/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Contracte păguboase și conflicte de interese ascunse la bazele de odihnă moldovenești din Sergheevka

25 octombrie 2021, ora 10:09

Săptămâna trecută v-am povestit la Cutia Neagră Plus cum a pierdut R. Moldova toate bazele de odihnă pe care le-a avut pe litoralul Mării Negre, în cunoscuta stațiune turistică Zatoka.  Astăzi, vă spunem ce acțiuni dubioase se petrec în jurul bazelor de odihnă din Sergheevka, care mai aparțin încă R. Moldova. Contracte de arendă păguboase, conflicte de interese ascunse și o continuă luptă a unor întreprinderi de stat pentru a menține pe linia de plutire obiective de turism  pe care nu le pot gestiona nici fizic, nici financiar.

După ce a eșuat la Zatoka încercarea noastră de a găsi măcar o bază de odihnă ce aparține  R. Moldova, ne-am pornit la Sergheevka. Încolo ne-au direcționat locuitorii pe care i-am întrebat despre proprietățile moldovenești. Doar 20 de kilometri este distanța dintre cele două localități și în jumătate de oră am scăpat de  aglomerația din Zatoka și ne-am pomenit la Sergheevca.

Am găsit cu ușurință prima bază de odihnă ce aparține R. Moldova – „Medic 2”. Are cea mai bună locație dintre toate obiectivele pe care le mai avem la Sergheevca, fiind situată aproape de liman. Despre faptul că R. Moldova are o tabără pentru copii  gestionată de Universitatea de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu, în spațiul public s-a vorbit mai mult în vara anului 2019. Atunci, la „Medic-2” s-a produs o intoxicație în masă: 57 de copii și 3 angajați ai taberei au fost internați în spital. Universitatea de Medicină a emis atunci un comunicat de presă în care a anunțat că nu este responsabilă de activitatea taberei, deoarece aceasta era dată în locațiune, încă din anul 2008.

După intoxicația în masă, tabăra și-a sistat activitatea, iar contractul cu fostul administrator a fost reziliat. În această vară, „Medic-2” și-a redeschis porțile. Universitatea de Medicină a rămas să-și administreze singură proprietatea și să aducă lucrurile în ordine.

IVAN GORCEA, director „Medic-2”: „E mult de lucru. De la colegul care a fost au rămas datorii multe care le-a făcut artificial. A vrut ca baza să cadă și să o ia cu totul. Dar datorită administrației de la universitate s-au rezolvat întrebările, s-au achitat toate datoriile și în timpul de față ne ocupăm cu dezvoltarea. Iată vrem să punem niște căsuțe noi. Trebuie să deschidem ospătăria, că anul acesta nu lucrăm cu dânsa”.

Ivan Gorcea a acceptat să ne arate clădirea pe interior și a deschis ospătăria care stătea sub lacăt. Este imobilul ce necesită cele mai multe investiții, având nevoie nu doar de reparație, dar și de mobilier și tehnică nouă pentru bucătărie.

– Și ați găsit resurse financiare să renovați aici? Ați planificat deja? Aveți calcule, cam cât ar trebui să investiți aici? 

– Tare mult. Vom face un variant econom. Ca să faci mai mult trebuie să strici și să faci din nou, dar noi suntem mulțumiți de ce este, să o întreținem și să facem ceva frumos.

Tabăra „Medic-2” ocupă 5 hectare de teren și are în prezent doar căsuțe din lemn în care pot fi cazați 350 de copii. Stau aranjate frumos în rânduri, dosite de copacii care abundă teritoriul taberei. Deși au mai mult de 5 decenii, toate căsuțele din lemn sunt încă rezistente.

Am intrat în câteva dintre căsuțe, unde nu era cazat nimeni la moment. Totul era aranjat cu mare grijă, în așteptarea următorilor locatari.

Administrația planifică să construiască case noi și astfel să crească capacitatea taberei până la 500 de locuri. Pentru activitatea fizică a copiilor din tabără este folosit un teren sportiv în care nu s-a investit nimic încă din perioada sovietică. Câteva bare din metal, care țineau locul unor porți de fotbal, o plasă pentru volei, întinsă pe mijloc și trei bănci putrede din lemn, e tot ce am văzut pe stadion. Dar există planuri și pentru amenajarea unui teren sportiv modern, în parteneriat cu un club de baschet din Kiev, care 5 ani la rând aduce copii la Sergheevka pentru antrenamente combinate cu odihnă la mare. L-am întâlnit pe teritoriu pe antrenorul clubului, care ne-a povestit de ce au ales pentru cazare  tabăra „Medic-2”.

ANDREI MAZURKEVICI, antrenor clubul „Hijaki”: „Noi am căutat așa un loc și cu preț bun și cu condiții bune. Am găsit mijlocul de aur și ne-am oprit la așa bază. Noi suntem mulțumiți. Pe lângă faptul că suntem aici deja al cincilea an, noi aici vedem permanent o legătură reciprocă. Ei ne ajută. Vrem să construim un teren…. Vrem să avem aici toate condițiile, să venim permanent. Acum avem aici 60 de copii de diferite vârste”.

Pierderi de sute de mii de lei, în ultimii doi ani

Deși la „Medic-2” mai vin organizat grupuri mari de copii, activitatea taberei  a fost nerentabilă, cel puțin în ultimii doi ani. Potrivit rapoartelor financiare, consultate de Cutia Neagră, în 2019 pierderile au fost de 262 de mii de grivne, iar anul trecut, instituția a înregistrat pierderi de 688 de mii de grivne, peste 400 de mii de lei, la cursul valutar din acea perioadă.

Rectorul Universității de Medicină a trimis în vara anului trecut o scrisoare la APP în care s-a plâns că tabăra este nerentabilă, iar universitatea nu consideră oportune investițiile în dezvoltarea obiectivului din Sergheevka. Rectorul a cerut să transmită tabăra în gestiunea altei instituții. Atunci au apărut tentative clare de preluare a taberei de către fostul director, iar actualei administrații i s-a propus cu text deschis să o vândă, afirmă Emil Ceban:

„Am scris scrisori la Ministerul Sănătății, la ministra care era dna Dumbrăveanu și la Confederația Sindicatelor, la dl Budza și ne-au spus că foarte bine, noi știm ce trebuie să facem, noi avem așa foarte multe instituții, lăsați-le pe seama noastră. A trecut o lună-două, a venit o persoană din partea Confederației Naționale a Sindicatelor și ne-a propus să găsească persoană să vindem acest lot de pământ. Noi am scris scrisoare la APP și ne-am dat seama că acest lucru nu este legal. Și am hotărât să abandonăm toate relațiile cu persoana respectivă, cu Confederația Sindicatelor și să ne descurcăm singuri.

-Cine erau potențialii cumpărători?

– Nu știm. Fostul director a venit  și ne-a spus că avem datorii peste 20 de mii și o să pierdeți baza. Eu am o ofertă. Este omul, o să vină, o să plătească toate datoriile și o să gestioneze mai departe.

– Nu v-a zis nume?

– Nici nume, nimic. Dar se vorbea de un nepot de-al lui. Tot el să o ia”.

Cine a vrut să pună mâna pe „Medik-2”?

Fostul director al taberei, Ivan Sapronov, confirmă că i-a propus o tranzacție Universității de Medicină, dar susține că nu el era cumpărătorul, ci un demnitar din Odesa.

IVAN SAPRONOV,  ex-director „Medic-2”: „Era un om din Odesa. El a venit la mine, am făcut cunoștință, am aflat cine este el. Este din administrația Odesei. Și el a propus să o ia în arendă, să acopere toate datoriile, cu o ulterioară răscumpărare. Dar 30% să rămână Universității de Medicină. – Deci, nu dvs ați vrut să cumpărați? Nu. Pe cine ascultați? De unde să am eu bani. Eu am 65 de ani”.

Ba mai mult, acesta este bănuit de administrația universității că ar fi provocat intoxicația din 2019 de la „Medic-2” cu scopul de a închide tabăra și a o duce la faliment.

EMIL CEBAN, rector USMF: „Această problemă cu otrăvirea credem că a fost organizată de persoanele care au gestionat această bază de odihnă. Conducerea universității a pierdut din vizor acest segment și l-a lăsat pe dânsul să se descurce singur. Și s-au gândit la o schemă, în așa mod ca să apară situația respectivă, să închidă baza, universitatea să rămână cu datorii, să nu poată plăti și la un moment dat să ne ia acest pământ. Această persoană era și director, dar era și deputat în orașul Sergheevka”.

De cealaltă parte, Ivan Sapronov continuă șirul acuzațiilor și aruncă bănuieli la adresa fostului primar din Sergheevka, care ar fi ochit pământul valoros al taberei moldovenești.

IVAN SAPRONOV, ex-director „Medic-2”: „Acum încă sunt procese de judecată. Eu încă sunt cercetat. Se fac clarificări în acest dosar. Copiii s-au intoxicat cu apa care venea din conducta orășelului. Fostul primar voia acest pământ. Acolo pământul este amplasat comod, în mijloc. Sunt toate comunicațiile. Eu cât am putut am luptat cu ei”.

În această vară, Senatul Universității de Medicină a luat o decizie ce vizează tabăra din Sergheevca, care poate fi colac de salvare. Va da în sublocațiune o parte din terenul taberei, iar banii câștigați anual îi va investi în dezvoltarea obiectivului.

EMIL CEBAN, rector USMF: „Cinci hectare este foarte mult pământ. El nu este folosit. Acolo crește pădure. Noi vrem ca două hectare să le dăm la 2 agenți economici și 3 hectare să ni le lăsăm nouă. Pe acestea 3 hectare să consolidăm toate căsuțele care le avem noi, unde este ospătăria în partea de jos, să investim în fiecare an. La ședința din luna august, Senatul a susținut această decizie. O să încercăm să promovăm acest teritoriu, să facem facilități la angajații universității, studenții universității. Deja în luna iulie au fost 50 de studenți care au participat la maraton. Le-am asigurat condiții de cazare, mâncare, albituri noi și i-am dus pe studenți să vadă ce comoară are universitatea în Ucraina din anii 60”.

Acțiuni suspecte s-au produs în ultimii ani și la baza de odihnă „Parus”, care aparține R. Moldova. Cutia Neagră a descoperit mai multe conflicte de interese admise de foștii directori, care aveau în grijă bunul public.

Baza de odihnă „Parus” se află în gestiunea Institutului Național de Cercetări și Proiectări în Domeniul Urbanismului și Arhitecturii „Urbanproiect”. Acesta și-a înregistrat în Ucraina o întreprindere-fiică „Inecourbanproiect”, care să se ocupe  de administrarea Parus-ului.  În 2014, baza a fost dată în arendă companiei ucrainene „Renesans Travel”, pe un termen de 15 ani.

Potrivit documentelor consultate de Cutia Neagră, firma a fost înregistrată în 2011. În cele mai vechi date identificate în registrele ucrainene deschise, din 2017 compania și-a schimbat fondatorii. O femeie cu numele Olena Șportko deține o cotă-parte de 70% și Galina Gorcea – o altă cotă de 30%. Ultima este soția lui Ivan Gorcea, directorul de atunci al „Inecourbanproiect”.

„Renesans Travel” a primit dreptul să gestioneze un hectar de teren pe care se află baza „Parus” și 3 blocuri de cazare cu o suprafață totală de 2500 de metri pătrați. Dar până la expirarea termenului de locațiune, contractul cu firma „Renesans Travel” a fost reziliat.

Contract de arendă pentru 35 de ani

În 2017, a fost semnat un alt contract de chirie cu firma „Baby Rai”, care are aceeași adresă juridică ca și „Renesans Travel”, într-un apartament din Odesa, fondator fiind un bărbat cu numele Vladislav Șportko. Iar administratoare a firmei, aceeași Olena Șportko, coproprietara companiei „Renesans Travel”. De această dată, baza Parus este închiriată pentru 35 de ani, adică, până în anul 2052! Agentul economic urma să plătească anual o taxă de arendă de 200 de mii de grivne, echivalentul a 140 de mii de lei.

Dar banii nu ajungeau la Chișinău, în bugetul institutului „Urbanproiect”. Cum este posibil acest lucru a explicat fostul director interimar al „Urbanproiect”, la o ședință a Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, unde au avut loc audieri pe subiectul proprietății R. Moldova din Ucraina.

ION MORARU, ex-director interimar„Urbanproiect”: „Baza de odihnă Parus, Sergheevka, trei blocuri capitale de 2500 m.p. au fost date în arendă în 2017 pentru o sumă de 200 de mii de grivne anual. Banii aceștia se duc pentru întreprinderea-fiică pe teritoriul Ucrainei. La cererea mea de dare de seamă, până în prezent nu am nimic. S-a făcut o expertiză la clădirile date unde s-a constatat că sunt într-o stare foarte deplorabilă, unde sunt necesare investiții foarte mari. Nu știu din ce considerente pe 35 de ani că aceasta e viața unei clădiri. Eu am cerut evidența contabilă și nu mi s-a prezentat până la moment. Nu am nimic dări de seamă pe anii precedenți”.

L-am contactat pe fostul director al „Urbanproiect” Iurie Povar, care se afla la conducerea întreprinderii de stat în perioada în care a fost semnat contractul de locațiune cu firma „Baby Rai” pentru 35 de ani. Acesta a refuzat să ne acorde un interviu la cameră, dar ne-a oferit explicații la telefon.

IURIE POVAR, ex-director ÎS „Urbanproiect”: „Baza de odihnă la momentul respectiv era într-o stare  fizică foarte proastă. Noi fiind un institut de proiectări am determinat un șir de lucrări care trebuie să fie efectuate în mod de urgență… Am văzut că într-adevăr este necesară o perioadă de 30-35 de ani pentru a menține baza de odihnă. Au fost niște devize calculate, au fost un șir de lucrări care sunt anexă la contract și care trebuie obligatoriu să fie îndeplinite de arendaș. …Aici s-au făcut niște lucrări. Un bloc a fost reconstruit complet, blocul numărul unu. În blocul numărul doi s-a făcut o reparație capitală în blocurile sanitare. Au fost foarte mari probleme cu acoperișul, care au fost lichidate. – Dar e adevărat că „Inecourbanproiect” nu transfera plata asta de chirie în R. Moldova? – Da, într-o perioadă ajungeau, iar în altă perioadă nu ajungeau,  când se făceau lucrări de reparație masive”.

Nu ni s-a permis să filmăm în interiorul clădirilor la baza Parus, pentru a ne convinge dacă au fost realizate lucrările de reparație despre care vorbește Iurie Povar. Dar pe exterior, baza de odihnă arată prost. Chiar de la intrare ai impresia că timpul s-a oprit în loc, în perioada Uniunii Sovietice: o poartă din metal vopsită pentru a-i acoperi rugina și un gard cu foi de ardezie, multe dintre ele sparte. În ogradă, asfalt turnat cu zeci de ani în urmă, foișoare cu acoperișuri care stau să cadă, terenuri de joacă și de sport cu echipamente sovietice, iar clădirile – cu ferestre putrede și tencuială cojită pe fațade. Doar hainele întinse la balcoane mai trădau faptul că în interior sunt cazați turiști.

Conflicte de interese în jurul „Parus”-ului

Firma „Baby Rai”, care arendează în prezent Parus-ul a avut-o ca administratoare pe Olena Șportko până în noiembrie 2017. Dar la scurt timp după ce „Baby Rai” a semnat contractul de arendă pentru baza de odihnă moldovenească, administrator al firmei a fost numit Grigorii Povar, fiul lui Iurie Povar, directorul de atunci al „Urbanproiect”, care are în gestiune baza „Parus”. Grigorii Povar a condus compania un an de zile.

Mai târziu, și soția directorului „Urbanproiect”, Olga Povar, apărea în acte ca fiind persoană de contact a companiei „Baby Rai” și chiar responsabilă de licitațiile publice la care participă firma. Deși recunoaște că membrii familiei sale au activat în cadrul companiei „Baby Rai”, Iurie Povar neagă faptul că ar fi admis un conflict de interese.

IURIE POVAR, ex-director Urbanproiect: „În momentul când am observat că există conflictul de interese, imediat toți s-au retras de acolo. Asta eu pot să vă spun prompt. Și astăzi nu există nicio legătură între companii, mai ales „Baby Rai” pe care dvs ați numit-o și cu numele de familie ale noastră.

– Cât feciorul dvs a fost administrator la „Baby Rai”, dvs nu știați despre acest conflict? L-ați depistat peste un an sau cum?

– L-am depistat când l-am depistat. L-au invitat pe el să fie administrator. Eu am aflat că el e administrator și mi-am expus punctul de vedere și s-a retras din funcție. Da ce, dvs sunteți anchetator? Nu vă supărați vă rog, dvs sunteți un jurnalist, așa-i? Dacă aveți dovezi concrete, vizavi de  faptul că a fost un conflict de interese, cu atât mai mult că au trecut 3 ani de zile de când dânsul nu mai este director, nu știu cât este de actuală întrebarea dvs.

– Doamna Olga Povar figurează și acum în actele acestor două companii „Renesans Travel” și „Baby Rai” ca fiind persoană de contact și reprezentantă la licitațiile publice din partea companiilor.

– Da, bun. Și dacă este? Eu nu mai sunt director la „Urbanproiect” de un an și ceva”.

În vara anului trecut, s-au produs schimbări curioase în actele de proprietate ale firmei „Baby Rai”. O cotă parte de 30% din companie a ajuns tot la Galina Gorcea, soția lui Ivan Gorcea, fostul director al întreprinderii „Inecourbanproiect”, care de fapt avea misiunea să monitorizeze executarea contractului de arendă de către „Baby Rai”, fiind delegat de R. Moldova. Dar familia Gorcea avea relații cu chiriașii bazei „Parus” mult mai devreme. Încă în 2016, ambii feciori ai familiei au lucrat pentru compania „Renesans Travel”. Veniturile sunt indicate într-o declarație de avere depusă de Ivan Gorcea.  Fiul său Mihail chiar a ocupat o perioadă funcția de administrator al firmei „Renesans Travel”.

Fostul director al întreprinderii de stat „Urbanproiect”, Iurie Povar, a știut despre implicarea familiei Gorcea în afacere, dar nu a întreprins nimic.

„- În momentul în care dvs ați aflat, de exemplu, că compania-fiică „Inecourbanproiect”, dl Gorcea director, care trebuie să monitorizeze acest contract de arendă, are o cotă-parte în firma care  arendează, ce măsuri ați luat atunci? Ați reacționat cumva?

– Atunci nu am acționat deloc.

– De ce?

– Nu am acționat că e pe teritoriul altei țări. Cum eu pot să acționez?”

Cu Ivan Gorcea am discutat la Sergheevka, pe teritoriul taberei „Medic 2” pe care o administrează în prezent. Dar atunci nu știam că membrii familiei sale au avut legături cu baza „Parus” și companiile private care au închiriat-o. După informația apărută la documentare, l-am sunat să-l întrebăm despre conflictul de interese. După ce a auzit tema discuției, s-a arătat dispus să ne răspundă la întrebări, dar ne-a rugat să revenim a doua zi, motivând că este ocupat.

IVAN GORCEA, ex-director „Inecourbanproiect”: „Hai mâine la ora 11.00 ne sunăm și vorbim pe chestia asta. Bine?”

Ulterior, Ivan Gorcea s-a răzgândit și a refuzat să vorbească cu reporterul Cutiei Negre.

IVAN GORCEA, ex-director „Inecourbanproiect”: „Astăzi tot nu pot vorbi. Ce pot eu să vă spun?…Dacă vă interesează ceva, să se intereseze Procuratura, altcineva. Dvs sunteți de la televiziune”.

La începutul anului curent, contractul de arendă a bazei Parus, semnat pentru 35 de ani, a fost anulat. S-a încheiat un nou contract de locațiune cu firma „Baby Rai”,de această dată pentru un singur an, cu posibilitatea de prelungire. Iar taxa de chirie a fost aproape dublată, de la 200 de mii de grivne la 360 de mii de grivne pe an, echivalentul a 217 mii lei.

La „Parus” nimeni nu a vrut să discute cu reporterul Cutiei Negre. O femeie, care s-a prezentat ca fiind administratoare, dar care a refuzat să ne spună numele său, a declarat că proprietarii firmei „Baby Rai” ar fi  în R. Moldova și le va transmite contactele noastre. Dacă vor accepta să facă declarații, ne vor suna. Ulterior, nimeni nu ne-a contactat.

După ce în 2017 a renunțat la gestiunea bazei Parus din Sergheevka, compania „Renesans Travel” nu a rămas fără activitate. În următorul an, în aprilie 2018, a luat în arendă un alt obiectiv care aparține R. Moldova – tabăra pentru copii „Avtodorojnik”, aflată la balanța Agenției Proprietății Publice.

Și aici a fost implicată Olga Povar, soția fostului director de la Urbanproiect. Aceasta a fost numită administratoare a întreprinderii fiice „Tabăra de însănătoșire pentru copii Avtodorojnik”, fondată pe teritoriul Ucrainei, special pentru a gestiona proprietatea R. Moldova.

În declarațiile de avere, depuse în ultimii 3 ani, Iurie Povar a indicat veniturile soției sale de la Avtodorojnik. Dar niciodată nu a scris în acte careva plăți încasate de la companiile private „Baby Rai” sau „Renesans Travel”, la care soția sa figura în calitate de persoană de contact.

IURIE POVAR, ex-director „Urbanproiect”: „La Avtodorojnik a ajuns administrator prin ordinul fondatorului care a fost la momentul respectiv Ministerul Transporturilor. După asta a fost APP-ul.

– Și iarăși, dumneaei reprezenta și interesele companiei „Renesans Travel”, care închiria această bază.

– Descurcați-vă vă rog în toată cronologia și toate datele astea. Eu pe toate canalele  mă lupt cu niște erori care sunt impuse”.

Tabăra pentru copii „Avtodorojnik” ocupă aproape 6 hectare de teren, are 4 blocuri pentru cazare, cu o suprafață totală de peste 5 mii de metri pătrați, o cantină și un punct medical. Imobilele, estimate la 1,5 milioane lei, au fost date în arendă companiei „Renesans Travel” în 2018, contractul de locațiune find reînoit anual.

Potrivit documentului, semnat în 2020, de care a făcut rost Cutia Neagră, firma „Renesans Travel” s-a obligat să achite pentru „Avtodorojnik” o taxă de 80 de mii de grivne pe lună, ceea ce ar însemna peste 600 de mii de lei pe an. Totodată, agentul economic urma să achite toate taxele pentru activitatea taberei: serviciile comunale și impozitele pentru bunurile imobile. Dar nu și-a onorat obligațiunile. La începutul anului curent, organele fiscale ucrainene au obținut câștig de cauză în prima instanță, la Judecătoria regiunii Odesa, pentru recuperarea unor datorii de la „Avtodorojnik” în valoare de peste 175 de mii de grivne, circa 107 mii lei, care constituiau impozitele neachitate pentru bunurile imobile. O sumă mult mai mare, aproape jumătate de milion de lei, Avtodorojnik-ul datorează autorităților locale din Sergheevka pentru arenda terenului de 6 hectare.

OLEG POLEANSKII, șeful Direcției Relații Funciare, Primăria Sergheevka: „Tabără pentru copii Avtodorojnik are circa 6 hectare de teren. În 2019 a fost obținută permisiunea pentru a realiza proiectul de amenajare a teritoriului, pentru a forma lotul de teren. Dar noi am ridicat actele din 2019 și am văzut că nimic nu s-a mișcat. Astăzi, ei au o datorie de 714 mii de grivne”.

„Avtodorpjnik”, vândut la licitație cu 1,9 milioane lei

Anul trecut, Agenția Proprietății Publice a decis să vândă Avtodorojnik-ul și l-a scos la licitație în decembrie 2020.

„Fosta tabără pentru copii „Avtodorojnik” a fost privatizată la finele anului trecut, fiind cumpărată la licitație cu aproape două milioane de lei. Din câte se vede, noul proprietar nu a făcut nicio schimbare aici. Teritoriul este abandonat, iar poarta încuiată”.

La solicitarea Cutiei Negre, APP a precizat că tabăra a fost cumpărată de o persoană fizică, cetățean al R. Moldova, care a plătit mai exact un milion și 920 de mii de lei, în bugetul de stat. Contractul de vânzare-cumpărare a taberei Avtodorojnik fiind semnat pe 30 martie 2021.

Chiar alături de Avtodorojnik este o altă bază de odihnă moldovenească – Automobilist, aflată în gestiunea Administrației de Stat a Drumurilor. Dar în loc să aducă bani în haznaua statului, aceasta sărăcește bugetul întreprinderii de stat. Deoarece baza nu activează, Administrația de Stat a Drumurilor a fost nevoită să contracteze serviciile unei companii de pază, care să monitorizeze non-stop teritoriul. Achită lunar pentru securitate câte 31 de mii de grivne. Într-un an, paza Automobilistului costă bugetul public peste 240 de mii de lei. Astfel, plătim mai mult pentru pază, într-un singur an, decât însăși valoarea bazei de odihnă. Potrivit APP, în 2020, valoarea de bilanț a bunurilor de pe teritoriul Automobilistului constituia doar 127 de mii de lei.

SERGIU BEJAN, director interimar ASD: „Dacă nu achităm paza, dacă nu achităm serviciile de curățenie, putem fi penalizați sau în genere poate fi furat sau adus la nimic acel bun  care-l avem acolo. Pentru noi este o povară în plus la toate problemele care le mai avem…Noi o să venim cu o propunere către APP ca să vedem cum procedăm mai departe. Una din variante ar fi să găsim un agent economic care să ia în chirie acest teritoriu și aceste obiective pentru a le dezvolta… Trebuie specialiștii în aceste probleme să vadă care ar fi eficacitatea economică a acestui bun pentru Administrația de Stat a Drumurilor și cum ne-am putea noi implica în dezvoltarea lui. Sau o să-l propunem APP-ului pentru reorganizare sau să fie transmis acest bun altei organizații, care este mai aproape de aceste activități decât Administrația de Stat a Drumurilor”.

Datorii imense, acumulate de chiriași față de ASD

Anterior, baza de odihnă „Automobilist”, aflată în gestiunea Administrației de Stat a Drumurilor a fost dată în arendă, dar chiriașii nu și-au onorat obligațiunile. Timp de 12 ani, toate bunurile bazei au fost folosite de compania ucraineană „Șans”. Firma a fost înregistrată în 1998, iar proprietari sunt ucrainenii Galina și Vasile Zavka, care dețin câte o cotă-parte de 50%.

„Șans” a luat în locațiune un bloc de cazare de aproape 800 de metri pătrați, câteva case mai mici, tot pentru cazare, ospătăria, o sală pentru biliard și lectură, un cinematograf de vară și câteva clădiri tehnice. Timp de 7 ani, firma a plătit pentru chirie câte 20 de mii de lei pe an. În 2015, taxa a fost majorată cu 7 mii de lei, iar din 2017, Administrația de Stat a Drumurilor a ridicat  taxa de locațiune la 100 de mii de lei pe an. De asemenea, agentul economic s-a obligat să achite toate serviciile comunale, impozitele prevăzute de legislația Ucrainei și să acopere cheltuielile pentru întreținerea obiectivului.

Deși a acceptat condițiile Administrației de Stat a Drumurilor, compania „Șans” nu a achitat taxa de arendă în totalitate, acumulând o datorie de 427 de mii de lei. Fiind somată prin scrisori să plătească, firma ucraineană a refuzat, motivând că a achitat impozitele pentru bunurile imobile – 433 de mii de grivne și a investit în reparația clădirilor închiriate, chiar dacă acestea erau obligațiile sale, conform contractului pe care l-a semnat.

Administrația de Stat a Drumurilor s-a adresat în judecată pentru a-și recupera datoria de la compania „Șans”, iar în martie 2021 a obținut câștig de cauză la Judecătoria Chișinău.

Totodată, întreprinderea de stat a cerut aplicarea sechestrului pe bunurile și conturile bancare ale firmei „Șans” până la recuperarea datoriei, dar solicitarea a fost respinsă. Judecătorii au motivat că sechestrul nu poate fi aplicat, deoarece pârâtul nu deține bunuri sau conturi deschise pe teritoriul Republicii Moldova. Firma nu are sediu în țara noastră și nici fondatorul ei nu este cetățean moldovean. Astfel, instanțele din R. Moldova nu au competența să examineze această „cauză cu elemente de extraneitate”.

SERGIU BEJAN, director interimar ASD: „Vă asigur un lucru. Noi nu o să dăm pași înapoi. În cazul în care noi avem câștigul judecății, vom merge până la capăt ca să recuperăm aceste datorii, pentru că ele justifică plata noastră pentru arendă, întreținere, pază. Nu vom lăsa baltă acest lucru”.

Am încercat să luăm legătura cu administratoarea și coproprietara firmei Șans, Galina Zavka, dar aceasta nu ne-a răspuns la telefon.

Reprezentanții Primăriei din Sergheevka ne-au spus că baza Automobilist a acumulat datorii și pentru folosirea terenului public, dar se duc negocieri cu autoritățile moldovenești pentru încheierea unui nou contract de arendă a pământului.

OLEG POLEANSKII, șeful Direcției Relații Funciare Primăria Sergheevka: „Mai este „Automobilist” a Administrației de Stat a Drumurilor a R. Moldova care tot are o datorie. Noi cu timpul ne înțelegem. Este dorință din partea Moldovei să încheie un contract de arendă, să folosească în continuare terenul. Acum noi ducem negocieri cu ei. Una dintre condiții este să plătească datoria precedentă pentru folosirea terenului și eu cred că Consiliul nu va fi împotrivă să avem relații de colaborare”. 

Perfectarea documentelor pentru baza Automobilist scoate iarăși bani din bugetul Administrației de Stat a Drumurilor. Fiecare deplasare la Sergheevka costă câteva mii de lei.

SERGIU BEJAN, director interimar ASD: „Noi aveam datorii pe care nu le putem plăti, deoarece nu avem încheiat contract. Nu avem un extras de drept de proprietar, un dublicat al acestui drept, care trebuie să fie eliberat de Primăria orașului Sergheevka. Chiar zilele astea trebuie să plece acolo o delegație de la ASD, ca să obțină acel dublicat de la primarul orașului Sergheevka….Am deja cheltuiți numai pe testele de Covid. În luna septembrie, în prezența mea, au fost deja 3 delegații. Două persoane câte 800 de lei, deja am, deplasarea, mijlocul de transport, traducere din ucraineană în română. Sunt cheltuieli suplimentare care până la urmă trebuie să se justifice cumva”. 

18 mii de dolari anual pentru chiria bazei „Poștei Moldovei”

Potrivit autorităților de la Chișinău, există în Sergheevka o singură bază de odihnă a R. Moldova care nu ar provoca probleme, fiind dată în arendă în baza unui contract avantajos. Este vorba despre baza de odihnă „Sveazist”, aflată în gestiunea întreprinderii de stat Poșta Moldovei. De 14 ani, obiectivul este arendat de compania „Jemciujina Cernomorie”, înregistrată pe numele Alei Vovcenko, soția fostului primar din Sergheevka, Igor Vovcenko.

Agenția Proprietății Publice susține că Poșta Moldovei a căutat pe parcursul anilor și alți agenți economici interesați de a prelua în locațiune baza de odihnă, dar doritori nu au fost identificați.

Nu ni s-a permis accesul pe teritoriul taberei Sveazist, din cauza condițiilor impuse de pandemia de coronavirus. Am filmat teritoriul doar cu drona de la înălțime. Tabăra se întinde pe un hectar și jumătate de teren, o bună parte fiind acoperit de copaci. Clădirea principală, unde sunt cazați copiii, are o suprafață de 2400 metri pătrați și stă frumos aliniată în paralel cu o alee ce duce spre limanul mării. Pe teritoriu mai sunt două imobile: ospătăria și clădirea paznicului, dar sunt dosite de copaci. Valoarea contabilă a bunurilor, potrivit APP,  ar fi de 1,2 milioane lei.

Până în 2019, agentul economic a plătit pentru chiria acestor imobile Poștei Moldovei câte 12 mii de dolari pe an, iar acum taxa este de 18 mii de dolari. Arendașul are o singură nemulțumire, că autoritățile de la Chișinău perfectează contractul de arendă doar pe termen scurt.

IGOR VOVCENKO, arendașul bazei „Sveazist”: „Noi de fiecare dată ne adresăm să ne dea obiectivul pentru o perioadă de 3-5 ani, ca să putem investi în acest obiectiv, să-l putem întreține în stare bună. Noi rugăm Moldova să ne dea pe o perioadă mai lungă acest obiectiv, dar din păcate, după legislația voastră, nu este posibil… Noi în fiecare an modernizăm, cumpărăm mobilă nouă, instalăm tehnică nouă, dar ne-am fi dorit să fie mai bine. Noi i-am acordat acestei tabere prima categorie. Dacă Moldova și-ar revedea legislația și ar acorda arenda pentru o perioadă mai lungă, precizez, doar chiriașilor decenți, atunci ar fi mult mai bine”.

Copiii care se odihnesc la Sveazist sunt doar din Ucraina, dar agentul economic ne dă asigurări că ar fi gata să organizeze și odihna copiilor moldoveni, dacă ar exista astfel de inițiative.

IGOR VOVCENKO arendașul bazei „Sveazist”: „Moldova demult nu mai aduce copiii săi. Este regretabil. Moldova ar trebui să-și aducă copiii la mare. Noi cu plăcere i-am primi, am încheia careva acorduri cu Moldova, careva contracte. Cu regret, Moldova nu trimite copii la Sergheevka”.

Dacă Agenția Proprietății Publice ar ajunge să scoată la privatizare baza de odihnă  Sveazist, actualii chiriași ar fi primii interesați să o cumpere, ne-a spus Igor Vovcenko.

La ședințele comisiilor parlamentare, unde anterior s-a discutat despre averea R. Moldova din Ucraina, conducerea Agenției Proprietății Publice a declarat că cea mai bună soluție pentru statul nostru ar fi să-și vândă toate bazele de odihnă din Ucraina, cât acestea nu au degradat total și mai pot aduce ceva bani în buget după privatizare.

 

 

Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De activitatea lor sunt legate cele mai mari așteptări privind reformarea justiției. Un scandal recent arată, însă, că evaluările lor pot avea lacune. Ce secrete ascunde Comisia Pre-vetting? Cutia Neagră PLUS vă dezvăluie numele mai multor membri ai secretariatului Comisiei, ținute în mare secret. Printre ei sunt ofițeri CNA, exponenți din societatea civilă, avocați și chiar angajați ai Parlamentului.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova este ostatica de decenii a Centralei electrice de la Cuciurgan. MGRES, controlată de gigantul energetic rusesc RAE EES și oameni din anturajul lui Vladimir Putin, plasați sub sancțiuni internaționale, nu este doar instrument de șantaj împotriva Chișinăului. O investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS de la TV8, împreună cu redacția Zelenîi List din Ucraina, a scos la iveală grave probleme de mediu provocate de activitatea termocentralei: inundații, poluarea excesivă a aerului și apei, intoxicarea solului mai multor sate ucrainene, ceea ce a determinat o explozie de cazuri de îmbolnăvire de cancer.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Alegerile locale generale vin cu diverse inginerii financiare și scheme frauduloase. În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Nimeni nu l-a văzut sau auzit vreodată pe enigmaticul filantrop. Bărbatul, cu rădăcini și afaceri în Rusia, nu a fost niciodată în Moldova, nu îl leagă nimic de țara noastră, decât doar faptul că este gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. În capcană au picat inclusiv primari de la PAS, partidul de guvernare care i-a declarat război oligarhului fugar.

Tomac readuce în prim-plan ideea transformării Prutului în râu navigabil. „Trebuie să îl transformăm într-o autostradă verde”
Tomac readuce în prim-plan ideea transformării Prutului în râu navigabil. „Trebuie să îl transformăm într-o autostradă verde”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 763: Atac la Harkov și victorie pentru ucraineni. Zelenski cere din nou apărare antiaerienă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 763: Atac la Harkov și victorie pentru ucraineni. Zelenski cere din nou apărare antiaerienă
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ Distracție la zoo, în Germania: Îngrijitorii au organizat o vânătoare de ouă pentru animale
/VIDEO/ Distracție la zoo, în Germania: Îngrijitorii au organizat o vânătoare de ouă pentru animale

investigații

/VIDEO/ Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! Imobile și mașini de lux, cumpărate de Vlad Andronachi cu banii sustrași din BEM

18 martie 2024, ora 08:10

Investigația pe care v-o propunem astăzi nu este doar despre corupție, dar și despre lipsa de bun simț a unor foști demnitari de stat - deputați și miniștri. Istoria își are începutul în furtul miliardului și descrie circulația a 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii exact cu o zi înainte de introducerea administrării speciale. Vă spunem cum foștii deputați Vladimir Andronachi și Constantin Botnari și ex-ministrul Vasile Botnari, devenit ulterior șef al SIS, au cheltuit banii sustrași din BEM pe mașini unice în Moldova, imobile, tratamente cosmetice în una dintre cele mai prestigioase clinici din Elveția, pentru studiile copiilor la universități prestigioase din Europa și pur și simplu pentru shopping în cel mai luxos centru comercial din Londra. 

Povestea a început de la fostul conac Râșcanu-Derojinschi din centrul Chișinăului, cumpărat pe bănuți de la stat, printr-o schemă sofisticată. Compania „Universal Proiect”, afiliată fostului deputat democrat Vladimir Adronachi a inițiat reconstrucția acestui edificiu. 

Pe 24 noiembrie 2014, Consiliul de Administrare al Băncii de Economii, condus pe atunci de Ilan Șor, a decis să investească 119 milioane de lei într-un nou sediu al băncii, la parterul unui hotel ce urma să fie construit în curtea clădirii-monument. Banca a bătut palma cu firma lui Andronachi la distanță de zece zile după ce Guvernul aprobase acordarea garanțiilor de stat pentru salvarea celor trei bănci implicate în furtul miliardului. 

Cotractul de investiții a fost scris în defavoarea BEM-ului. Banca s-a obligat să-i transfere firmei lui Andronachi un avans de 60% din sumă, deși hotelul se afla încă la faza de proiectare. La două zile de la semnarea contractului, președintele interimar al BEM, Viorel Bîrcă, aproba deja transferul primei rate din avans de 32,8 milioane de lei către „Universal Proiect”. Exact a doua zi, Banca Națională a introdus administrare specială la BEM.

Banii BEM, transferați firmei „Sermastra Sales”, controlată de Andronachi

Banii încasați de „Universal Proiect” au fost convertiți în valută și scoși din țară. Un milion de dolari și aproape 800 de mii de euro au fost transferați către compania britanică „Sirmastra Sales”, controlată tot de Vladimir Andronachi. Firma avea deschis un cont la o bancă din Letonia, implicată în furtul miliardului și în Laundromat.

De la „Sirmastra Sales” banii au fost pulverizați către alte companii afiliate lui Andronachi, declara anterior șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin:

Banii au fost urmăriți prin probe concrete. Rulaje bancare, documente din poșta electornică, calculatoare, telefoane ridicate în cursul perchezițiilor, demonstrează cum au circulat banii și demonstrează că acești bani au fost spălați prin mai multe companii offshore, stabilite în jurisdicții cum ar fi Belize, Marea Britanie, Cipru și altele. Majoritatea fondurilor care au fost transferate din Banca de Economii au fost trimise către o companie care se cheamă „Black Sea Holding SA” a cărei beneficiar efectiv, în proporție de 75% era Nadejda Andronachi”.

După ce s-au învârtit într-un carusel de firme, o parte din banii sustrași din Banca de Economii s-au întors în R. Moldova. 

În iulie 2015, „Universal Proiect” a reziliat contractul semnat cu BEM, dar i-a restituit băncii doar 6,8 milioane de lei. Restul sumei avansului a fost calculat drept penalități în favoarea companiei lui Andronachi.

11 milioane de lei din banii scoși din BEM s-au întors în Moldova direct pe conturile unor companii afiliate lui Vladimir Andronachi. Firmele au folosit banii pentru achiziția unor imobile și mașini de lux.

5,8 milioane de lei din banii BEM, cheltuiți pentru trei mașini  

La 11 mai 2015, compania „Individual Auto”, administrată de Anatolie Blonschi, omul de încredere al lui Vlad Andronachi, a primit pe cont 300 de mii de euro de la offshore-ul  „Webwest Alliance” controlat de proaspătul deputat democrat. La rândul ei, firma primise banii de la off-shorul soției lui Andronachi „Black Sea Holding SA”. Transferurile au avut la bază contracte fictive de împrumut.  

Anatolie Blonschi a convertit toți banii în lei și i-a direcționat către doi dealeri auto din Chișinău de la care a cumpărat 3 mașini de lux: un „Porche Cayenne” și două suv-uri de marca „Land Rover”. Bolizii au costat 5,8 milioane de lei.

L-am luat la întrebări pe Anatolie Blonschi pe coridoarele Judecătoriei Buiucani, după una dintre ședințele din dosarul penal în care este judecat pentru spălare de bani, împreună cu Vlad Andronachi.

Reporter TV8: - Dl Blonschi, ne spuneți câteva detalii despre achizițiile pe care le-ați făcut prin „Individual Auto”?

Anatolie Blonschi: -  Nu ofer niciun comentariu.

Reporter TV8: - Mașinile erau pentru activitatea companiei sau personal pentru domnul Andronachi?

„BMW X5” din Rusia, cumpărat prin aceeași firmă „Individual Auto”

Interceptări ale discuțiilor telefonice ale lui Andronachi, ajunse acum doi ani în posesia Cutiei Negre, demonstrează că deputatul și-a cumpărat în aceeași perioadă și alte mașini, dar din afara țării. A folosit tot compania „Individual Auto”.

De exemplu, în septembrie 2015, Andronachi a pus ochiul pe un „BMW X5 M” scos la vânzare de un dealer auto din Sankt Petersburg. Asemenea mașini nu existau la acel moment în Chișinău. Andronachi văzuse mașina pe internet și a sunat la magazinul din Rusia să afle detalii.

V. Andronachi: – Cum poate fi rezervată mașina?

Consultant salon auto: -  Vlad, dvs de unde sunați, din Belarus?

V. Andronachi: - Din R. Moldova.

Cosultant salon auto: - Chiar? Din Moldova încă nu ne-a sunat nimeni.

V. Andronachi: - Mașina are tot habitaclul alb sau nu?

Consultant auto: - Da, un alb foarte frumos. Un habitaclu luxos. Eu acuș vă fotografiez și vă trimit. E o mașină foarte luxoasă.

V. Andronachi: - Bine, aștept.

Ulterior, Andronachi a coordonat procesul de import al BMW-ului din Rusia. Interceptările atestă că fostul deputat avea omul său de legătură la Serviciul Vamal, care îl ajuta să perfecteze actele pentru mașini.

V. Andronachi: - Mașina este în Sankt Peterspurg „MX5”. Are 1000 km la bord. Ea are dotări de 8,5 milioane de ruble, dar noi o cumpărăm cu șapte (n.r. milioane de ruble). O să primim și TVA pentru dânsa până la Anul Nou încă vreo 16 mii de euro. 

Valeriu: - Cumpărătorul cine este?

V. Andronachi: – Tu o plătești de pe „Individual Auto”, dar o aduci pentru „Diplomat”.

Valeriu: - Eu fac legătura cu persoana ceea care atunci am vorbit la Vamă, cu juristul cela, cu Andrian. Vorbesc cu dânsul.

V. Andronachi: – Spune-i să hotărască întrebarea așa cum te rog eu, că altfel nu o să fie posibil. Bine? Eu am zis că 100 de mii pentru mașina asta e bun preț. Din Germania nu o iei mai ieftin.

Peste câteva săptămâni, mașina cumpărată din Rusia a ajuns la Chișinău. Fiind plecat din țară în acel moment, Andronachi își suna amicii să-i întrebe detalii, arzând de nerăbdare să ajungă la volanul noului său BMW.

Dorel: - Am mers numai ce cu mașina ta.  

V. Andronachi: - Și?

Dorel: – Vadimka nu poate vorbi, ca să înțelegi, numai umblă și se linge pe bot.

V. Andronachi: – Dar e rigidă? Ții minte, acela alb nu era rigid ?

Dorel: – Nu era. Eu tot îi spun lui Vadim că pentru Vlad o să fie cam rigidă, dar el zice că anvelopele sunt „runflat” și trebuie să fie umflate piatră. Am pus-o în parcare, chiar pe mijloc. 

V. Andronachi: - E primul „MX5” în oraș.  Îți dai seama?  

Discuția nr.2

V. Andronachi: - Ce faci?

Dorel: – Iaca am fost și ți-am spălat mașina și merg în ea. Merge moale, merge bine mașina. Presiunea în roți încă nu am dat-o.  

V. Andronachi: – Îți place cum merge, da? Iată între Cayen-ul cela al meu și acesta?

Dorel:  – Merge un pic mai dur, se simte, dar mașina e mai manevrabilă, frate.

V. Andronachi: - Îi pun anvelope de iarnă deodată. Eu ies din iarnă cu dânsa și o dăm și gata.

Dorel:  – E frumos salonul ăsta. E alb, frate. Trebuie să o spălăm numai la spălătorie la „Veranda”. Acolo băieții spală bine, știi? Ce-i cu tine?  Aici trebuie să te îmbraci în haine noi ca să te urci în mașina asta. Tu când vii, azi?

V. Andronachi: – Da, la ora zece și jumătate. Eu nu am răbdare. Voi umblați și vă plimbați cu mașina mea.

În aceeași perioadă, Vladimir Andronachi i-a cumpărat o mașină nouă și unei femei. Așa reiese dintr-o altă discuție telefonică.

V. Andronachi: - A venit mașina ta nouă.

Femeie: – Chiar?

V. Andronachi: - Da. Poate treci pe la Vadim, la parcare și te uiți la mașină.

Discuție nr.2

Femeie: - E tare mașina. Eu acum fac un cerc cu dânsa. Ea este fără numere. Eu pot să mă duc cu ea?

V. Andronachi: – Nu. Ea e fără „Casco”, fără nimic. Luni eu voi face „Casco”. Ea ție îți place?

Femeie: – Tare îmi place. Eu aș fi vrut neagră, dar...

V. Andronachi: - Ție îți merge albă.

Femeie: – Culoarea e frumoasă, un alb imaculat, ca la „Porche”.

V. Andronachi: – Da, nu este alb de ăsta ieftin.  

Nici autoturismul de marca „Porche”, nici BMW-ul cumpărat din Rusia, pomenite în interceptări, nu s-au regăsit în declarațiile de avere depuse de Vladimir Andronachi din funcția de deputat. În 2015, acesta declara doar o mașină de marca „Land Rover” luată în comodat. 

Vladimir Andronachi a refuzat să vorbească cu reporterul Cutiei Negre.

Imobile industriale - 4,6 milioane de lei

Pe lângă mașinile de lux, Andronachi și-a cumpărat și imobile cu banii scoși din Banca de Economii. La 12 martie 2015, o altă companie administrată de Anatolie Blonschi „Impecabil Grup”,  a primit pe cont 300 de mii de euro de la offshore-ul soției lui Andronachi. Toți banii au fost direcționați spre procurarea unor imobile pe șoseaua Balcani din Chișinău.

Cu 4,6 milioane de lei, „Impecabil Grup” a cumpărat un hectar și jumătate de teren și mai multe clădiri de la Întreprinderea de Arendă Baza de Transport Auto Nr. 1. Întreprinderea se afla în proces de lichidare și a scos activele la vânzare.

Imobilele cumpărate de „Impecabil Grup”, situate pe șoseaua Balcani 1, au fost vândute peste 5 zile 

Familia Andronachi desfășura afaceri pe această adresă cu mult înainte să pună mâna pe clădiri și teren. Potrivit unei decizii judecătorești, încă în anul 2012, la adresa șoseaua Balcani 1 activa compania „Vladecacom”, cofondator al căreia în acte era Tudor Andronachi, tatăl fostului deputat democrat. Firma a fost învinuită de evaziune fiscală de peste 4 milioane de lei. Judecătoria Buiucani a decis amendarea și lichidarea companiei „Vladecacom”.

Administratorul special al Bazei Auto, aflată în proces de lichidare, ne-a dezvăluit că imobilele de pe șos. Balcani 1 nu au fost vândute la o licitație, dar prin negocieri directe cu firma controlată de Andronachi.

Victor Lupea, lichidatorul întreprinderii: - A fost adunarea fondatorilor întreprinderii care a decis cum trebuie să vândă și la ce preț. S-au prezentat la adunare ofertele și au fost examinate, aprobate.

Reporter TV8: - Dar cine a selectat companiile invitate să propună oferte?

Victor Lupea: - Au fost mai multe anunțuri că se examinează posibilitatea de vânzare, cum de vândut și așa mai departe. Au fost desfășurate mai multe adunări ale fondatorilor, cu publicarea anunțurilor în Monitorul Oficial.

Reporter TV8: - Vă amintiți, au fost atunci mai multe oferte? Mai multe companii s-au arătat interesate de aceste imobile sau doar „Impecabil Grup”?

Victor Lupea: - Au fost două oferte. Ulterior una, să spunem așa, nu a fost luată în considerație și s-a vândut la „Impecabil”.

Reporter TV8: - Se știa că această companie are legătură cu deputatul Vladimir Andronachi?

Victor Lupea: - Nu!

Clădire cumpărată de la firma partenerului de afaceri

La 20 august 2015, în aceeași zi în care a cumpărat imobilele de la Baza Auto, compania „Impecabil Grup” a mai achiziționat o clădire de pe același teren de la SRL „Transfactor”, cu un milion de lei. Firma l-a avut printre fondatori pe avocatul Ruslan Berlinschi, un alt apropiat de-al lui Andronachi. 

sursa foto:zdg.md

Potrivit unei încheieri judecătorești, în anul 2007, Berlinschi a fost învinuit în cadrul unui dosar penal, iar procurorii aplicase sechestru pe bunurile acestuia, inclusiv 40% din capitalul social al firmei „Transfactor”. Instanța l-a achitat ulterior pe Berlinschi în acel dosar.

Ruslan Berlinschi este un vechi partener de afaceri cu Vladimir Andronachi și a fost protagonistul unei investigații la Cutia Neagră PLUS. În 2021, chiar înainte ca procurorii să descindă cu percheziții, Andronachi i-a transmis lui Berlinschi pachetele de acțiuni pe care le avea în diverse companii. Astfel, firmele au scăpat de sechestre.

Ruslan Berlinschi a fost avocatul Bazei de Transport Auto Nr.1 în mai multe litigii pe care întreprinderea le-a avut cu statul, pentru a obține dreptul de proprietate asupra imobilelor din șoseaua Balcani 1.

În prezent, Berlinschi este proprietarul a 19 ari de teren și o clădire - foste active ale Bazei Auto Nr.1, situate pe aceeași adresă șos. Balcani 1. Aici sunt înregistrate mai multe companii gestionate de avocat. La fața locului nu am găsit oficii ale firmelor. Câțiva muncitori ne-au declarat că nu-l cunosc pe Ruslan Berlinschi și nici de companiile acestuia nu au auzit.

L-am sunat pe Ruslan Berlinschi pentru reacție. Acesta  ne-a promis că revine mai târziu, dar nu ne-a mai contactat.

„Impecabil Grup” nu a fost mult timp proprietara imobilelor din șoseaua Balcani 1. Peste cinci zile de la achiziție, le-a vândut unui alt agent economic.  Anatolie Blonschi a refuzat să comenteze aceste tranzacții.

Andronachi, în căutare de apartament

În septembrie 2015, ex-deputatul Vladimir Andronachi căuta să-și cumpere un apartament de peste 200 de metri pătrați în centrul Chișinăului. Asta am aflat din aceleași interceptări ajunse în posesia Cutiei Negre.

Fostul deputat l-a sunat pe un agent imobiliar să-l întrebe ce oferte de apartamente are.

V. Andronachi: - Ceva apartamente bune în Centru, mari, 200 m2, este ceva în vânzare, dar în case bune?

Ion: - Facem așa, eu toate le fotografiez, îți scriu metrii și ți le trimit pe „Viber”.

V. Andronachi: -  Și prețurile.

Ion: - Gata, ne-am înțeles!

Ulterior, agentul imobiliar l-a sunat pe Andronachi să-i prezinte câteva oferte bune.

Ion: - Palatul Republicii, știi unde-i? Vizavi este casa ceea nouă.

V. Andronachi: - Aceea tărcată, urâtă?

Ion: - „Zolotoi dom” îi zice.

V. Andronachi: - Nu, nu-mi place.

Ion: - Acolo putem să luăm la un preț foarte interesant.

V. Andronachi: - Dar ce este acolo?

Ion: - Sunt apartamente bune, dar sunt mici, câte 126 de metri. Dar putem să luăm două, le unim și tocmai bine. Prețul de start este 800 de euro.

V. Andronachi: - Nu, nu-mi place. Iată care era ideea mea: de pildă vreo 150 de mii să dau pe 200 de metri bunișori, în Centru. Azi, crede-mă pe mine, eu sunt sigur că mulți ca și mine nu sunt, care sunt gata să cumpere așa metraj. E cam greu în țară. Mie îmi trebuie 200 de metri buni unde să-mi fac reparație și să-mi trăiesc viața ca lumea.

Ion: - Am înțeles.

Discuția nr.2

Ion: - „Coliseum”! Am fost acum într-un apartament, pur și simplu am rămas șocat, dar pozitiv. Are 200 de metri și 100 de metri terasa. Dar e așa, în pădure, se vede tot orașul în larg. E foarte înteresant. Liftul se ridică numai pe etajul ăsta și numai la apartamentul ăsta. Când vii, trebuie să mergi să-l vezi și apoi vorbim.

V. Andronachi: - Dar e cu reparație?

Ion : - Nu! E fără, așa cum trebuie. Eu doar am înțeles mesajul tău. Eu doar nu-ți propun toate prostiile. De ce să te deranjez?

V. Andronachi: - Și câți bani vrea?

Ion: - Prețul este 300 de mii pentru 300 de metri.. Dar eu ți-am spus că totul e discutabil.

Studii la „Cambridge” și tratament în Elveția din banii BEM

Din banii scoși din Banca de Economii de firma afiliată lui Andronachi nu s-a înfruptat doar fostul deputat democrat. Zeci de mii de euro au fost cheltuite pentru luxul familiilor altor demnitari de stat apropiați de Vladimir Plahotniuc. De exemplu, familia lui Vasile Botnari, care era pe atunci  ministru al Transporturilor, iar ulterior a ajuns director SIS, a beneficiat de peste 60 de mii de euro din banii BEM-ului.

La 12 decembrie 2014, după ce a primit pe conturi banii de la BEM, compania „Sirmastra Sales” a transferat aproape 14 mii de lire sterline, echivalentul a 330 de mii de lei, către Colegiul de Arte și Științe din cadrul Universității Cambridge din Marea Britanie. Transferul avea mențiunea „pentru studenta Anastasia Botnari”, fiica lui Vasile Botnari.

Vasile Botnari cu fiica sa Anastasia sursa foto:Facebook.com

Într-un interviu oferit în aceeași perioadă unei reviste dedicate părinților, Natalia Botnari, soția demnitarului, se lăuda că fiica lor a obținut o bursă la un colegiu din Marea Britanie și vrea să devină designer de interior. 

La finele anului 2014 și offshore-ul Nadejdei Andronachi a transferat peste 24 de mii de euro la contul Nataliei Botnari, deschis la o bancă din Letonia, cu precizarea „contract de chirie”. Iar în vara anului 2015, același offshore transferă alte trei mii de euro către o agenție imobiliară din Londra, cu mențiunea „chirie Botnari”. 

În septembrie 2015, offshore-ul virează către Clinica „La Prairie” din Elveția 19 500 de franci, echivalentul a peste 300 de mii de lei pentru „pacientul Botnari”. 

Clinique „La Paririe”; sursa foto: luxewellnessclub.com 

 

Această clinică este amplasată într-o locație exclusivistă, în munții elvețieni și oferă programe personalizate de diagnostic, proceduri de frumusețe și revitalizare. În această locație de lux și-a întremat sănătatea Natalia Botnari, iar offshore-ul lui Andronachi a plătit pentru serviciile clinicii elvețiene.

I-am întrebat pe soții Andronachi în ce condiții au făcut transferurile de zeci de mii de euro către familia lui Vasile Bontari, dar ambii au evitat să răspundă.

Reporter TV8: - Dna Andronachi, vreau să vă întreb despre transferurile care s-au făcut către familia Botnari.

Nadejda Andronachi: - Nu comentez.

Reporter TV8: - I-ați împrumutat banii familiei Botnari? Sunteți prieteni? În ce condiții firmele dvs au făcut transferuri către Natalia Botnari?

Nadejda Andronachi: - Eu nu răspund la întrebări. Mă iertați!

L-am sunat și pe Vasile Botnari pentru comentarii la subiect, dar acesta avea telefonul închis. La un alt număr, pe care îl avea anterior fostul șef de la SIS, a răspuns o femeie care ne-a declarat că numărul nu-i mai aparține lui Botnari.

Shopping la Londra

Zeci de mii de euro a primit pe contul său din Letonia și Vladimir Andronachi de la offshore-ul soției sale. Banii au fost cheltuiți la shopping de soții Andronachi, susțin oamenii legii.   

Șefa Procuraturii Anticorupție a declarat anterior că au fost și alte persoane din anturajul lui Plahotniuc, care au făcut shopping la Londra din banii Băncii de Economii.

Veronica Dragalin: „La 13 martie 2015, compania „Sirmastra”, care a primit banii de la Banca de Economii, a trimis 9000 de euro către o altă companie fondată în Belize. Patru zile mai târziu, soția persoanei apropiate lui Vladmir Andronachi și Vladimir Plahotniuc a folosit mai mult de 3000 de euro din această sumă la cumpărături la magazine de lux în Londra: 900 de euro la magazinul „Nike”, peste 1000 de euro la magazinul „Harrods”, unul dintre cele mai luxoase magazine din lume și multe alte cumpărături în Londra.

Cutia Neagră a aflat că cele 9000 de euro au fost cheltuite de Victoria Botnari, soția fostului deputat democrat Constantin Botnari, cunoscut drept purtătorul de borsetă al lui Plahotniuc.

Și fiica fostului parlamentar, Laurenția Botnari, care și-a făcut studiile în Marea Britanie, a primit pentru cheltuieli personale câteva mii de dolari de la offshore-ul Nadejdei Andronachi.

Familia lui Constantin Botnari s-a stabilit la Londra în anul 2019, după ce democrații au pierdut guvernarea. Fostul deputat este cercetat penal și anunțat în căutare de Interpol.

Avionul lui Plahotniuc

De la companiile lui Vladimir Andronachi s-au făcut transferuri și către offshore-urile controlate de Vladimir Plahotniuc, susțin procurorii. Aproape jumătate de milion de dolari au fost utilizați pentru achiziția unui avion. Banii au fost adăugați la alte 21 de milioane de dolari scoși din BEM prin intermediul unei firme afiliate lui Ilan Șor. Astăzi avionul cumpărat de Plahotniuc este înregistrat în Federația Rusă și se află în proprietate privată.

La 5 decembrie 2014, „Sirmastra Sales” a transferat  444 de mii de dolari din banii veniți de la „Universal Proiect” către o companie britanică, pe un cont bancar deschis în Letonia. De acolo, banii au migrat prin alte trei firme, conectate la Vladimir Plahotniuc și au ajuns pe contul unei companii din Cipru – „Seppota Services”.

Același offshore a primit încă 21 de milioane de dolari scoși din Banca de Economii prin intermediul firmei „Dracard”, afiliată lui Ilan Șor. „Seppota Services” a virat mai apoi banii către compania „Embraer”, pentru achiziția unui avion de model „Legacy 650”.

Avionul cumpărat pentru gruparea lui Plahotniuc face parte din categoria business și poate transporta la bord 14 pasageri. Pentru confortul acestora, avionul e dotat cu o mini-bucătărie, are un mic birou și o canapea, iar o parte dintre fotolii pot fi transformate în loc de dormit. Pasagerii au acces la telefon și internet prin satelit.

Interceptările făcute în septembrie 2015 demonstrează că la Chișinău exista un avion privat zborurile căruia erau coordonate de Vladimir Andronachi.

Elena: - Vlad, bună ziua!

V.Andronachi: - Bună ziua!

Elena: - Am vrut să întreb. Alexandru a întrebat deja despre zbor. El mai are o întrebare. Unde este acum avionul dvs?

V.Andronachi: - Eu acuș aflu și revin cu un sunet.

Discuție nr.2

Persoana X: - Bună ziua, Vlad! Vă ascult.

V. Andronachi: - Voiam să întreb unde se află acum avionul. Un client vrea să vadă.

Persoana X: - În Chișinău. 

V. Andronachi: - Dar ce orar are acum?

Persoana X: - Deocamdată nu avem nimic hotărât.

V. Andronachi: - Doar Kîrghistan?

Persoana X: - Deocamdată nu am discutat despre acest zbor.

Tot în 2015,  presa a scris că avionul lui Plahotniuc l-a adus la Chișinău pe președintele Kîrgistanului. Acesta a avut o întâlnire secretă cu oligarhul.

Avionul este acum la Moscova, în proprietate privată

Potrivit datelor consultate de reporterul Cutiei Negre pe site-uri specializate, avionul cumpărat de Plahotniuc a fost înregistrat în decembrie 2014, dar oficial se afla în flota unei companii din Austria.

Peste 5 luni, aeronava a ajuns la o companie offshore din Insulele Bermude, gestionată de cetățeni ruși, unde s-a reținut timp de 8 ani. O perioadă scurtă, s-a aflat în flota unei companii din Kazahstan.

În ianuarie 2024 avionul cumpărat din banii BEM-ului a fost înregistrat în Federația Rusă, în proprietate privată. Aeronava efectuează zboruri în fiecare zi. De la începutul lunii martie, a circulat de la Moscova spre Dubai și Cairo.

Holdingul din Rusia care a încasat bani din BEM și afacerea lui Andronachi cu cărbune

Familia Andronachi a avut și alte companii în paradisuri fiscale, nu doar cele despre care am pomenit mai sus, prin care au trecut banii obținuți din Banca de Economii. Unele aveau denumiri practic similare, pentru a încurca mai bine ițele. Firmele au fost folosite și în alte afaceri, de exemplu, export de cărbune de la companii rusești acuzate de extracții ilegale din Donbas.

În iunie 2015, firma britanică „Sirmastra Sales” a transferat 400 de mii de dolari din banii primiți de la „Universal Proiect” companiei „Black Sea Holding LP” din Belize. Offshore-ul are o denumire similară cu cealaltă companie a familiei Andronachi - „Black Sea Holding SA”, care a încasat majoritatea banilor scoși din BEM.

100 de mii de euro au fost trimise la o altă companie „Manos Aliance” stabilită în Marea Britanie a cărei beneficiar efectiv este Nadejda Andronachi”, a declarat anterior șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

„Manos Alliance” a fost fondată în 2010 și lichidată în anul 2017. Prin această firmă britanică, dar și prin offshore-ul din Belize „Webwest Alliance”, Vladimir Andronachi a făcut afaceri cu cărbune importat din Federația Rusă.

Potrivit datelor publicate pe un site specializat, care oferă statistici privind exporturile de cărbune, „Manos Alliance” a cumpărat din Rusia aproape 200 de mii de tone de cărbune. Iar „Webwest Allinace” a achiziționat aproape 140 de mii de tone de cărbune. 

Partenerul principal în tranzacții a fost un grup de companii cu denumire aproape identică - „Угольные Технологии”. Numele acestor firme rusești au fost vizate într-un scandal în Ucraina legat de extragerea ilegală a cărbunelui de pe teritoriul necontrolat de autoritățile ucrainene din Donbas.

La holdingul rusesc „Угольные Технологии” au ajuns și o parte din banii sustrași din Banca de Economii. În iunie 2015, offshore-ul „Black Sea Holding LP” a transferat 300 de mii de dolari către „Угольные Технологии”.

Toate aceste detalii despre modul în care Vladimir Andronachi și oamenii din anturajul său au cheltuit cele 26 de milioane de lei sustrase din Banca de Economii sunt examinate într-un dosar penal judecat cu ușile închise.

/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram