii”, a motivat CNA.

Peste două săptămâni de la expedierea acestui răspuns către TV8, ofițerii CNA au descins cu percheziții în biroul lui Nicolae Bostan. Instituția a informat că administratorul de insolvabilitate este bănuit într-o cauză penală pornită pentru abuz de putere, exact pentru faptele prezentate în investigația noastră.

Potrivit probelor gestionate, administratorul desemnat de instanța de judecată, în complicitate cu unii membri ai Comitetului Creditorilor și factori de decizie din mediul privat, ar fi înstrăinat mai multe spații locative de pe strada Pietrarilor, prin organizarea procedurii de licitație, în valoare de 7,6 milioane de lei, desfășurată contrar Legii insolvabilității. În vederea administrării probatoriului pe cauza penală, administratorul autorizat urmează a fi audiat în calitate de bănuit și cercetat în stare de libertate”, anunța CNA pe 19 martie.

Ofițerul de caz din cadrul CNA ne-a informat ulterior că la 1 martie curent a fost deschisă a treia cauză penală pe faptul comiterii abuzului de serviciu și dosarele au fost comasate. Nicolae Bostan are deja statut de bănuit și se prezintă la audieri.  

Presupușii complici neagă acuzațiile

Potrivit CNA, Nicolae Bostan ar fi acționat în complicitate cu membri ai Comitetului Creditorilor companiei „Fame CV Construction”. Președintele comitetului, Vasile Dolma neagă acuzațiile și chiar îl apără pe Bostan.

Vasile Dolma: „Ce complicitate? Complicitate dacă dl Bostan mi-ar fi dat vreun apartament, dar eu am fost pătimit tot așa ca toți creditorii. Eu nu recunosc niciun fel de complicitate. Toate hotărârile care le-am luat erau legale. Tot timpul cât am fost noi legați de problema asta a Pietrarilor, el  (n.r. Nicolae Bostan) mi-a produs o impresie de administrator onest. Nu a fost un șmecher, un hoț care să încerce să fure ceva bani”. 

Neagă orice implicare într-o schemă ilegală și directorul companiei de construcții „Exfactor Grup”, Vladimir Tonu: „Eu consider că noi nu am fost complicii absolut la nimic. Noi nu am fost complici nici cu dl Nicolae, nici cu nimeni. Noi am fost complici ce ține de construcția și finalizarea complexului locativ din strada Pietrarilor 10/5, 10/6. Noi am fost complicii cu toți muncitorii care au lucrat de dimineață până în seară pe șantiere să primim oamenii, să le dăm cheile și oamenii să-și poată primi bunul pe care îl așteptat de 10 ani”.

Pe Nicolae Bostan nu l-am găsit nici la telefon, nici la biroul său unde s-au făcut percheziții.

Am insistat să aflăm cu ce s-a ales Uniunea Scriitorilor în urma realizării proiectului imobiliar din strada Pietrarilor, după ce a oferit terenul pentru construcție. Am fost informați că antreprenorul și-a respectat obligațiile și chiar a fost mai generos.  Deoarece a construit două blocuri, în loc de unul prevăzut inițial în proiect, a transmis uniunii, în loc de 7 apartamente cu o cameră, 16 garsoniere cu o suprafață de 731 de metri pătrați. Toate au fost repartizate membrilor Uniunii Scriitorilor.

Administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan are legătură și cu alte proiecte imobiliare dubioase, unde oamenii riscă să rămână fără bani și fără apartamente. Anul trecut, Ziarul de Gardă a scris despre un bloc situat pe strada Nicolae Titulescu, unde lucrările de construcție au fost stopate.

Investitorii acuzau firma de construcții că a făcut evaziune fiscală și a intrat artificial în insolvabilitate. Companiile vizate în litigiu sunt administrate de soții Nicolae și Tatiana Bostan, pe care investitorii îi acuză de conflict de interese și implicare într-o schemă de escrocherie, pentru a-i deposeda de apartamente.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram