Război în Ucraina, ziua 221: Mesaj optimist de la Zelenski, cadou din Germania și convoi atacat. UE: "Rusia e pe cale să piardă"

Sci-Tech&Media

UPDATE: NASA a anulat pentru a doua oară lansarea misiunii-test fără om la bord Artemis I spre Lună

Foto: EPA
03 septembrie 2022, ora 21:20
Distribuie:

UPDATE 09:20 În ultima oră, NASA a anulat din nou lansarea misiunii-test fără om la bord Artemis I către Lună. Lansarea celei mai puternice rachete construite vreodată a fost amânată după detectarea unei scurgeri de combustibil, scrie Rador.

Știrea inițială 11:20 NASA va încercat din nou sâmbătă, 3 septembrie, lansarea rachetei SLS către Lună, la cinci zile după ce mai multe probleme tehnice au zădărnicit prima încercare a NASA de a da startul proiectului istoric Artemis, relatează Libertatea.

Racheta SLS, cel mai puternic vehicul dezvoltat vreodată de NASA, era programată inițial să plece luni, 29 august, spre Lună. Lansarea a fost însă amânată, după ce s-au constatat mai multe probleme tehnice „imposibil de rezolvat” în timp util. 

Managerii misiunii au declarat marți, 30 august, într-o conferință de presă, că un senzor defect din secţiunea motoarelor rachetei indica în mod eronat faptul că motorul 3 nu a ajuns la temperatura adecvată de pre-lansare. 

Ca măsură de precauție pentru încercarea de sâmbătă, managerii misiunii intenţionează să înceapă procesul de răcire a motorului cu aproximativ 30 de minute mai devreme, în timpul numărătorii inverse a lansării, a declarat Charlie Blackwell-Thompson, directorul de lansare al NASA pentru Artemis. 

Cu toate astea, perspectivele de succes pentru sâmbătă par umbrite de rapoartele meteorologice, care prevăd doar 40% şanse de condiţii favorabile. În plus, agenţia spaţială americană a recunoscut că unele probleme tehnice au rămas nerezolvate. 

Deocamdată, planurile prevăd menţinerea rachetei SLS, înaltă cât o clădire de 32 de etaje, şi a capsulei Orion pe rampa de lansare. 

Dacă totul decurge conform aşteptărilor, SLS va decola de la Centrul Spaţial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, sâmbătă după-amiază, într-un interval cuprins între orele locale 14.17 – 16.17 (21.17 și 23.17, orele României).

Capsula Orion va zbura în jurul Lunii, fără să asenelizeze, timp de șase săptămâni, iar apoi va reveni pe Pământ, printr-o prăbușire controlată în Oceanul Pacific. Dacă totul va funcționa, urmează misiuni similare, cu astronauți la bord, începând din 2024.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Oamenii ar putea ajunge din nou pe lună: NASA pregătește lansarea unei rachete gigantice

17 august 2022, 20:08

Cea mai puternică rachetă a NASA nu va mai decola spre Lună: Lansarea misiunii Artemis, amânată. Ce s-a întâmplat

29 august 2022, 16:08

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

Sci-Tech&Media

/VIDEO/ Momentul în care o navă spațială a deviat un asteroid. NASA: „Acum pământenii pot dormi liniștiți”

27 septembrie 2022, ora 10:42
Distribuie:

Un vehicul spaţial al NASA s-a prăbuşit în mod intenţionat pe suprafaţa unui asteroid, pentru a-i devia traiectoria, în cursul unei misiuni de testare fără precedent, care ar trebui să permită omenirii să înveţe cum să se protejeze de o potenţială ameninţare viitoare, scrie AFP, citat de b1tv.

Am intrat într-o nouă eră, în care avem potenţial capacitatea de a ne proteja de un impact periculos de asteroizi. Vehiculul, mai mic decât o maşină, s-a proiectat cu o viteză de peste 20.000 de kilometri pe oră pe ţinta sa, atinsă la ora programată (23.14 GMT).

Echipele NASA, reunite la centrul de control al misiunii în Maryland, Statele Unite, au explodat de bucurie în momentul ciocnirii.

Cu câteva minute înainte, asteroidul Dimorphos, situat la aproximativ 11 milioane de kilometri de Terra, a crescut treptat în imaginile spectaculoase transmise în direct de navă. S-au putut distinge clar pietricelele de pe suprafaţa sa gri, chiar înainte ca filmarea să se oprească în momentul exploziei.

„Am intrat într-o nouă eră, în care avem potenţial capacitatea de a ne proteja de un impact periculos de asteroizi”, a declarat Lori Glaze, director de ştiinţe planetare la NASA.

Dimorphos are aproximativ 160 de metri în diametru şi nu reprezintă nicio ameninţare pentru planeta noastră.

Este de fapt satelitul unui asteroid mai mare, Didymos, în jurul căruia a efectuat până în prezent o rotaţie completă în 11 ore şi 55 de minute. NASA caută să reducă orbita lui Dimorphos cu 10 minute, adică să îl apropie de Didymos.

Va dura de la câteva zile până la câteva săptămâni înainte ca oamenii de ştiinţă să poată confirma că traiectoria asteroidului a fost într-adevăr modificată.

O vor face cu ajutorul telescoapelor de pe Terra, observând variaţia de strălucire luminoasă atunci când micul asteroid va trece prin faţa asteroidului mai mare.

Dacă obiectivul rămâne modest în comparaţie cu scenariile de dezastru ale filmelor ştiinţifico-fantastice precum Armageddon, această misiune de „apărare planetară”, numită DART (săgeată, în limba engleză), este prima care testează o astfel de tehnică.

Aceasta permite NASA să se antreneze în cazul în care un asteroid ameninţă să lovească Terra într-o zi.
„Cred că acum pământenii pot dormi liniştiţi, aşa cum voi face eu”, a spus Elena Adams, inginer al misiunii.Nava a călătorit zece luni de la decolarea în California.

Pentru a atinge o ţintă atât de mică, vehiculul spaţial s-a îndreptat în zbor autonom în ultimele patru ore, la fel ca o rachetă autoghidată. La trei minute după impact, un satelit de mărimea unei cutii de pantofi, denumit LICIACube şi eliberat cu câteva ore mai devreme de la bordul sondei DART, urma să treacă la 55 de kilometri distanţă de asteroid pentru a fotografia urmările impactului.

Toate aceste acțiuni au fost realizate pentru a înţelege mai bine compoziţia lui Dimorphos, reprezentativ pentru o populaţie de asteroizi destul de comuni, şi deci de a măsura efectului exact pe care această tehnică – numită impact cinetic – îl poate avea asupra lor.

Doar 40% dintre asteroizii ce măsoară peste 140 de metri în diametru – sunt cunoscuți

Aproape 30.000 de asteroizi de toate mărimile au fost catalogaţi în proximitatea Terrei (denumiţi geocrucişători, întrucât orbita lor se intersectează cu cea a Pământului).

În prezent, niciunul dintre aceşti asteroizi cunoscuţi nu ameninţă planeta noastră în următorii 100 de ani. Cu excepţia faptului că nu toţi sunt cunoscuţi încă.

Aproape toţi dintre cei care au diametre de peste 1 kilometru au fost depistaţi deja, afirmă oamenii de ştiinţă. Însă ei spun totodată că, pentru moment, sunt cunoscuţi doar 40% dintre asteroizii ce măsoară peste 140 de metri în diametru – care sunt capabili să distrugă regiuni întregi de pe Terra.

„Cea mai importantă sarcină a noastră este să îi găsim” pe cei care lipsesc, a spus Lindley Johnson, agent de apărare planetară în cadrul NASA. Cu cât sunt detectaţi mai devreme, cu atât experţii vor avea mai mult timp pentru a pune în aplicare un mijloc de a se apăra împotriva lor.

Misiunea DART este un prim pas crucial în această direcţie, potrivit lui Lindley Johnson:
„Aceasta este o perioadă foarte entuziasmantă (…) pentru istoria spaţială, şi chiar pentru istoria umanităţii”.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Un asteroid care a căzut pe Pământ ar fi putut declanșa cel de-Al Treilea Război Mondial

17 martie 2022, 16:03

Un asteroid rar din metal care valorează de 70.000 de ori economia globală, surprins de NASA

29 octombrie 2020, 17:10

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram