/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Război în Ucraina, ziua 129: Familiile civililor uciși la Kremenciuc vor fi despăgubite. În Lisiciansk, luptele continuă

02 iulie 2022, ora 18:29

Orașul ucrainean Nikolaev, din sudul țării, a fost zguduit sâmbătă dimineață de mai multe explozii puternice, la o zi după ce altă regiune din sud, Odesa, a fost lovită cu rachete rusești. 21 de persoane și-au pierdut viața în urma atacurile asupra regiunii Odesa. Două avioane rusești de atac au lansat bombe cu fosfor pe Insula Șerpilor, în seara zilei de vineri, după ce rușii au părăsit-o.

UPDATE: Consiliul orașului Kremenciuc a decis să majoreze ajutorul financiar pentru familiile victimelor atacului rusesc cu rachete asupra centrului comercial Amstor la 100.000 de grivne, a anunțat, pe Facebook, primarul orașului Vitali Maletskyi. 

„Dublăm ajutorul acordat familiilor celor uciși în centrul comercial Amstor. Împreună cu deputații consiliului orașului, au decis să majorăm plata de la 50.000 grivne la 100.000 grivne pentru fiecare familie a celor uciși în această tragedie teribilă”, a transmis Vitali Maletskyi.

UPDATE: Armata ucraineană a transmisă sâmbătă că Lisiciansk, oraş-cheie din estul Ucrainei aflat în centrul unor lupte intense în ultimele zile, „nu este încercuit”, cum anunțaseră separatiştii pro-ruși mai devreme.

„Luptele fac ravagii în jurul Lisicianskului. Din fericire, oraşul nu este încercuit şi se află în continuare sub controlul armatei ucrainene”, a declarat la televiziunea ucraineană Ruslan Muzitciuk, purtător de cuvânt al Gărzii Naţionale a Ucrainei, dezminţind o informaţie transmisă anterior de un reprezentant al armatei separatiste din Lugansk.

UPDATE: Separatiştii susţinuţi de armata rusă au transmis sâmbătă că au încercuit „total” Lisiciansk, oraş-cheie din estul Ucrainei, aflat în centrul unor lupte intense în ultimele zile.

„Astăzi, miliţiile populare din Lugansk (armata separatistă - n.r.) şi forţele armate ruse au ocupat ultimele înălţimi strategice, ceea ce ne permite să afirmăm că localitatea Lisiciansk este complet încercuită”, a precizat un reprezentant al armatei separatiste din Lugansk, Andrei Marociko, citat de agenţia rusă de presă TASS.

UPDATE: Rusia a afirmat sâmbătă că a distrus două depozite de muniţii în apropierea oraşului Nikolaev, din sudul Ucrainei, precum şi un post de comandă în regiunea cu acelaşi nume, informează EFE, care citează Ministerul Apărării de la Moscova.

Purtătorul de cuvânt al ministerului rus, general locotenentul Igor Konaşenkov, a anunţat în buletinul de război zilnic că respectivul post de comandă se afla în Bilozirka, la 44 de kilometri de oraşul Nikolaev. Amplasarea celor două depozite de muniţii pe care ruşii susţin că le-au distrus nu a fost dezvăluită.

UPDATE: Forțele ruse continuă să realizeze „progrese minore” în orașul strategic Lisichansk din estul Ucrainei, cu lovituri aeriene și artilerie continuă, potrivit actualizării transisă de serviciile de informații britanice. Forțele ucrainene continuă probabil să blocheze forțele ruse în periferia de sud-est a orașului ucrainean, potrivit ultimului raport al Ministerului Apărării din Regatul Unit.

UPDATE: Şeful Statului Major al forţelor armate ruse, generalul Valeri Gherasimov, a inspectat diviziile trupelor ruse care luptă în cadrul aşa-numitei "operaţiuni militare speciale" a Moscovei în Ucraina, a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării rus, citat de Reuters şi EFE.

EFE notează că ministerul rus nu a dezvăluit nici unde, nici când s-a petrecut vizita.

"Şeful Statului Major General al forţelor armate ruse şi prim-viceministru al apărării, generalul de armată Valeri Gherasimov, a trecut în revistă diviziile trupelor ruse implicate în operaţiunea militară specială din Ucraina", a transmis ministerul rus într-un mesaj pe contul său de Telegram.

UPDATE: Fostul secretar de stat american Henry Kissinger susține, într-un interviu acordat publicației The Spectator, că Zelenski ar fi acceptat „în esență” ideile declarației sale, făcute la Davos. Declarațiile au dat naștere unor controverse, după ce Kissinger a dat de înțeles căUcraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei.

„Scopul declarației de la Davos a fost de a sublinia că problema obiectivelor războiului trebuia să fie confruntată înainte de momentul în care războiului să devină unul care nu poate fi controlat politic. Când Zelenski a comentat, nu citise ce am spus eu. În cele mai recente declarații ale sale, a acceptat în esență ceea ce am subliniat la Davos. A acordat un interviu pentru Financial Times în care a acceptat ideea de bază”, a spus Kissinger.

UPDATE: Miercuri, 29 iunie, a avut loc cel mai mare schimb de prizonieri de când a început războiul, dar mii de oameni sunt încă în captivitate. Printre cei 144 de ofițeri și soldați ucraineni care ar urma să se întoarcă acasă sunt și 95 de soldați care au apărat uzina Azovstal din Mariupol. Deși s-au bucurat să afle această veste, familiilor lor sunt încă îngrijorate, deoarece nu știu nimic despre soarta luptătorilor și susțin că autoritățile din Kiev ar trebui să facă mai mult pentru a-i aduce mai repede înapoi, scrie Politico.

Karina Mkrtchian, al cărei frate este medic militar, luat prizonier în aprilie după ce rușii au înconjurat Azovstal, spune că autoritățile le cer rudelor să nu facă publice informații despre prizonieri, "pentru a nu le face rău".

UPDATE: Potrivit unui oficial al Departamentului de Apărare al SUA, Ucraina a folosit cu succes mai multe lansatoare de rachete HIMARS pentru a ataca posturile de comandă ruse. Cel puțin patru HIMARS au fost deja livrate în Ucraina de SUA, iar încă patru au fost promise. HIMARS – sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate – poate lovi ținte rusești la o distanță de până la 80 km

UPDATE: Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că președintele rus Vladimir Putin s-a pregătit pentru războiul său împotriva Ucrainei timp de cel puțin un an înainte și a prezis că este probabil că Putin va putea menține o ofensivă prelungită pentru „mult timp”.

UPDATE: Oficialii americani spun că un trio de tentative de asasinat care au vizat oficiali pro-ruși în ultimele două săptămâni sugerează o mișcare de rezistență în plină dezvoltare împotriva autorităților care controlează părți din sudul Ucrainei, relatează CNN.

UPDATE: Explozii puternice au zguduit orașul ucrainean Nikolaev, sâmbătă dimineață, a anunțat primarul Oleksandr Senkevici. Sirenele de raid aerian au răsunat în regiunea Nikolaev, care se învecinează cu portul de export vital Odesa, înainte de explozii. „Sunt explozii puternice în oraș! Stați în adăposturi!”, a cerut Oleksandr Senkevici, într-un mesaj pe Telegram.

Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De activitatea lor sunt legate cele mai mari așteptări privind reformarea justiției. Un scandal recent arată, însă, că evaluările lor pot avea lacune. Ce secrete ascunde Comisia Pre-vetting? Cutia Neagră PLUS vă dezvăluie numele mai multor membri ai secretariatului Comisiei, ținute în mare secret. Printre ei sunt ofițeri CNA, exponenți din societatea civilă, avocați și chiar angajați ai Parlamentului.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova este ostatica de decenii a Centralei electrice de la Cuciurgan. MGRES, controlată de gigantul energetic rusesc RAE EES și oameni din anturajul lui Vladimir Putin, plasați sub sancțiuni internaționale, nu este doar instrument de șantaj împotriva Chișinăului. O investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS de la TV8, împreună cu redacția Zelenîi List din Ucraina, a scos la iveală grave probleme de mediu provocate de activitatea termocentralei: inundații, poluarea excesivă a aerului și apei, intoxicarea solului mai multor sate ucrainene, ceea ce a determinat o explozie de cazuri de îmbolnăvire de cancer.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Alegerile locale generale vin cu diverse inginerii financiare și scheme frauduloase. În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Nimeni nu l-a văzut sau auzit vreodată pe enigmaticul filantrop. Bărbatul, cu rădăcini și afaceri în Rusia, nu a fost niciodată în Moldova, nu îl leagă nimic de țara noastră, decât doar faptul că este gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. În capcană au picat inclusiv primari de la PAS, partidul de guvernare care i-a declarat război oligarhului fugar.

/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul
/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 175: Autoritatea Palestiniană are un nou Guvern. O tabără de refugiați a fost lovită de israelieni

29 martie 2024, ora 09:16

Război în Israel ziua 175. Preşedintele Autorităţii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas a desemnat un nou premier și a aprobat alcătuirea Guvernului. El vrea o reunificare a instituţiilor, o reconstrucţie a Fâşiei Gaza şi un coordonator el anclavei. Mahmoud Abbas a semnat un decret prezidențiale prin care a desemnat premierul celui de-al 19-lea Guvern al Autorității Palestiniene. Mohammed Mustafa urmează să depună jurământul în faţa preşedintelui duminică, potrivit agenţiei oficiale palestiniene de presă Wafa.

UPDATE Israelul extinde în prezent o zonă tampon în Gaza, adiacentă gardului de graniță, extinzând semnificativ zona declarată de armată drept zonă palestiniană interzisă înainte de război, a constatat Haaretz. Ziarul israelian a spus că a aflat că un director de proiect a fost numit de armată pentru a supraveghea proiectul. După finalizare, acesta va cuprinde aproximativ 16% din suprafața Fâșiei Gaza.

UPDATE Atacuri aeriene israeliene au lovit Moscheea Saad bin Abi Waqqas din tabăra de refugiați Jabalia, au confirmat corespondenții Al Jazeera, rănind doi palestinieni. Grevele au provocat, de asemenea, izbucnirea unui incendiu într-un magazin de electrocasnice din tabără la primele ore ale dimineții.

UPDATE Un port temporar din care vor fi trimise nave cu ajutoare pentru civililii din Gaza va fi operaţional în aprilie. Anunțul a fost făcut de preşedintele cipriot Nikos Christodoulides, citând o delegaţie americană, relatează dpa. Preşedintele  Joe Biden a anunţat pe 8 martie că armata americană şi partenerii săi vor construi un doc plutitor pe coasta Fâşiei Gaza. Portul va consta în principal dintr-un dig temporar care ar trebui să permită camioanelor să livreze ajutoare umanitare zilnic. Măsura este necesară deoarece Gaza nu dispune de un port suficient de adânc pentru a permite pătrunderea unor nave cargo de mari dimensiuni.

UPDATE Jurnaliştii palestinieni care lucrează în Gaza au inspirat arta stradală în Regatul Unit, cel mai recent mural apărând în zona Ilford din estul Londrei. Pictată de artiștii stradali Auberi Chen, Core 246 și Căpitanul Kris, pictura murală mare „Eroii Palestinei” prezintă fotografi palestinieni, de la stânga la dreapta, Mohamed al-Masri și Ali Jaddalah, scriitorul Hind Khoudary și fotograful Abdelhakim Abu Riash.

UPDATE Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a emis noi măsuri provizorii care vizează Israelul. CIJ a dispus ca statul israelian să livreze ajutoare şi să deschidă puncte de frontieră, în contextul în care situaţia în Fâşia Gaza se deteriorează. Operațiunile militare din zonă pun în pericol viața civililor de aici. Curtea a emis aceste măsuri în urma unei noi cereri, din 6 martie, a Africii de Sud care acuză Israelul de genocid în războiul din Fâşia Gaza.

UPDATE Japonia se pregătește să reia finanțarea către agenția ONU pentru refugiați palestinieni (UNRWA) , lovită de criză , care coordonează marea majoritate a ajutorului pentru Gaza, potrivit guvernului. Odată al șaselea cel mai mare contributor al agenției, Japonia s-a alăturat mai mult de o duzină de țări pentru a întrerupe finanțarea, după ce Israelul a susținut că 12 dintre cei 13.000 de angajați ai UNRWA din Gaza au fost implicați în atacul mortal Hamas din 7 octombrie.

UPDATE Atacurile desfășurate de armata israeliană și de grupuri armate fără nume asupra orașului sirian Alep au ucis cel puțin 38 de civili și militari, o cifră care include cinci membri ai grupării libaneze Hezbollah, a confirmat agenția de presă Reuters, citând două surse de securitate. 

/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram