/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

Război în Ucraina, ziua 222: Tweet de pace de la Musk și spital atacat. Kievul avansează, iar Putin demite un general

missing
03 octombrie 2022, ora 22:39

După 222 de zile de când Federația Rusă a declarat război Ucrainei, orașul Liman, din regiunea Donețk, a fost complet eliberat de forțele ruse, prin urmare, Ucraina a obținut controlul deplin asupra orașului. 

UPDATE Cetățenii cehi au strâns 1,3 milioane de dolari pentru a cumpăra un tanc modernizat. Acesta va fi donat armatei din Ucraina, potrivit Reuters, anunță Mediafax.Cehii au devenit primii cetățeni ai unei țări care au strâns bani prin crowdfunding pentru a cumpăra un tanc.

UPDATE Statele membre ale UE au elaborat un plan care prevede antrenarea pentru cel mult 15.000 de soldați ucraineni, cât mai curând posibil, susțin oficiali europeni citaţi de publicaţia Der Spiegel, potrivit Reuters. 

UPDATE Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, s-a întâlnit în Turcia cu comandanții Batalionului Azov, eliberați de ruși. Aceștia s-au putut revedea cu membrii familiilor lor. „Sunt multe emoții. Drumul către acest moment a fost lung și anevoios. În cele din urmă, au putut să se îmbrățișeze. Le-am transmis salutări și mulțumiri din partea Ucrainei, a președintelui și a tuturor oamenilor pentru care luptă”, a spus Olena Zelenska.

UPDATE Soldații ruși au încercat să se deghizeze în civili pentru a ieși din încercuirea orașului Liman din regiunea Donețk, a transmis Statul Major ucrainean, într-o informare preluată de postul public de la Kiev.

UPDATE În încercarea de convinge administrația SUA să-i ofere sisteme de rachete cu rază mai lungă de acțiune, guvernul ucrainean oferă acum americanilor vizibilitate completă și continuă asupra listei lor de ținte ruse, potrivit unor oficiali familiarizați cu discuțiile, citați de CNN.

UPDATE Ucraina cere de la SUA sisteme HIMARS folosite, ca să nu mai aștepte dupe cele 18 noi, ce urmează a le fi livrate în doi ani, prea mult pentru strategia armatei ucrainene de a recupera teritoriile ocupate de ruși.

UPDATE Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AEIA), Rafael Grossi, a anunțat, luni, pe pagina sa de Twitter că șeful centralei nucleare Zaporojie a fost eliberat.

UPDATE Autoritățile de la Chișinău susțin că zvonurile lansate de propaganda rusă cu privire la decretarea mobilizării militare în Republica Moldova sunt false. Mobilizarea poate fi declarată doar ca în stare de asediu sau de război, iar Republica Moldova nu este în niciuna dintre aceste situații, spun reprezentanții Ministerului Apărării.

UPDATE Anticipând o catastrofă militară și politică, propagandiștii ruși Olga Skabeeva și Evgheni Popov au început să „schimbe orientarea” și să discute despre pregătirea pentru negocieri, precum și despre o viață lungă sub sancțiunile aspre occidentale.

UPDATE Victoria din orașul strategic situat în provincia Donețk deschide două noi posibile rute pentru forțele ucrainene care avansează în nord-estul țării: spre nord, spre orașul Svatove, sau spre sud, unde se află localitățile Lisiciansk și Severodonețk, cucerite de ruși în iulie, după lupte lungi și sângeroase, scriu Financial Times și New York Times.

UPDATE SUA urmăresc „aproape” acțiunile Rusiei la centrala Zaporojie, pe fondul îngrijorării că președintele Vladimir Putin ar putea escalada războiul cu Ucraina și „gândește” răspunsul pentru orice potențială utilizare a armelor nucleare de către Rusia, scrie CNN.

UPDATE Uniunea Europeană a decis, într-o „manieră coordonată”, ca ambasadorii ruși din statele membre ale UE să fie convocați, după decizia lui Vladimir Putin de a anexa regiuni ucrainene, a declarat luni pentru CNN un purtător de cuvânt al UE. De asemenea, Bruxelles-ul l-a convocat pe diplomatul cu rangul cel mai înalt care reprezintă Moscova pe lângă instituțiile europene, în semn de protest față de anexarea ilegală a celor patru teritorii ucrainene.

UPDATE O femeie a fost ucisă, luni, în urma bombardamentelor efectuate de armata ucraineană asupra unei localităţi situate pe teritoriul Rusiei, în apropierea frontierei cu Ucraina, afirmă guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Vieceskav Gladkov, citat de cotidianul Le Monde și Mediafax.

UPDATE Guvernul german tratează ''foarte serios'' ameninţările nucleare ale preşedintelui rus Vladimir Putin, dar nu îşi va permite să fie şantajat de Moscova, a susţinut ministrul de externe german Annalena Baerbock într-un interviu, transmite luni DPA.

UPDATE Miliardarul Elon Musk a făcut, luni, mai multe propuneri pentru pace între Ucraina și Rusia. Miliardarul american a publicat pe Twitter un sondaj pentru urmăritorii săi în care le cere să voteze cu da sau nu pentru cele patru propuneri ale sale pentru pace. Răspunsurile nu au fost totuși cele așteptate de miliardar, care a fost aspru criticat pentru că a preluat tezele analfabete ale dictatorului rus. Reacțiile publicului său de pe Twitter la propuneri nu a fost chiar favorabil, așa că miliardarul a mai publicat un mesaj în care propune ca oamenii din Donbas și Crimeea să aleagă dacă vor să fie parte a Ucrainei sau a Rusiei.  Miliardarul american propune ca Rusia să păstreze Crimeea anexată ilegal în 2014 de regimul Putin, pentru care oferă argumentul istoric, folosit în mod obișnuit de propaganda rusească și vorbește de „greșeala lui Hrușciov”, adică transferul Crimeei în cadrul granițelor interne ale Uniunii Sovietice de la RSFS Rusia la RSS Ucraineană în 1954. De asemenea, Musk spune și că referendumurile ilegale și contrafăcute ale rușilor ar trebui refăcute „sub supravegherea ONU”, potrivit Digi24.

UPDATE Armata ucraineană respinge atacurile rusești în apropierea unor așezări, anunță Kyiv Independent. Potrivit Statului Major General, trupele ucrainene au respins încercările ruse de a avansa în apropierea așezărilor Maiorsk, Zaitseve, Nevelske și Pobieda, regiunea Donețk.

UPDATE În război în Ucraina au apărut primele fisuri în mass-media rusă: predarea de la Liman devine o problemă politică. În ciuda controlului strict de către Kremlin, unele talk-show-uri încep să admită că „situaţia devine dificilă”. Şi în unele ziare sunt citate sentinţele lui Kadîrov şi Prigojin, critici în mod deschis la adresa şefului de stat major Gerasimov.

UPDATE Potrivit RBC, citând o sursă bine informată și date din Registrul Unificat de Stat al Entităților Juridice, Putin l-a înlocuit pe comandantul Districtului Militar de Vest - cheia dintre cele cinci districte din divizia militar-administrativă a țării, care reprezintă aproape 40% din forțele terestre cu o putere totală de peste 400.000 de oameni.

UPDATE Compania de stat MVM din Ungaria a anunţat luni că a ajuns la un acord cu gigantul rus Gazprom pentru amânarea plăţilor ce vizează livrările de gaze de la iarnă, informează agenția Reuters, preluată de Agerpres.

UPDATE Ancheta DIICOT, SRI și SIE la subsidiara Gazprom în România a scos la iveală faptul că NIS Petrol a adunat informații despre rezervele de petrol și gaze din mai multe perimetre din județul Timiș, dar le-a trimis la Moscova, fără a le spune oficialilor români ce au descoperit, relatează Press Alert.

UPDATE Armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra unei unități medicale din regiunea Harkov, un medic anestezist a murit, iar o asistentă a fost rănită. „Invadatorii au lansat un atac cu rachete asupra unei instituții medicale din districtul Kupianski. Din păcate, un anestezist a murit, o asistentă a fost rănită. Informațiile despre victime sunt încă în curs de precizare”, a spus președintele Administrației Militare Regionale Harkov, Oleg Sinegubov. Potrivit acestuia, clădirea instituției medicale a fost aproape complet distrusă de la primul până la etajul al patrulea.

UPDATE În regiunea Harkov, în satul Pesky-Radkovsky, în pivniță a fost găsită o altă cameră de tortură. Acest lucru a fost raportat de Poliția Națională a Ucrainei pe Telegram. După cum s-a menționat, după deocupare, poliția ucraineană documentează aici crimele de război ale armatei „eliberatorilor”.

UPDATE Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a lansat luni, 3 octombrie, noi acuzații la adresa Occidentului, în special a SUA, pentru a-și justifica invazia în Ucraina. Lavrov a acuzat Washingtonul - şi Occidentul în ansamblu - că foloseşte Ucraina ca ''instrument de război'' împotriva Rusiei, el făcând o comparaţie cu acţiunea Germaniei împotriva URSS în al Doilea Război Mondial, relatează agenţia EFE.

UPDATE Compania rusă Gazprom a anunțat luni că gazul a încetat să se mai scurgă din cele trei conducte de gaz Nord Stream sparte sub Marea Baltică și că ar putea fi posibilă reluarea fluxului prin conducta unică rămasă neafectată, care este însă parte din gazoductul Nord Stream 2, neautorizat de Germania, transmite Reuters.

UPDATE Peste o mie de tone de bunuri, constând, printre altele, în vehicule de intervenţie, medicamente şi raţii alimentare, va ajunge marți, 4 octombrie, printr-un transport maritim în portul Agigea din Constanţa, acesta fiind cel mai important ajutor umanitar de până acum al Franţei pentru Ucraina, a anunțat ambasada franceză din țara noastră, potrivit Agerpres.

UPDATE Forțele ucrainene au înregistrat cea mai mare reușită de până acum pe frontul din sudul țării de la începutul războiului și până acum, rupând în forță linia frontului și avansând cu viteză de-a lungul râului Nipru, relatează Reuters.

UPDATE Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului Rusiei, a aprobat luni, în unanimitate, decizia preşedintelui Vladimir Putin de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

UPDATE Rușii mai primesc o grea lovitură economică, pe fondul sancțiunilor occidentale fără precedent.Rețeaua de bancomate Nosto din Finlanda nu mai acceptă, începând de azi, retrageri de bani cu cardurile UnionPay, după ce rușii au golit ATM-urile de la granița de est a Finlandei, a anunțat compania bancară într-un comunicat, potrivit B1.

UPDATE Garda de Coastă suedeză afirmă că scurgerea de la conducta Nord Stream 2 a crescut în dimensiuni, potrivit CNN. Paza de coastă suedeză a anunțat că una dintre scurgerile de la conducta Nord Stream 2 nu s-a oprit, așa cum se preconiza, ci, dimpotrivă, a crescut în dimensiuni.

UPDATE Marina Ovsiannikova, jurnalista rusă cunoscută în întreaga lume după ce a criticat în direct la televiziune invazia din Ucraina, a fost dată în urmărire de autoritățile ruse, după ce a evadat din arestul la domiciliu.

UPDATE Un tren uriaș de marfă care transportă echipamente militare specializate asociate cu o divizie a Ministerului rus al Apărării ce deține arme nucleare a fost văzut în mișcare, ceea ce a provocat temeri că Putin va folosi arme nucleare tactice, încălcând un tabu al războiului, scrie Newsweek.

UPDATE Un posibil colaps de proporții al frontului rusesc din Ucraina este văzut cu un grad de probabilitate ridicat de către analistul Mick Ryan, general australian specializat în strategii de război. "Rezultatul presiunii fizice și psihologice a tuturor elementelor integrate ale designului campaniei ucrainene poate duce la eșecuri tactice (și potențial operaționale) în cascadă ale rușilor", spune Ryan într-o analiză publicată pe 3 octombrie.

UPDATE Istoricul și teoreticianul Francis Fukuyama a scris luni, 3 octombrie, câteva cuvinte referitoare la posibile evoluții vitale legate de Rusia. Într-o postare sumară pe Twitter, Fukuyama a scris doar "Un colaps mult mai mare al Rusiei va avea loc în zilele următoare", fără a oferi lămuriri. Observatorii și analiștii politici din toată lumea iau însă în considerare cuvintele lui Fukuyama. Pe 14 martie 2022, atunci când Rusia se afla în ofensivă în Ucraina, istoricul a prezis că Ucraina va câștiga războiul, potrivit Ziare.com.

UPDATE Armata ucraineană a obținut noi victorii în sudul țării, recucerind mai multe teritorii, inclusiv un oraș aflat pe malul râului Nipru, potrivit CNN.

UPDATE Dacă Franța vrea să conducă Europa către o nouă eră a autonomiei militare, de ce contribuția sa la efortul de război al forțelor ucrainene împotriva invadatorilor ruși este atât de mică? Aceasta este întrebarea incomodă pusă de unii dintre cei mai importanți gânditori strategici din Franța, care îl împing pe președintele Emmanuel Macron să ia o decizie urgentă privind livrarea unei canități mai mari de arme către Kiev, scrie BBC News, potrivit Digi24.

UPDATE Rusia dispune de fonduri pentru a sprijini patru regiuni ucrainene pe care președintele Vladimir Putin a început să le anexeze săptămâna trecută, iar aceste fonduri fac parte din bugetul țării, a declarat ministrul de finanțe, Anton Siluanov, în fața Parlamentului, scrie Rador.

UPDATE Olga Valeeva, 34 de ani, Miss Crimeea 2022, este cercetată de poliția din peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014, după ce a cântat piesa „Hervona Kalina”, considerată imnul neoficial al regimentului ucrainean Azov, recunoscut ca „terorist” de Moscova, informează agenția TASS și publicația de opoziție Media Zona.

UPDATE Olga Valeeva, 34 de ani, Miss Crimeea 2022, este cercetată de poliția din peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014, după ce a cântat piesa „Hervona Kalina”, considerată imnul neoficial al regimentului ucrainean Azov, recunoscut ca „terorist” de Moscova, informează agenția TASS și publicația de opoziție Media Zona.

UPDATE Televiziunea de propagandă a lui Vladimir Putin a difuzat secvențe înfricoșătoare care pun în evidență efectele devastatoare pe care le poate avea o explozie nucleară. „În așteptarea conflictului nuclear. Cum armele de distrugere în masă au devenit parte a jocului geopolitic”, este titulatura sub care televiziunea NTV a arătat publicului ce se poate întâmpla în cazul unui conflict nuclear.

UPDATE Kievul păstrează o tăcere aproape totală pe subiectul contraofensivei din sudul țării, dar bloggerii militari ruși s-au plâns că ucraienii au înaintat cu tancurile pe zeci de kilometri de-a lungul râului Nipru. Rob Lee, membru în think-tank-ul Foreign Policy Research Institute, a citat bloggeri ruși care au susținut că forțele lor s-au retras până la Dudchany, situat la 40 de kilometri în aval de locul în care se luptaseră cu ucrainenii cu o zi înainte.

UPDATE Locuitorii din Herson şi Zaporojia vor fi întrebaţi unde ar trebui să fie graniţele regiunilor lor. Anuntul autorităţilor de la Kremlin apare în condiţiile în care teritoriile anexate de Rusia nu sunt controlate în totalitate de ruşi, iar armata ucraineană avansează spre sud, potrivit Sky News, potrivit Mediafax.

UPDATE Șeful administrației instalate de Rusia în părțile ocupate ale provinciei ucrainene Herson a confirmat că trupele ucrainene au capturat o serie de așezări de-a lungul râului, împingându-se până în apropierea satului Dudcianî. Acest lucru ar reprezenta un avans surprinzător de aproximativ 40 km într-o singură zi. „Informațiile sunt tensionate, să le spunem așa, pentru că, da, într-adevăr, au existat într-adevăr progrese”, a declarat Vladimir Saldo pentru televiziunea de stat rusă. Până în prezent, Kievul a păstrat o tăcere aproape totală cu privire la situația din Herson, notează AlephNews.

UPDATE Forțele speciale ucrainene au doborât un elicopter rusesc de atac Ka-52, anunță Serviciul de informații al Ucrainei, SBU, care a publicat un video cu momentul surprins.

UPDATE Folosirea armelor nucleare de către Rusia este posibilă numai în conformitate cu doctrina, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care i-a răspuns astfel lui Ramzan Kadîrov, scrie agenția rusă de presă TASS. Șeful Ceceniei a cerut să fie atacată Ucraina cu arme nucleare, după ce armata rusă a fost retrasă din Lîman.

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov a făcut apelul la folosirea unor arme nucleare de putere slabă în Ucraina, în acest weekend, sub influența emoției, consideră luni Kremlinul, relatează AFP. 

UPDATE Compania rusă Gazprom a anunțat, luni, că presiunea din gazoductele Nord Stream s-a stabilizat, în urma spărturilor care au determinat deversarea gazului în Marea Baltică.

UPDATE Corveta „Hatman Ivan Mazepa”, construită în Turcia, a fost lansată la apă la Istanbul, în prezenţa primei doamne a Ucrainei, Olena Zelenska.

UPDATE Armata ucraineană folosește activ vehicul blindat „Bushamaster”, oferit de australieni. Soldații au apelat la ajutorul acestuia într-un mod inedit și anume pentru tractarea unui blindat rusesc capturat.

UPDATE Secretarul american al Apărării a comentat perspectiva ca Vladimir Putin să recurgă la folosirea armelor nucleare și a subliniat că asupra liderului de la Kremlin "nu există niciun control".

UPDATE Deși nu îi este nici până astăzi foarte clar câte teritorii ucrainene a anexat, Rusia a amenințat însă că le va proteja cu armele nucleare. Acest lucru s-a întâmplat chiar în timpul discursului delirant de vineri al lui Vladimir Putin, care a precizat că va „proteja” pământurile nou anexate „cu toate forțele și mijloacele de care dispunem”.

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un apropiat al lui Vladimir Putin, anunţă luni că îşi trimite cei trei fii adolescenți să lupte în Războiul rus din Ucraina, la doar câteva ore după ce a criticat comandamentul militar rus şi a îndemnat la folosirea armamentului nuclear în acest război, relatează AFP. Kadîrov a postat un mesaj pe Telegram în care anunță că trei dintre fiii săi, Ahmat, Eli și Adam, în vârstă de 16, 15 și, respectiv, 14 ani, vor pleca în curând în zona de război din Ucraina, potrivit Le Monde.

UPDATE Franţa are de gând să furnizeze noi arme Ucrainei, îndeosebi 6-12 tunuri Caesar dintr-o comandă destinată Danemarcei. Livrarea de noi arme către Kiev vine în contextul în care tot mai mulți gânditori strategi francezi se întrebau de ce țara nu a livrat mai multe arme.

UPDATE Vladimir Putin ar fi desfășurat un submarin nuclear uriaș. Belgorod a dispărut de la baza sa din Cercul Arctic și s-ar putea să fie în drum spre Marea Kara pentru a testa arma nucleară Poseidon, supranumită „Arma Apocalipsei”.

UPDATE SUA ar distruge trupele rusești și ar scufunda flota din Marea Neagră, dacă Putin ar decide să folosească arme nucleare în Ucraina, a anunțat un general american în retragere, citat de ABC News.  Fostul director al CIA şi generalul de patru stele în retragere al Armatei, David Petraeus a explicat că SUA și aliații vor răspunde fără să stea pe gânduri, dacă liderul de la Kremlin va recurge la folosirea armelor nucleare.  „Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde prin conducerea unui efort NATO colectiv, care ar elimina orice forţe convenţionale ruseşti pe care le putem vedea şi identifica pe câmpul de luptă din Ucraina şi, de asemenea, în Crimeea, precum şi fiecare navă din Marea Neagră”, a precizat generalul.

UPDATE Senatorul american Marco Rubio a declarat pentru CNN că dacă Putin înțelege că poate pierde războiul din cauza livrărilor occidentale de arme către Ucraina, ar putea da ordinul ca armata rusă să lovească centrele logistice „de unde vin aceste provizii”, inclusiv centrele din Polonia, scrie The Kyiv Independent. 

UPDATE Imaginile cu recruți beți din Rusia, care au umplut rețelele sociale după decretul de mobilizare semnat de Putin, au ajuns subiect de discuție inclusiv la televiziunile rusești. Tema a fost abordată de propagandistul nr. 1 al Kremlinului, Vladimir Soloviov, la emisiunea sa. Însă un general rus, fost comandant adjunct al Districtului Militar Sudic al Rusiei, actual deputat, a spus că e normal ce se întâmplă și că în lunga lui carieră militară nu a văzut niciodată oameni treji la centrele de recrutare.

UPDATE „În teritoriile ocupate temporar, măsurile de mobilizare continuă, în timpul cărora forţele de ocupaţie efectuează controale din uşă în uşă şi fac liste cu bărbaţi de vârstă de recrutare", a precizat Comandamentul Operaţional Sud al Ucrainei într-un comunicat.

UPDATE Armata ucraineană a cucerit sâmbătă localitatea Lîman, important nod de aprovizionare al trupelor ruse din Donețk, iar Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că de fapt s-a ordonat retragerea soldaților. În vreme ce tot mai mulți oficiali ruși critică decizia de a fugi din oraș, Izvestia, unul dintre cele mai importante ziare rusești, apropiat de Kremlin, publică o amplă informare în care se susține că de fapt retragerea e o misiune de succes.

UPDATE Europa se confruntă cu un "risc fără precedent" la adresa livrărilor de gaze naturale în cursul acestei ierni, după ce Rusia a întrerupt majoritatea livrărilor de gaze prin conductă, şi ar putea fi obligată să concureze cu Asia pentru gazele lichefiate scumpe care sunt transportate prin intermediul navelor, avertizează Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), relatează AP, conform Agerpres.

UPDATE "Toți cetățenii Federației Ruse care se află în rezervă sunt supuși mobilizării. Dacă un călugăr are un card militar, atunci este vizat de recrutare. Chiar dacă nu și-a satisfăcut stagiul miliar, poate fi chemat la mobilizare parțială. Este cetățean al Rusiei ca toți ceilalți ”, este răspunsul primit de la linia telefonică de jurnaliștii de la RBC

UPDATE Post şi rugăciune, ''arme'' de reconciliere în fața escaladării războiului din Ucraina. Episcopii catolici de rit latin din Ucraina anunță o lună de rugăciune pentru pace în țara aflată sub bombe.

UPDATE Militarii rușii fac eforturi de a evita colapsul frontului, atât în sud cât și în est, sub înaintarea ucraineană, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că forţele ucrainene au eliberat localităţile Arhanhelske şi Mîroliubivka din regiunea Herson, informează Reuters.

UPDATE Anumite procese pregătitoare pentru înlăturarea lui Putin de la putere sunt deja în curs de desfășurare. „Există rivalitate, nu este vorba de un singur candidat pentru succesorul lui Putin, sunt mai mulți. Unele dintre ele sunt scurse în presă, altele nu”, este convins șeful serviciilor de informații din Ucraina. Kiril Budanov consideră că transferul de putere poate avea consecințe pozitive pentru Ucraina în anumite condiții.

UPDATE Şeful comisariatului militar din regiunea Habarovsk, Iuri Laiko, a fost demis din funcţie după ce jumătate din bărbaţii mobilizaţi au fost trimişi acasă, întrucât nu îndeplineau criteriile de recrutare.

UPDATE Forţele ruse au lansat luni dimineaţă circa zece rachete sol-aer S-300 asupra oraşului Zaporojie, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume, distrugând obiective de infrastructură civilă, între care un centru de reabilitare pentru copii cu nevoi speciale, a anunţat şeful administraţiei militare ucrainene al regiunii Oleksandr Staruh pe contul său Telegram, potrivit Unian."Există riscul unor noi atacuri. Aveţi grijă de voi!", a spus el, adresându-se localnicilor.

UPDATE Comisarul militar al regiunii ruse Habarovsk a fost demis din funcție după ce jumătate dintre bărbații mobilizați au fost trimiși acasă deoarece nu îndeplineau criteriile de recrutare, a declarat luni dimineață guvernatorul regiunii, citat de Reuters.

UPDATE Potrivit presei ruse, peste 180 de ruși care încercau să scape de recrutare au fost opriți la frontiera cu Georgia. Bărbaților le-a fost înmânat un aviz de recrutare direct la punctul de trecere a frontierei Verkhny Lars, precizează agenția rusă de știri, citând biroul comisarului forțelor armate din republica rusă Osetia de Nord, din Caucaz, care se învecinează cu Georgia. Interfax mai anunță că vor fi sporite controalele la frontieră care îi vizează pe bărbații eligibili pentru încorporare. Între timp, Ministerul rus al Apărării a anunțat că recruții vor trebui să urmeze antrenamente în „zonele din spatele” zonei de luptă.

UPDATE Duminică după-amiază, Curtea Constituțională a publicat patru rezoluții, care au recunoscut tratatele internaționale privind admiterea Republicilor Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR), precum și a regiunilor Zaporojie și Herson, în Federația Rusă. Cameră de tortură și recruți beți. Avertizarea unui ex-șef CIA, dacă Rusia ar folosi bomba atomică

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 221: Explozie puternică în Crimeea, iar Limanul e eliberat. Papa îl imploră pe Putin să oprească "oroarea"
Război în Ucraina, ziua 220: Leand-lease și Liman eliberat, iar Kadîrov cere bombă atomică. GUR: Vom reveni la frontiera din 1991

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

Oamenii legii vor continua și mâine căutările Anei-Maria! „Fiecare dintre voi ne poate fi de mare ajutor. Mizăm pe suport”
Oamenii legii vor continua și mâine căutările Anei-Maria! „Fiecare dintre voi ne poate fi de mare ajutor. Mizăm pe suport”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Polițiștii au găsit lucruri pentru femei în casa și mașina suspectului în cazul dispariției Anei-Maria. Apelul oamenilor legii
/VIDEO/ Polițiștii au găsit lucruri pentru femei în casa și mașina suspectului în cazul dispariției Anei-Maria. Apelul oamenilor legii
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută la Orhei, plasat în arest preventiv. Poliția a extins căutările
/VIDEO/ Șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută la Orhei, plasat în arest preventiv. Poliția a extins căutările

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

20 aprilie 2024, ora 10:49

Un atac rusesc cu rachete a avariat infrastructura portuară din regiunea ucraineană Odesa, în sudul țării, a anunțat guvernatorul regiunii. O persoană a fost rănită, a adăugat oficialul. Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, într-o postare pe X, că Rusia a lovit vineri două terminale de export de alimente din portul ucrainean Pivdennii (situat la aproximativ 20 km est de Odesa). Unul dintre aceste terminale este deținut de o companie din Singapore, spune Zelenski, precizând că au fost distruse produse agricole destinate țărilor asiatice și africane.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german Chemnitz.

UPDATE Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. „NATO a verificat capacităţile existente în sânul Alianţei şi există sisteme care pot fi disponibilizate pentru Ucraina. Mă aştept aşadar în curând la noi anunţuri despre sisteme de apărare antiaeriană”, a declarat el.

UPDATE Guvernatorul regiunii Smolensk, din vestul Rusiei, a afirmat sâmbătă că o dronă ucraineană a lovit peste noapte un depozit de combustibil, incendiindu-l, iar un atac asupra centrului regional a fost respins. Guvernatorul, Vasili Anokhin, a scris pe contul său de Telegram că drona a atacat instalația de combustibil-energie din regiunea Kardym la ora 2.00 dimineața, lovind un rezervor cu combustibil și lubrifianți petrolieri. Pompierii se luptă cu flăcările, a adăugat el. Pe rețelele de socializare au apărut imagini neverificate ce ar arăta incendiul de acolo.

UPDATE Ucraina și partenerii săi internaționali au discutat despre posibilitatea de a grupa viitoarele încasări din activele rusești înghețate pentru a susține vânzările de obligațiuni ale națiunii devastate de război, a declarat vineri șeful băncii centrale ucrainene, Andriy Pyshnyi, potrivit Reuters.

UPDATE Semion Eremin, corespondent de război al Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu dronă în sud-estul Ucrainei, a anunțat cotidianul rusesc vineri.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram