Război în Ucraina, ziua 170: Explozii în regiunea Herson. Anunțul făcut de operatorul ucrainean de energie nucleară

politic

Republica Moldova a reafirmat în cadrul ONU necesitatea dezarmării nucleare și controlului armamentului

02 august 2022, ora 18:17
Distribuie:

Republica Moldova a reafirmat în cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) necesitatea sporirii eforturilor internaționale în domeniul neproliferării, dezarmării nucleare și controlului armamentului. În discursul ținut la deschiderea conferinței, diplomatul moldovean, Ruslan Bolbocean, care participă la lucrările celei de-a 10-a Conferință de evaluare a implementării Tratatului pentru Neproliferare Nucleară (NPT), a vorbit despre deteriorarea securității regionale urmare a agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Acesta a accentuat faptul că acțiunile militare din apropierea unor obiective nucleare ucrainene, precum centralele de la Cernobîl și Zaparojie, generează îngrijorări profunde asupra securității nucleare și radiologice și pun în pericol viața și securitatea în regiunea țării noastre și pe continentul european.

„Obiectivul nostru comun rămâne clar și neschimbat - promovarea unui angajament ferm al tuturor statelor părți la NPT de a respecta pe deplin obligațiile din tratat, ceea ce ar crea un mediu propice pentru reducerea riscurilor și promovarea securității internaționale”, a declarat secretarul de stat Ruslan Bolbocean.

De asemenea, au fost punctate acțiunile autorităților de la Chișinău de prevenire a transferului și tranzitării pe teritoriul țării noastre a materialelor, tehnologiilor și componentelor nucleare ce pot fi utilizate pentru producerea armelor de distrugere în masă.

Tratatul de Neproliferare Nucleară (NPT) este un tratat internațional de reper semnat de 191 de state, al cărui obiectiv este prevenirea răspândirii armelor nucleare și a tehnologiei de producere a armelor de distrugere în masă, precum și promovarea cooperării în utilizarea pașnică a energiei nucleare, vizând dezarmarea nucleară și generală și completă.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram