/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

Război în Ucraina, ziua 221: Explozie puternică în Crimeea, iar Limanul e eliberat. Papa îl imploră pe Putin să oprească "oroarea"

missing
02 octombrie 2022, ora 21:03

Războiul declanșat în Ucraina la ordinul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a ajuns în ziua 221. Liderul de la Kiev are un mesaj optimist, Germania a promis un ajutor mult așteptat, iar Rusia își recunoaște înfrângerea și retragerea din orașul Liman, eliberat de ucraineni după 12 ore de la anexarea semnată de Putin. Pe de altă parte, un înalt oficial UE susține că Rusia e pe cale să piardă războiul, iar anexarea teritoriilor face aproape imposibil sfârșitul conflagrației.

UPDATE Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, afirmă că se așteaptă ca președintele Vladimir Putin să continue să sugereze că ar putea folosi arme nucleare în războiul dintre Rusia și Ucraina și consideră că este posibil ca liderul de la Kremlin să și facă acest lucru, scrie Politico. „Nu există niciun control asupra domnului Putin", a declarat Austin într-un interviu pentru postul american de televiziune CNN, difuzat duminică dimineață. „Așa cum a luat decizia iresponsabilă de a invada Ucraina, știți, ar putea lua o altă decizie. Dar nu văd nimic în acest moment care să mă facă să cred că a luat o astfel de decizie", a precizat secretarul american al Apărării, notează Libertatea.

UPDATE Propagandiștii lui Putin din presa rusă au prezentat o secvență a unei explozii devastatoare cu titlul „În anticiparea unui conflict nuclear”, în contextul în care liderul de la Kremlin este „presat” să ia „măsuri drastice” pentru a învinge în Ucraina, scrie Newsweek.

UPDATE Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a atenționat statele sale membre asupra mobilizării submarinului nuclear rus „K-329 Belgorod”. NATO este îngrijorată că misiunea sa este de a testa torpila Poseidon, proiectil care are o rază de acțiune de până la 10.000 de kilometri ca mai apoi să explodeze în apropierea coastei pentru a provoca un tsunami radioactiv. În anul 2018, Rusia a prezentat torpila ca modalitate de a garanta supremația militară a țării, cu toate că specialiștii nucleari au afirmat că același rezultat poate fi obținut cu o rachetă intercontinentală, scrie Adevărul. 

UPDATE Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că femeile nu vor fi recrutate în armată în cadrul mobilizării anunţate de preşedintele Vladimir Putin, potrivit Rador.

UPDATE Duminică, în jurul orei 15:00, o explozie a răsunat în partea centrală a orașului Sevastopol din peninsula ocupată Crimeea, informează Radio Europa Liberă. Potrivit canalului de Telegram „Krîmskii Veter” , explozia a avut loc pe bulevardul General Ostriakov, în apropiere de centrul comercial „Moskovskii”. Canalul de Telegram „ChP Sevastopol” scrie, de asemenea, despre o explozie care s-a produs într-o gospodărie, adăugând că la fața locului intervin polițiști și pompieri ruși.

UPDATE Colonelul Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) Mihail Matiușenko a fost ucis în timp ce efectua o misiune de luptă într-o luptă deasupra Mării Negre. Anatoli Fedoruk, primarul orașului Buchi, a anunțat acest lucru pe Facebook.

UPDATE Germania, Danemarca şi Norvegia vor cumpăra 16 obuziere slovace Zuzana-2 pentru Ucraina, a anunţat duminică Ministerul Apărării german, precizând că livrarea obuzierelor va începe anul viitor, informează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Senatorul american Marco Rubio și-a exprimat duminică, la CNN, îngrijorarea cu privire la posibilitatea unei lovituri ruse pe teritoriul NATO.

UPDATE Chiar dacă Rusia revendică din ce în ce mai mult teritoriu din Ucraina, ucrainenii au început să creadă din ce în ce mai mult că pot recupera Crimeea, scrie The Guardian. Tamila Tasheva, cel mai înalt reprezentant al președintelui Volodimir Zelenski pentru Crimeea, și echipa ei își petrec zilele discutând despre chestiuni precum câți profesori sau polițiști ucraineni ar trebui să fie trimiși în peninsulă dacă Kievul recapătă controlul și ce altceva ar fi necesar pentru a ajuta anularea celor opt ani de conducere rusă. Niciun analist militar serios nu sugerează că Ucraina este aproape de a fi în măsură să recâștige Crimeea, dar ideea pare mult mai puțin fantezistă decât în ​​urmă cu un an.

UPDATE Rusia încă mai poate ieși din război fără a se destrăma. Pentru asta, Vladimir Putin trebuie să fie înlăturat de la conducere, crede directorul Serviciului de Informații Militare al Ucrainei.

UPDATE Deputații din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, se vor putea înrola în mod voluntar pentru a lupta în Ucraina, potrivit unui proiect de lege care urmează să fie prezentat de partidul Rusia Unită, formațiunea politică a președintelui Vladimir Putin, scrie Agerpres citând agenția spaniolă de știri EFE.

UPDATE Forţele armate ucrainene şi-au actualizat estimarea privind numărul militarilor ruşi ucişi până acum în război. Potrivit The Guardian, forţele armate ucrainene susţin că aproximativ 60.110 soldaţi ruşi au fost ucişi şi 2.377 de tancuri au fost distruse.

UPDATE Situația precară a finanțelor publice ale Ucrainei provoacă tulburări în guvernul SUA. Financial Times FT relatează că mai mulți oficiali guvernamentali de la Washington au crescut presiunea asupra oficialilor UE pentru a transfera bani către Kiev, scrie Berliner Zeitung.

UPDATE Gazprom amenință că va rupe contractul pentru livrarea gazeșlor către Republica Moldova, având în vedere că nu există niciun acord pentru stingerea datoriilor acesteia din urmă, scrie Tass.

UPDATE General-colonel Aleksandr Juravlev, 56 de ani, a fost înlăturat de la comanda Districtului Militar de Vest al armatei ruse, anunță comunitatea de informații InformNapalm și portalul de informații militare ucrainean Defense Express. Site-ul Ministerului rus Apărării continuă să îl listeze pe Juravlev drept comandantul Districtului. Juravlev a fost demis pe 28 septembrie, pentru „eșecuri pe front”, chiar în timpul luptelor din jurul Lîmanului, oraș-cheie din regiunea Donețk, estul Ucrainei, recucerit de armata Kievului.

UPDATE „Miss Crimeea”, Olga Valeeva, a fost aspru criticată de autoritățiile din peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014, pentru că a cântat o melodie ucraineană. „Să își arate talentul în spatele liniilor inamice”, i-a transmis Oleg Kriuchkov, un consilier al liderului pro-rus din Crimeea, notează Digi24.

UPDATE Recucerirea unui oraş de pe teritoriul pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a declarat anexat la Rusia demonstrează că ucrainenii înregistreze succese şi că ei pot respinge forţele ruse, a declarat duminică secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, informează Reuters.

UPDATE Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk din Ucraina, a declarat că reluarea controlului oraşului Liman, aflat în regiunea vecină Donețk, este unul dintre factorii cheie pentru recuperarea teritoriului pierdut în Luhansk.

UPDATE Papa Francisc s-a adresat duminică, 2 octombrie, pentru prima oară președintelui rus Vladimir Putin, pe care îl „imploră” să „oprească spirala violenței” din Ucraina, motivând riscul escaladării conflictului la scară globală. Este prima dată când papa se adresează direct preşedintelui rus în timpul unui discurs de la începutul conflictului, pe 24 februarie. Suveranul pontif a lansat, de asemenea, "un apel la fel de încrezător către preşedintele Ucrainei (Volodimir Zelenski) să fie deschis la propuneri serioase de pace". Denunţând încă o dată "nebunia" şi "oroarea" războiului, Papa Francisc a insistat asupra "respectului pentru valoarea sacrosantă a vieţii umane" şi "suveranitatea şi integritatea teritorială a fiecărei ţări".

UPDATE Noua confiscare de teritorii ale Ucrainei de către Rusia, un act de piraterie geopolitică care poate fi replicat de alte regimuri autoritare, potrivit CNN.

UPDATE Karl Lauterbach, ministrul german al sănătății, s-a îndepărtat de linia guvernului condus de cancelarul Olaf Scholz, afirmând că țara se află „în război" cu preşedintele rus Vladimir Putin, relatează agenția spaniolă de știri, preluată de Agerpres. „Sincer, ce avem de câştigat dacă îngenunchem în faţa lui Putin? Suntem în război cu Putin şi nu suntem psihoterapeuţii lui”, a comentat sâmbătă Lauternbach pe contul său de Twitter propunerea lui Precht.

UPDATE Preşedinţii Franţei şi Ucrainei, Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski, au avut o convorbire telefonică, duminică, despre situaţia de pe front, iar Macron a promis, în continuare, sprijinul Franţei pentru ca Ucraina să îşi redobândească suveranitatea.

UPDATE Alianța Nord-Atlantică va continua să sprijine Ucraina, dar acest lucru nu o face parte a conflictului. Această declarație a fost făcută de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru NBC, difuzat duminică.

UPDATE Mark Hamill, actorul din Războiul Stelelor, a spus că Ucraina are nevoie de mai multe drone pentru a lupta împotriva invaziei ruse şi a comparat Moscova cu "partea întunecată a Forţei". Hamill, care l-a interpretat pe Luke Skywalker în filme, a fost numit ambasador în proiectul United24 – pe care Ucraina l-a înfiinţat pentru a obţine donaţii, inclusiv donarea de drone către armata ucraineană, notează Mediafax.

UPDATE Trupele ruse au lovit orașul ucrainean Zaporojie cu patru rachete S-300 în noaptea de sâmbătă spre duminică, a anunțat șeful administrației regionale, Aleksandr Staruh, potrivit CNN. Nu au fost raportate victime, dar unele infrastructuri industriale au fost distruse, potrivit unui comunicat al lui Staruh publicat pe contul acestuia de Telegram.

UPDATE Trupele ruse au atacat duminică, cu o dronă kamikaze, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski, Krivoi Rog, din sudul Ucrainei, relatează Sky News. Drona a lovit o școală din oraș și a distrus două etaje ale acesteia, a anunțat guvernatorul regiunii ucrainene Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko.

UPDATE Ucraina deține controlul deplin în orașul Liman din regiunea Donețk, a anunțat duminică, 2 octombrie, președintele Volodimir Zelenski, într-un mesaj video publicat pe Telegram, relatează The Guardian. „Începând cu ora 12:30, Lîman este complet eliberat. Datorită militarilor noștri. Glorie Ucrainei!”, a spus Zelenski.

UPDATE Numărul deceselor în urma atacului de pe 30 septembrie asupra convoiului umanitar din Zaporojie a crescut la 31, relatează The Kyiv Independent. Guvernatorul Aleksandr Staruh a anunțat că încă una dintre persoanele rănite a murit.

UPDATE Patru angajați ai firmei de telecomunicații Ukrtelecom se aflau în mașina care a fost aruncată în aer de explozia minei, în apropierea orașului Ohtîrka din regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, relatează publicațiile The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda.

UPDATE Atacurile rusești continuă în regiunea Harkov, în ciuda încercărilor de deminare a zonei, anunță guvernatorul ucrainean Oleg Sinegubov, într-o postare pe Telegram, citată de The Guardian. Potrivit oficialului, bombadamentele recente au fost foarte puternice în orașul Kupiansk și zona înconjurătoare, precum și în Vovchansk și satul Gatishche din districtul Chuguiv.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit sâmbătă că luptele continuă în orașul strategic Liman din regiunea Donețk, în ciuda anunțului făcut de Moscova privind retragerea trupelor ruse din acest oraș, relatează Al Jazeera și The Guardian. 

„Steagul ucrainean se află deja la Liman, în regiunea Donețk. Luptele continuă acolo”, a declarat Zelenski, în mesajul său video de sâmbătă seară, adresat națiunii.

UPDATE Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, va vizita săptămâna viitoare Ucraina și Rusia pentru discuții suplimentare privind stabilirea unei zone de siguranță nucleară în jurul centralei nucleare Zaporojie, relatează publicația Ukrainska Pravda. 

„Directorul general Grossi continuă consultările și eforturile care vizează acordul și implementarea timpurie a unei zone de siguranță și protecție nucleară în jurul centralei nucleare Zaporojie. Se așteaptă să viziteze Kiev și Moscova săptămâna viitoare”, au anunțat reprezentanții AIEA, sâmbătă, fără a oferi alte detalii despre vizita lui Rafael Grossi în cele două țări.

UPDATE Kievul nu va negocia cu Moscova atâta vreme cât Vladimir Putin se află la conducerea țării, a anunțat sâmbătă Mihailo Podoliak, unul dintre cei mai importanți consilieri ai liderului ucrainean Volodimir Zelenski, subliniind că discuțiile sunt posibile doar „cu un nou președinte al Rusiei", scriu The Guardian și news.ro.

UPDATE Ministrul Apărării din România, Vasile Dîncu, a declarat sâmbătă, la Chişinău, că NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă şi că susţine fără echivoc suveranitatea, integritatea şi independenţa Ucrainei.

UPDATE De teamă că trupele invadatoare ar putea folosi arme atomice tactice, aşa cum a cerut cecenul Ramzan Kadîrov, ucrainenii au primit manualul pentru situaţii de urgenţă.

UPDATE „Mossadul ucrainean” este operațional, dar nu vizează ținte politice, a declarat Direcției Principale de Informații (GRU) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov. La sfârșitul lunii aprilie, un consilier al ministrului de Interne al Ucrainei le-a transmis soldaților ruși care au comis atrocități în țara sa că vor fi vânați până la ultimul de către „Mossadul ucrainean”. Oficialul ucrainean a făcut referire la modul în care serviciul secret al Israelului a vânat naziști după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie Adevărul.

UPDATE Franţa ar putea livra Ucrainei de la şase până la 12 noi obuziere Caesar, destinate iniţial Danemarcei, a informat sâmbătă ziarul francez Le Monde, potrivit Rador.

UPDATE Ucraina a cerut Rusiei să îl elibereze imediat pe directorul centralei nucleare Zaporijjia, afirmând că reţinerea acestuia este „ilegală”. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a comunicat că a primit o informare din partea Moscovei, conform căreia directorul general al centralei, Ihor Muraşov, a fost reţinut temporar, pentru a fi interogat, conform Rador.

UPDATE 96 de ucraineni eliberați din captivitate în Federația Rusă au primit o plată unică în numerar de 100.000 de grivne. Acest lucru este raportat de Cartierul General de Coordonare pentru Tratarea Prizonierilor de Război. Comisia interdepartamentală a recunoscut că acești ucraineni au fost privați de libertate ca urmare a agresiunii armate a Rusiei, scrie Rador.

UPDATE Anton Gerașcenko, consilier în Ministerul ucrainean al afacerilor interne, a distribuit pe rețelele sociale imagini de la Revoluția Română din decembrie 1989 și spune că speră că președintele rus Vladimir Putin va avea un sfârșit asemănător cu cel al dictatorului Nicolae Ceaușescu.

UPDATE Potrivit site-ului Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei, în conformitate cu modificările, cetățenii de sex masculin din Ucraina cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani care sunt persoane însoțitoare nu mai sunt limitate în numărul de deplasări peste graniță  pentru a părăsi Ucraina. De remarcat că anterior era permis doar o singură dată în perioada legii marțiale. Acești bărbați pot pleca acum în străinătate pentru a vizita persoane cu dizabilități, persoane care au nevoie de îngrijire constantă, copii cu dizabilități sau boli constatate   pe care le îngrijesc, dacă persoanele menționate (copiii) sunt în registrul consular. La Serviciul Frobnntierei de Stat  se subliniază, că bărbații care sunt supuși conscripției în timpul mobilizării trebuie să se întoarcă din străinătate nu mai târziu  decât  persoanele pe care le însoțeau, scrie Rador.

UPDATE Armata Ucraineană avansează pe Frontul de Est spre Kremina și Svatove, iar experții militari evaluează că victoria sa la Liman poate provoca retragerea Armatei Ruse pe un nou aliniament, dincolo de linia teritorială a regiunii Luhansk, între Svatove-Kremina-Lisiceansk, anunță ISW, citat de Biziday.

UPDATE ISW consideră că Putin, care acum se ocupă direct de micro-managementul frontului, ar fi deprioritizat apărarea regiunii Luhansk, pentru a masa forțe și întăriri pe Frontul de Sud, considerând regiunile Herson și Zaporijie mai importante. Totuși, rușii au efectuat ieri un atac din regiunea Belgorod, la nord de orașul Harkov, o incursiune respinsă de Armata Ucraineană.

UPDATE Forțele ruse au continuat loviturile de artilerie și rachete, iar orașul Nikolaev a fost atacat cu drone kamikaze Shahed-136. Sâmbătă seara, pe rețelele de socializare ucrainene au apărut informații privind atacuri la sol ale Armatei Ucrainene dinspre Krivoi-Rog, în nordul regiunii Herson. Sursele ruse au confirmat aceste atacuri, dar au pretins că acestea au fost respinse.

UPDATE Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, și cel al grupării Wagner, Valeri Prigojin, au acuzat conducerea Ministerului Apărării de incompetență. Cele două formațiuni luptă în Donbas alături de armata regulată rusă și, anterior, au mai fost raportate tensiuni între acestea, dar niciodată la acest nivel. Kadîrov a cerut atacuri cu bombe nucleare tactice (de mici dimensiuni) asupra ucrainenilor.

UPDATE Serviciul de securitate al Ucrainei SBU a declarat că cel puţin 30 de civili au fost ucişi, iar alţi peste 100 sunt răniţi, după ce ruşii au bombardat un convoi umanitar.

UPDATE O demonstraţie de protest împotriva anexării de către Rusia celor patru teritorii ucrainene aflate sub controlul Moscovei a avut loc sâmbătă seară în centrul Belgradului.

UPDATE Ministrul apărării din Germania, Christine Lambrecht, a promis să sporească ajutorul militar al ţării sale pentru Republica Moldova după ce invazia Rusiei în Ucraina a făcut autorităţile de la Chişinău să se simtă vulnerabile la agresiunea Moscovei, transmite sâmbătă dpa.

UPDATE Ministrul german de interne, Nancy Feser, a remarcat că toate dovezile vorbesc în favoarea sabotajului asupra conductelor de gaz.

UPDATE Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, a discutat telefonic cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe marginea cererii Ucrainei de aderare la NATO. 

UPDATE Anexarea de către Rusia a patru teritorii ucrainene ocupate face 'aproape' imposibil sfârşitul războiului în Ucraina, a apreciat sâmbătă şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, transmite AFP. "Rusia este pe cale să piardă' războiul, 'ea l-a pierdut în termeni morali şi politici', dar 'Ucraina încă nu l-a câştigat', a spus el puţin mai târziu cu ocazia unui forum la La Toja, în Galicia (nord-estul Spaniei), unde a apărat sancţiunile europene impuse Rusiei şi ajutorul militar pentru Kiev, şi a chemat la perseverarea în această direcţie.

UPDATE Presa de stat rusă Russia-24 a relatat că motivul retragerii Rusiei din Liman a fost că "inamicul a folosit atât artilerie de fabricaţie occidentală, cât şi informaţii din ţările alianţei nord-atlantice", transmite CNN.

UPDATE Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării rus de la Moscova, Igor Konaşenkov, a recunoscut că forţele ruse au fost retrase din oraşul ucrainean Liman, însă a subliniat că Ucraina a plătit un preţ mare: „În pofida pierderilor suferite, inamicul a adus întăriri şi şi-a continuat ofensiva în această direcţie. Din cauza ameninţării de a fi încercuite, forţele aliate au fost retrase din perimetrul oraşului Liman”. Acesta se află în regiunea Doneţk, una dintre cele patru regiuni ucrainene anexate vineri de Rusia, notează Rador.

UPDATE Rusia nu a fost realeasă, sâmbătă, în consiliul de conducere al agenţiei de aviaţie a ONU, în condiţiile în care puterile occidentale vor să tragă Moscova la răspundere pentru invazia sa în Ucraina, transmite Reuters. Occidentul spune că Rusia a confiscat ilegal sute de avioane străine, acuzaţie negată de Moscova. Canada şi Europa au declarat înainte de vot că se vor opune realegerii Rusiei în consiliu.

UPDATE Germania a anunțat că va livra Ucrainei primul din cele patru sisteme avansate de apărare aeriană IRIS-T, pentru a o ajuta să respingă atacurile cu drone. Anunțul a fost făcut sâmbătă de ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, în timpul unei vizite surprize la Odesa.

UPDATE China dă semne că se alătură Rusiei în susținerea ipotezei conform căreia SUA s-ar afla în spatele sabotării gazoductelor Nord Stres 1 și 2 în Marea Baltică.

UPDATE În ultimele două săptămâni, forțele Ucrainei au spus că au recucerit 6.000 de kilometri pătrați de teritoriu, eliberând comunități care au fost sub controlul rușilor timp de mai bine de șase luni. Profesorii din aceste zone au declarat pentru BBC că a existat o încercare sistematică de a elimina curriculum ucrainean și a-l înlocui cu agenda rusă, notează Digi24.

UPDATE Spărturile din sistemul de conducte de gaze naturale Nord Stream de sub Marea Baltică au dus la ceea ce este probabil cea mai mare eliberare de metan, dăunătoare pentru climă, înregistrată vreodată, a potrivit Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu, transmite Reuters, potrivit news.

UPDATE Preşedintele Ucrainei transmite un mesaj încurajator poporului său, dat fiind că în ultimele zile armata a reuşit să recucerească mai multe regiuni aflate sub controlul ruşilor. „În cursul acestei săptămâni, în Donbas au apărut mai multe steaguri ucrainene. Vor fi şi mai multe peste o săptămână”, transmite Zelenski, notează Mediafax. Liderul de la Kiev spune că Rusia pierde lupta pentru comunitatea internaţională, iar lumea nu va permite o întoarcere la vremurile de cuceriri coloniale.

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 219: Putin anexează 4 regiuni, Zelenski cere aderarea la NATO, iar SUA anunță noi sancțiuni
Război în Ucraina, ziua 218: Pericol nuclear, noi sancțiuni UE și avarie misterioasă. Podoliak anunță cum se poate sfârși războiul
Război în Ucraina, ziua 220: Leand-lease și Liman eliberat, iar Kadîrov cere bombă atomică. GUR: Vom reveni la frontiera din 1991

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
/VIDEO/ Record meteo: În ultimii 26 de ani nu au mai fost înregistrate temperaturi atât de ridicate în luna aprilie
/VIDEO/ Record meteo: În ultimii 26 de ani nu au mai fost înregistrate temperaturi atât de ridicate în luna aprilie
Prezența Moscovei în formatul de negocieri 5+2, formală? Flenchea: „De cinci ani deja, discuțiile au loc fără Federația Rusă”
Prezența Moscovei în formatul de negocieri 5+2, formală? Flenchea: „De cinci ani deja, discuțiile au loc fără Federația Rusă”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

16 aprilie 2024, ora 17:41

Comisia Europeană a aprobat Planul pentru Ucraina, o strategie de reformă și investiții pentru următorii patru ani. Astfel, Ucraina va primi sprijin „regulat și previzibil” în cadrul mecanismului UE pentru Ucraina, în valoare de până la 50 de miliarde de euro, potrivit The Kyiv Independent. Între timp, Camera Reprezentanților din SUA va dezbate săptămâna aceasta ajutorul pentru Israel și Ucraina sub formă de legi separate, a declarat luni președintele republican al Camerei, Mike Johnson, la mai bine de două luni după ce Senatul a adoptat un proiect de lege care le combină pe cele două. 

UPDATE Oficialii ucraineni și occidentali consideră bombardarea intensificată a orașului Harkov de către Rusia drept o modalitate de a forța evacuarea civililor. Harkovul, un oraș din nord-est situat la mai puțin de o oră de mers cu mașina de granița rusă, a fost supus bombardamentelor din ce în ce mai intense cu rachete, drone și bombe ghidate grele în ultimul timp. Infrastructura energetică a fost afectată, iar casele au fost transformate în ruine, scrie Bloomberg. Orașul, ai cărui locuitori înainte de război numărau aproximativ 1,5 milioane de oameni, a fost supus atacurilor regulate începând cu februarie 2022, dar acțiunile recente ale Kremlinului par a fi eforturi coordonate pentru a opri aprovizionarea și a crea condiții care să facă orașul impropriu pentru viață, au spus oficialii sub acoperirea anonimatului. „Asediul Harkovului este una dintre principalele direcții ale operațiunii militare a Rusiei, care folosește epuizarea stocurilor de artilerie și slăbirea apărării antiaeriene ucrainene, precum și lipsa de forță vie. După mai mult de doi ani de la începutul războiului în toată regula, condițiile de viață în oraș devin tot mai periculoase. Daunele sunt destul de mari, iar atacurile continuă, astfel că autoritățile vor avea dificultăți în refacerea funcționării orașului până la venirea iernii viitoare, dacă, desigur, locuitorii vor mai rămâne acolo”, se arată în material. Aproape nimeni nu previzionează că forțele ruse vor reuși să captureze orașul în viitorul apropiat. Forțele armate ucrainene își întăresc apărarea, iar oficialii din anturajul președintelui Volodimir Zelenski consideră că Rusia nu are resurse suficiente pentru o ofensivă serioasă. Potrivit lor, acest lucru i-a determinat să încerce să creeze sentimente de panică.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat legea care modifică regulile de mobilizare pentru armată. Legea va intra în vigoare la o lună după ce va fi publicată oficial. Aceasta obligă bărbații să își actualizeze datele de recrutare la autorități, mărește retribuțiile pentru cei care se oferă voluntari și adaugă noi pedepse pentru eschivarea de la recrutare.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că i-a cerut președintelui chinez Xi Jinping să-și exercite influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, adăugând că ambii lideri au denunțat atacurile asupra instalațiilor nucleare. Vorbind în ultima zi a călătoriei sale în China, Scholz a mai spus că China a fost de acord să deschidă importurile de carne de vită și mere din Germania și să faciliteze importurile de carne de porc.

UPDATE Războiul din Ucraina, conflictul transnistrean și războiul informațional al Rusiei sunt principalele amenințări la adresa securității Republicii Moldova, a declarat ministrul moldovean Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, la Strasbourg, în cadrul unui discurs susținut în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Popșoi a reamintit că R. Moldova se confruntă cu provocări severe, cauzate de agresiunea barbară a Rusiei împotriva Ucrainei, pe care a condamnat-o, subliniind necesitatea sprijinului internațional pentru Kiev.

UPDATE Președintele Parlamentului Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, a semnat legea privind mobilizarea. Acum, ea urmează să fie semnată de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Proiectul de lege a fost adoptat de Rada de la Kiev, pe 11 aprilie. Reprezentantul Ministerului Apărării al Ucrainei, Dmitrii Lazutkin, a comentat adoptarea legii privind mobilizarea de către deputații poporului din Ucraina: „Acolo sunt prevăzute mecanisme care pot îmbunătăți mobilizarea. În primul rând, este vorba despre înregistrarea persoanelor în apte. Statul trebuie să știe cine este rezervat, cine poate fi mobilizat, cine are amânare și așa mai departe. De asemenea, sunt clar definite drepturile și mecanismele de funcționare ale consiliilor teritoriale militare și ale serviciului public. Aceasta a fost motiv de speculație, inclusiv în timpul acțiunilor rusești de influență politică și militară. Acum totul este scris și reglementat”, a declarat el, potrivit Unian.

UPDATE Prețurile aluminiului, nichelului și cuprului au urcat luni la Bursa de Metale din Londra (LME), după ce Statele Unite și Marea Britanie au interzis importurile de metale rusești, ca parte a sancțiunilor menite să reducă veniturile Moscovei. Aluminiul a atins luni pe LME un maxim de 2.728 de dolari pe tonă, iar cuprul de 9.640,50 de dolari, cele mai ridicate cotații de după iunie 2022. Nichelul a urcat la cel mai ridicat preț din septembrie - 19.355 dolari pe tonă.

UPDATE Kremlinul a reacționat marți cu indiferență la apelul președintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistițiu în conflictele internaționale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că Ucraina ar putea folosi acest lucru ca pe o oportunitate pentru a se regrupa și reînarma, transmite Reuters.

UPDATE Trupele rusești au încercat în ultimele 24 de ore să avanseze pe șase fronturi, fiind deosebit de active pe fronturile Bahmut și Novopavlivka, a transmis armata ucraineană, care a spus că pe linia frontului au avut loc în total 104 confruntări. Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, pe frontul din Bahmut forțele de apărare au respins 33 de asalturi rusești, iar pe frontul din Novopavlivka forțele Moscovei au avut 30 de încercări de a sparge liniile ucrainene.

UPDATE Atacurile cu drone împotriva Centralei Nucleare Zaporojie (ZNPP) ocupate, din 7 și 9 aprilie, au făcut parte dintr-o „operațiune cu steag fals bine planificată de către Federația Rusă", a declarat reprezentantul permanent al Ucrainei la Națiunile Unite, Sergii Kislitsia, în cadrul reuniunii pe această temă a Consiliului de Securitate al ONU de luni. Kislitsia a declarat la reuniunea ONU că vina pentru atacurile și riscurile sporite de la sunt cauzate de ocupanții ruși: „Ceea ce s-a întâmplat la ZNPP pe 7 și 9 aprilie 2024 și ulterior a fost o operațiune de steag fals bine planificată de Federația Rusă", a spus el. El a acuzat Rusia că a lansat o campanie de dezinformare și propagandă menită să justifice ocuparea ilegală a centralei nucleare: „Respingem categoric acuzațiile nebunești potrivit cărora Ucraina ar putea provoca un dezastru nuclear".

UPDATE Rusia a lansat azi-noapte către Ucraina, de la Capul Chauda din Crimeea, 9 drone explozive Shahed, afirmă pe Telegram forțele aeriene ucrainene. „Toate cele nouă Shaheds au fost distruse de grupurile mobile de foc ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei din regiunile Herson, Nikolaev, Hmelnîțkîi, Poltava, Cerkasî și Dnipro”, potrivit sursei citate.

UPDATE „Ne apropiem periculos de un accident nuclear” la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, potrivit AFP. Centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie - cea mai mare din Europa - e ocupată din martie 2022 de Rusia. Luna aceasta, la centrală au avut loc o serie de atacuri cu drone, Moscova şi Kievul învinuindu-se reciproc. „Aceste atacuri necugetate trebuie să înceteze imediat”, a pledat Rafael Grossi în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU dedicată acestei probleme. „Deşi, din fericire, nu au provocat de această dată niciun incident radiologic, au crescut foarte mult riscul la centrala Zaporojie, unde siguranţa nucleară este deja compromisă”, a adăugat șeful AIEA, care are experţi la faţa locului.

UPDATE „Întreaga lume a fost martoră la acțiunea aliată din cerurile de deasupra Israelului și a țărilor învecinate. Aceasta a demonstrat cât de eficientă poate fi într-adevăr unitatea în apărarea împotriva terorii atunci când se bazează pe o voință politică suficientă. Israelul, Statele Unite, Regatul Unit, Franța și Iordania au acționat împreună și cu eficiență maximă. Împreună, au împiedicat teroarea să prevaleze. Și lucrează împreună, și în coordonare cu alții, pentru a preveni o escaladare ulterioară. Israelul nu este membru NATO, deci nu a fost necesară nicio acțiune, cum ar fi declanșarea Articolului 5. Și nimeni nu a fost tras în război. Pur și simplu au contribuit la protejarea vieții umane. Shahedurile în cerurile de deasupra Ucrainei sună identic cu cele de deasupra Orientului Mijlociu. Impactul rachetelor balistice, dacă nu sunt interceptate, este același pretutindeni. Cerurile europene ar fi putut primi același nivel de protecție de mult timp dacă Ucraina ar fi primit un sprijin complet similar din partea partenerilor săi în interceptarea dronelor și a rachetelor. Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot, nu mai mult în unele locuri și mai puțin în altele”, a spus Zelenski, în mesajul video de luni seara.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat marți intenția de a discuta despre o „pace corectă” în Ucraina cu președintele chinez Xi Jinping atunci când se vor întâlni la Beijing. „Întâlnirea mea cu președintele Xi se va concentra, de asemenea, pe modul în care putem contribui în continuare la o pace dreaptă în Ucraina”, a scris Scholz pe rețeaua de socializare X, adăugând că a existat „un dialog intens între guvernele noastre de la ultima mea vizită în China”. Potrivit presei de stat chineze, Scholz a fost primit de Xi marți dimineață, la finalul vizitei de trei zile în China, cancelarul fiind însoțit de o delegație numeroasă de miniștri și lideri de afaceri. China este cel mai mare partener comercial al Germaniei. 

UPDATE Germania, Olanda și Canada vor furniza noi drone Kievului, în timp ce Lituania va aloca fonduri suplimentare pentru producția de drone FPV, a anunțat luni Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a reiterat luni apelul său presant către Congres de a adopta pachetul de ajutor militar pentru Ucraina, blocat în prezent de opoziţia republicană, scrie AFP. „Congresul trebuie să aprobe această finanţare” pentru Ucraina „şi trebuie să o facă acum, acum”, a afirmat Biden în faţa presei, în timp ce îl primea la Casa Albă pe premierul Cehiei, Petr Fiala. Un pachet financiar de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, solicitat de preşedintele democrat, este blocat în Congresul american de luni de zile, la fel ca un alt pachet pentru Israel.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/PROMO/ O nouă premieră la TV8: Emisiune socială LIVE, cu apeluri în direct!
/PROMO/ O nouă premieră la TV8: Emisiune socială LIVE, cu apeluri în direct!

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram